Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Η διαχείριση των συγκρούσεων στο γήπεδο




Όταν στο γήπεδο οι καταστάσεις γίνονται “εκρηκτικές” χρειάζεται οι διαιτητές να αποκαταστήσουν τα πράγματα και να διαχειριστούν τις συγκρούσεις.

Στις καταστάσεις αυτές τα πράγματα προχωρούν καλά και σε μεγάλο βαθμό εκτονώνονται εάν δείξουμε λίγη ενσυναίσθηση, καλές δεξιότητες ακρόασης και παρέχοντας σε όλους επιλογές και όχι απειλές.

Το έργο της διαχείρισης των κρίσεων πρέπει να ξεκινήσει πολύ πριν ξεσπάσει οποιαδήποτε σύγκρουση και ξεκινά από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης των διαιτητών στο γήπεδο όταν οι διαιτητές συναντούν για πρώτη φορά τους συμμετέχοντες.

Η εμφάνιση όχι μόνον έχει μεγάλη σημασία αλλά και ο τρόπος επικοινωνίας των διαιτητών με όλους τους παρευρισκομένους είναι το πρώτο σημαντικό στάδιο.
Αυτό περιλαμβάνει τις συστάσεις και την ενημέρωση προπονητών και παικτών.
Στην απλούστερη μορφή όλων των παραπάνω χρειάζεται να αντιληφθούν ότι καταλαβαίνετε τι λένε.

Κάθε διαχείριση σύγκρουσης βασίζεται στην μεταχείριση των ανθρώπων με αξιοπρέπεια και σεβασμό.

- Οφείλουμε να ακούμε όλους με όλες τις αισθήσεις μας. Οι διαιτητές πρέπει να ακούν και όχι να ακούνε τι λέγεται.
- Οφείλουμε να ζητάμε ευγενικά και όχι να υποδεικνύουμε αυταρχικά. Είναι ένα σημάδι σεβασμού και δημιουργεί λιγότερη “αντίσταση”.
- Οφείλουμε να εξηγούμε. Όχι για οτιδήποτε, αλλά κατά περίπτωση. Και όλοι γνωρίζουμε ότι η πρώτη και πιο συνηθισμένη ερώτηση είναι το “γιατί;”.
- Οφείλουμε επιλογές και όχι απειλές. Οι επιλογές που προσφέρουμε πρέπει να ξεκινούν με τις θετικές και στην συνέχεια να περιγράφονται οι αρνητικές επιλογές. 

Πάντα όμως πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι κάθε θετική επιλογή που προσφέρουμε έχουμε και την δυνατότητα ανάλογα με την συμπεριφορά που ακολουθεί, της αναθεώρησής της.
- Οφείλουμε να δίνουμε δεύτερες ευκαιρίες. Το μπάσκετ είναι συναισθηματικό άθλημα. Όταν είναι σκόπιμο αφήνουμε τους παίκτες και τους προπονητές να σκεφτούν τις επιλογές που τους δίνουμε.

Το πρώτο βήμα για την μεταχείριση των άλλων με αξιοπρέπεια και σεβασμό ξεκινά από την στιγμή που φτάνουμε στο γήπεδο.
Η εμφάνισή μας επηρεάζει.

Στην πραγματικότητα τα οφέλη υπερβαίνουν την αντίληψή μας. 
Το χαιρέτισμά μας, οι φυσιολογικές απαντήσεις ντυμένοι με πολιτικά ρούχα, ο τρόπος που κοιτάζουμε όσους συναντάμε τυχαία είναι παράγοντες που θα συμβάλλουν.
Η είσοδός μας στο γήπεδο είναι κρίσιμη. 
Οι προπονητές μας κοιτάζουν και μας “μετράνε”.
Η επικοινωνία μας πρέπει να αναπτυχθεί ως δεξιότητα αναγκαία. 
Και δυστυχώς η εκπαίδευσή μας δεν πηγαίνει πέρα από τους κανόνες παιδιάς και μηχανικής.

Στην γενικότερη ανθρώπινη επικοινωνία είναι φυσικό και εάν παρατηρήσετε όλοι μας χρειαζόμαστε πάντα τις απαντήσεις σε 4 ερωτήσεις τουλάχιστον και για οτιδήποτε μας συμβαίνει:

- ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΒΕΙ ΑΥΤΟ;
- ΠΟΙΟΣ ΕΙΣΑΙ;
- ΠΟΙΟΣ Ή ΤΙ ΣΟΥ ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙΣ;
- ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ;

Εάν τις ερωτήσεις αυτές τις προσαρμόσουμε με βάση την διαιτησία ενός αγώνα basketball θα διαπιστώσουμε ότι δημιουργείται μια βάση για την προετοιμασία μας που αφορά στην διαχείριση δύσκολων καταστάσεων και την εκτόνωσή τους.
Και τελικά ό,τι κάνουμε όλοι μας σε οποιαδήποτε περίπτωση έρχεται ως μία από αυτές τις 4 ερωτήσεις. 
Και όλοι θέλουν τις απαντήσεις.