Κυριακή 2 Αυγούστου 2020

sportsroom.gr | Ψαριανός: «Είμαι ευτυχισμένος που βοηθάω μέσα από τον αθλητισμό»


Επανερχόμαστε με μια παλαιότερη συνέντευξη του διαιτητή Αλέξανδρου Ψαριανού που είχε δώσει στην ιστοσελίδα sportsroom.gr .

Εκτιμώντας ότι λέγονται σημαντικά πράγματα και μάλιστα από έναν διαιτητή που έχει αφήσει το "στίγμα" του στην Ελληνική διαιτησία, προτείνουμε να την διαβάσει κάθε νέος που θέλει με "ισορροπία" να ασχοληθεί με την διαιτησία.

Θα σταθούμε αλλά και θα υπογραμμίσουμε το παρακάτω:
"Η διαιτησία είναι το σημαντικότερο από τα δευτερεύοντα στη ζωή μου. Πρωταρχική θέση έχουν η οικογένεια και η επαγγελματική μου ενασχόληση! Πιστεύω ότι με τα δυο αυτά καταξιώνεται κάποιος και αποκτά αυτό που λέμε «υπαρξιακή ταυτότητα»."

Η συνέντευξη:


Όλοι γνωρίζουμε τον Αλέξανδρο Ψαριανό ως ένας από τους πλέον καταξιωμένους «ρέφερι» της ελληνικής διαιτησίας. Αυτό που όμως λίγοι ξέρουν είναι ότι ο ίδιος έχει ασχοληθεί με πολλά πράγματα, ενώ πρόσφατα έγινε και διευθυντής στο αθλητικό Γραφείο του ΟΚΑΝΑ. 
Αυτό δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη στον καθένα, καθώς αναφερόμαστε σ’έναν άνθρωπο, με κοινωνικές ευαισθησίες, όπως μαρτυρά και το επαγγελματικό του προφίλ: 
  • Υπεύθυνος Αθλητικού Γραφείου ΟΚΑΝΑ
  • Στέλεχος της Διεύθυνσης Εφαρμογής Προγραμμάτων ΟΚΑΝΑ
  • Ειδικότητας Π.Ε Θεραπευτής Αθλητικής Αναψυχής
  • Κάτοχος πτυχίου ΤΕΦΑΑ, ειδικότητας Ειδικής Φυσικής Αγωγής.
  • Κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών με κατεύθυνση «Οργάνωση Φυσικής Δραστηριότητας & Αθλητικής Αναψυχής» με γνωστικά αντικείμενα α) Άσκηση και Ψυχική Υγεία, β) Οργάνωση Ανθρωπίνων Πόρων, γ) Αθλητικό Μάρκετινγκ
  • 15ης προϋπηρεσία, ως στέλεχος σε Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής υγείας, με εξειδίκευση στον σχεδιασμό – οργάνωση – αξιολόγηση –προώθηση, προγραμμάτων Θεραπευτικής Αθλητικής Αναψυχής (Therapeutic Sports Recreation).
  • Ερευνητής, σε ομάδα ειδικών επιστημών με σκοπό την Υποστήριξη Ατόμων με Αυτισμό και Ν.Υ.
  • Επάρκεια στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς (ΕΑΣ).
Συναντήσαμε λοιπόν τον πολυπράγμων «άρχοντα» των παρκέ και μας μίλησε για τις εξωαγωνιστικές του δραστηριότητες, που είναι άξιες συγχαρητηρίων του. Φυσικά δεν παρέλειψε να συμβουλέψει και τα νέα παιδιά, που κάνουν τώρα τα πρώτα τους βήματα στον αθλητισμό.



Σας έχουμε γνωρίσει μέσα από το χώρο της διαιτησίας όπου αποτελείτε από τα κορυφαία ονόματα. Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε με αυτό;


Έγινα διαιτητής το 1993. Στις εθνικές κατηγορίες είμαι από το 1995. 23 χρόνια! Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ζωής μου! Εμπειρίες ζωής που σίγουρα με επηρέασαν και με διαμόρφωσαν ως άνθρωπο! Έγινα δημόσιο πρόσωπο, γνώρισα αξιόλογους ανθρώπους του αθλητικού χώρου και όχι μόνο, ταξίδεψα και επισκέφθηκα μέρη που αμφιβάλω αν θα τα έβλεπα ποτέ!

