Στον σημερινό κόσμο του μπάσκετ βρίσκουμε διάφορες "προσεγγίσεις", "κατευθυντήριες γραμμές" και πολλές "εκδοχές", με βάση τις οποίες θα έπρεπε ίσως οι διαιτητές να διαιτητεύουν τους αγώνες.
Πολλοί, έχουν φτάσει ακόμη και στο σημείο να δημιουργήσουν την δική τους φιλοσοφία και τον δικό τους μοναδικό τρόπο γι αυτό.
Το σίγουρο όμως είναι ότι "κάποιοι" πρέπει να σταματήσουν όσους κάνουν δηλώσεις και απλώς να τους πουν "call the game by the rules".
Σε αντίθετη περίπτωση θα ακούμε συχνότερα τους διαιτητές να λένε:
- Δεν θα έπρεπε να το σφυρίξω αυτό
- Δεν έπρεπε να το αγνοήσω αυτό
- Δεν χρειαζόταν να σφυρίξω αυτό το φάουλ
- Έπρεπε να το σφυρίξω αυτό το φάουλ
- Δεν θα αρέσει στον κόουτς αυτό το σφύριγμα
- Δεν μ’ ενοχλεί όταν ο κόουτς κινείται εκτός του coaching box
- Ας είμαστε σίγουροι ότι το 5ο φάουλ είναι ένα “καλό” φάουλ
- Ας ρίχνουμε και καμιά ματιά στον αριθμό των φάουλ
Και θα μπορούσα να γράφω για πολλές ακόμη δικαιολογίες και εξορθολογιστικές παρατηρήσεις.
Είναι γνωστή εξ άλλου σε όλους μας η ανόητη έκφραση:
"Στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα δεν σφυρίζουμε φάουλ, εάν ο παίκτης δεν βγάλει αίμα."
Κάποιος θα πρέπει, το λιγότερο, να τα αμφισβητήσει όλα αυτά και μαζί όχι μόνο την γνώση τους που αφορά στους κανόνες αλλά και την προθυμία τους να συμμορφωθούν με το βιβλίο των κανονισμών.
Πολύ συχνά, οι εκπαιδευτές και οι coaches των διαιτητών διδάσκουν ότι οι παραβάσεις καλούνται σύμφωνα με τους κανόνες, αλλά οι αποφάσεις σχετικά με τις επαφές πρέπει να είναι κάτι μεν προσωπικό, αλλά κατά κανόνα μια φιλοσοφική προσέγγιση.
Αναρωτήθηκε όμως ποτέ κανείς γιατί οι προπονητές συχνά ρωτούν μεν "Πώς σφύριξες αυτό το κράτημα;" ή "Γιατί σφυρίζεις 3 δευτερόπλεπτα;" αλλά ποτέ κανένας δεν αναρωτήθηκε "γιατί σφυρίζεις out-of- bounds;".
Ο μοναδικός σκοπός των ηγετών της διαιτησίας είναι να καταστήσει σαφείς και με μεγάλη ακρίβεια τους κανονισμούς παιδιάς.
Οι κανόνες που αφορούν στις επαφές είναι ίδιας αξίας με τους κανόνες που αφορούν σε οτιδήποτε άλλο.
Είναι πολύ σαφείς ως προς το ποια επαφή είναι παράνομη και ποια είναι νόμιμη.
Και ίσως εάν διαβάσουμε καλά τους κανονισμούς εκπλαγούμε εάν μάθουμε ότι μια νόμιμη επαφή έχει ακόμη ένα όνομα: "incidental" contact (τυχαία επαφή).
Μερικές φορές ακόμη και η πιο σοβαρή επαφή στο παιχνίδι είναι "τυχαία", ενώ άλλες φορές η παραμικρή επαφή είναι ένα "κατά κανόνα φάουλ".