Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Σφάλμα αποκλεισμού. Η συνέπεια και ο βαθμός ανοχής



Πάντοτε υπήρχε πολλή συζήτηση και έντονος προβληματισμός σχετικά με την ερμηνεία, του τι ακριβώς είναι ένα disqualifying foul σε σχέση με τα κριτήρια του κανονισμού και την συνέπεια των διαιτητών.


Στο άρθρο 38 των κανονισμών αναφέρεται η φράση "any flagrant unsportsmanlike action" και επομένως, κάθε παίκτης και προπονητής που διαπράττει μια τέτοια πράξη πρέπει να αποβληθεί άμεσα από το παιχνίδι.
Ταυτόχρονα, είναι προφανές ότι, κάθε ατομική ερμηνεία του τι ακριβώς σημαίνει “κατάφωρη αντιαθλητική ενέργεια”, είναι δυνατόν να είναι διαφορετική σε σχέση με το πότε ένα φάουλ θα είναι αντιαθλητικό ή θα είναι ένα φάουλ αποκλεισμού.
Έτσι εδώ και προκειμένου να ερμηνευτεί οτιδήποτε, αυτομάτως υπεισέρχονται τα άρθρα 37 (Unsportsmanlike Foul) και 39 (Fighting).

Τα αντιαθλητικά φάουλ μπορούν να θεωρηθούν κατ’ αρχήν ως αυτά που υπερβαίνουν το όριο και δεν δικαιολογούν καμία προειδοποίηση, αλλά και αυτά που απαιτούν προειδοποίηση επισημαίνοντας παράλληλα ότι, εάν επαναληφθούν από τον ίδιο αθλητή ή προπονητή, θα οδηγήσουν σε αποκλεισμό.
Ο βαθμός ανοχής κάθε διαιτητή είναι ο ανθρώπινος παράγοντας που καθορίζει το εύρος της αμφισβήτησής τους κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

Τα σφάλματα αποκλεισμού τώρα, θα μπορούσαν κι αυτά να προκύπτουν είτε από σωματική επαφή, είτε από λεκτική συμπεριφορά.
Αυτά που προκύπτουν από σωματική επαφή είναι συνήθως ακραία αντιαθλητικά, υπερβολικά έως και βίαια φάουλ με πλήρη περιφρόνηση της ασφάλειας των αντιπάλων και διαπράττονται με πρόθεση να αποκτήσουν αθέμιτο πλεονέκτημα ανεξάρτητα από το αποτέλεσμά τους.
Η σοβαρότητα μιας τέτοιας επαφής ή η επανάληψή της έχει ως αποτέλεσμα ένα φάουλ αποκλεισμού για πολλούς διαιτητές. Το ίδιο και οι καταστάσεις “Fighting”.
Τα σφάλματα αποκλεισμού που προέρχονται από  συμπεριφορά προκύπτουν από μια “θερμή” αντίδραση ενός παίκτη ή ενός προπονητή προς τις αποφάσεις των διαιτητών.

Οποιαδήποτε παραβίαση του πνεύματος των κανόνων συμβαίνει, χρησιμοποιώντας κακή διάλεκτο ή χειρονομίες που προσβάλλουν, αντιαθλητική συμπεριφορά και σκόπιμες προσπάθειες για να παραβιαστεί η να επηρεαστεί η λειτουργία του παιχνιδιού, τιμωρούνται με τεχνικά φάουλ.
Παρατηρείται μια απροθυμία σε όλα τα επίπεδα να τιμωρηθεί με τεχνική ποινή η απειθαρχία, η επιθετικότητα και η κατάχρηση προπονητών και παικτών.
Ο βαθμός ανοχής είναι ο σημαντικότερος παράγοντας και οι προειδοποιήσεις ή οι αποβολές θα πρέπει να δίνονται χωρίς εξαίρεση και ανεξάρτητα από την φήμη του παίκτη ή του προπονητή.

Τέλος, το “Instant Replay System” σε αγώνες υψηλού επιπέδου βοηθά, αλλά τι γίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα που οι διαιτητές θα πρέπει να λαμβάνουν έντιμες αποφάσεις υπό πίεση και να φαίνεται ότι έχουν το θάρρος και την πεποίθηση των αποφάσεών τους;

Οι κανόνες και οι κυρώσεις των φάουλ αποκλεισμού είναι σαφέστατες και θα πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά.
Η εικόνα του μπάσκετ είναι υψίστης σημασίας για την μελλοντική ανάπτυξη του παιχνιδιού, αφού παρακολουθείται από όλα τα μέσα επικοινωνίας και ιδίως από δυνητικούς και υπάρχοντες χορηγούς.