Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Η Ο.Δ.Κ.Ε. και οι Σύνδεσμοι οφείλουν να προστατεύουν τους διαιτητές. Γνωρίζουν πώς; (1)



Χρειάζεται μυαλό, ψυχή και ψυχραιμία για να χειριστεί κανείς δύσκολες καταστάσεις.
Μεταξύ των προκλήσεων που όλοι μας πιθανόν αντιμετωπίζουμε, είναι και οι "επιθέσεις" μέσω των social media και γενικότερα του διαδικτύου. 
Τελικά, ποια είναι η ιδανική προσέγγιση αυτού του χάους που δημιουργείται;
Είναι η σιωπή;

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η "κοινή λογική" δεν είναι κάτι που όλοι μας πιθανόν διαθέτουμε.
Και όταν πρόκειται να εξετάσουμε "λύσεις", θα πρέπει ταυτόχρονα να αναγνωρίσουμε ότι καμιά δεν είναι ενιαία.  "It’s not a one-size-fits-all situation". 

Οι διαιτητές συνήθως και ιδίως όταν πρόκειται για λανθασμένα σφυρίγματα, "απειλούνται" είτε φυσικά, είτε μέσω του διαδικτύου. 
Σε αυτές τις όχι και τόσο σπάνιες, αλλά σίγουρα θλιβερές στιγμές, η κοινή λογική θα πρέπει να κυβερνά πάνω απ’ όλα. 

Βεβαίως και περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, η Ομοσπονδία και οι Σύνδεσμοι θα πρέπει να αποδείξουν ότι είναι οι "ενήλικες στο δωμάτιο". 
Και εάν κάποια στιγμή αποφασίσουν να υπερασπιστούν τους διαιτητές τους, θα πρέπει να το κάνουν με υπομονή, σχέδιο, προγραμματισμό και επαγγελματική προσέγγιση.
Πάντοτε όμως με "ειλικρίνεια". 

Η διαχείριση κρίσεων είναι ένα καθημερινό γεγονός στον αθλητισμό και ειδικά για τους διαιτητές. 
Οι διαιτητές είναι "υπό έλεγχο" περισσότερο από ποτέ, χάρη σε ένα κινητό τηλέφωνο στα χέρια καθενός και στην τεχνολογία του replay, η οποία λειτουργεί καλύτερα από ό,τι θα μπορούσε το καλύτερο σύνολο ανθρώπινων ματιών ποτέ. 

Οι διαιτητές χρειάζονται βοήθεια σε αμφιλεγόμενες καταστάσεις και οι "ιθύνοντες" οφείλουν να έχουν σχέδιο αντιμετώπισης κάθε τέτοιας κρίσης. 
Σίγουρα πάντως η αντιμετώπιση δεν συνίσταται μόνο σε "ξύλινες"  ανακοινώσεις και δελτία τύπου μέσω των οποίων, συνήθως, απλώς καταδικάζουν.

Πώς λοιπόν η Ομοσπονδία και οι Ενώσεις υποτίθεται ότι "βγαίνουν μπροστά" σε όλη αυτή την πίεση;
Πώς διαχειρίζονται παρόμοια ζητήματα και πώς υποστηρίζουν τους διαιτητές;

Η σιωπή πάντως δεν είναι η λύση και μάλλον δημιουργεί ακόμη περισσότερα προβλήματα.
Όλοι γνωρίζουμε ότι ζούμε στην εποχή της λογοδοσίας.
Εάν θέλεις να προστατεύσεις, πρέπει να είσαι ευθύς και συγκεκριμένος, με επιχειρήματα και διάθεση εκπαίδευσης, ακόμη και του πιο αδαούς φιλάθλου. 
Σε κάθε άλλη περίπτωση είσαι ανέντιμος. 
Οι οργανισμοί - Ομοσπονδία και Σύνδεσμοι - πρέπει να το κάνουν με ευθύνη και σίγουρα όχι με τον συνηθισμένο "κλεφτοπόλεμο" μέσω αναφορών που "διαρρέονται" στον τύπο και στα blogs, τα οποία συνήθως τρέφονται με "αίμα". 


Συνεχίζεται...