Παρ όλα αυτά, η διαιτησία είναι το σημαντικότερο από τα δευτερεύοντα στη ζωή μου. Πρωταρχική θέση έχουν η οικογένεια και η επαγγελματική μου ενασχόληση! Πιστεύω ότι με τα δυο αυτά καταξιώνεται κάποιος και αποκτά αυτό που λέμε «υπαρξιακή ταυτότητα». Μάλιστα, όταν καταφέρεις να συνδυάσεις το επάγγελμα σου, όπως συμβαίνει με εμένα, (Θεραπευτής Αθλητικής Αναψυχής) με αυτό που αγαπάς εξίσου (διαιτησία), είναι ευλογία!

Ο ΟΚΑΝΑ είναι ένας μεγάλος Οργανισμός που βοηθάει χιλιάδες ανθρώπους. Εσείς ηγείστε του νεοσύστατου τμήματος αθλητισμού. Πως προέκυψε αυτή η συνεργασία;

Ο Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) είναι ένας τεράστιος Οργανισμός που για λογαριασμό της Πολιτείας. Παρέχει σε εθνικό επίπεδο υπηρεσίες πρόληψης της χρήσης, αλλά θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης εξαρτημένων χρηστών. Συνεργάζεται με φορείς της χώρας (συναρμόδια υπουργεία, θεραπευτικά προγράμματα, τοπική αυτοδιοίκηση, πανεπιστημιακά ιδρύματα κ.ά.) καθώς και με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς.

Επικεντρώνεται κατά κύριο λόγο στην κάλυψη των αναγκών θεραπείας με φαρμακευτικά υποκατάστατα καθώς και στην παροχή διευρυμένων υπηρεσιών άμεσης πρόσβασης με στόχο τη βελτίωση της ψυχικής υγείας των ενεργών χρηστών και την κινητοποίηση τους για θεραπεία.

Κρίθηκε όμως αναγκαίο εκτός από την φαρμακευτική και ψυχοθεραπευτική προσέγγιση να προχωρήσουμε σε κάτι καινούργιο και καινοτόμο. Αυτό το καινούργιο αφορούσε δράσεις αθλητικού χαρακτήρα και σκοπός ήταν να συγκεραστούν οι τεχνικές των δύο προηγούμενων θεραπευτικών μεθόδων με αυτήν της θεραπευτικής αθλητικής αναψυχής για να εξομαλυνθεί ακόμα περισσότερο η μετάβαση των θεραπευομένων από την κοινωνική αδράνεια στην λειτουργικότητα και κατ’ επέκταση στην επανένταξη.

Έπρεπε όμως η οργάνωση αυτού του καινούργιου εγχειρήματος να γίνει επαγγελματικά δηλαδή με δομημένο και συστηματικό τρόπο. Έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία του ΟΚΑΝΑ αλλά και των εξαρτήσεων γενικότερα ιδρύεται με απόφαση του Δ.Σ. του Οργανισμού το Αθλητικό Γραφείο ΟΚΑΝΑ και αποκτά θεσμική υπόσταση ως επίσημος αθλητικός φορέας στις εξαρτήσεις.

Με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζεται ο αθλητισμός ως θεραπευτικό εργαλείο ιδιαίτερης αξίας και μέσο κοινωνικής επανένταξης και αυτό οδηγεί ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός νέου θεραπευτικού πλαισίου, με τον αθλητισμό να λειτουργεί ως συμπληρωματική στρατηγική για την αντιμετώπιση της εξάρτησης μαζί με τις φαρμακευτικές και ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις.

Ποιο είναι το όραμα αλλά και τα επόμενα πλάνα αυτού του τμήματος;

Μετά την σημαντική αυτή απόφαση το όραμα του Αθλητικού Γραφείου είναι η εφαρμογή εθνικής πολιτικής άθλησης στις εξαρτήσεις που θα περιλαμβάνει: α) Τη διαρκή συνεργασία με τις υπηρεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων με στόχο να υπάρξει συμβολή από αυτούς στην παροχή χρήσης αθλητικών εγκαταστάσεων και ειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού. β) Τη διαρκή συνεργασία με τις υπηρεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων με στόχο την ενημέρωση των Υπηρεσιών αυτών για τις δράσεις του ΟΚΑΝΑ. γ) Τη διαρκή συνεργασία με τα τμήματα των συναρμόδιων Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΤΕΦΑΑ, κτλ) με στόχο αφενός μεν την ανάπτυξη προγραμμάτων Πρακτικής Άσκησης προπτυχιακών ή/και μεταπτυχιακών φοιτητών, αφετέρου δε την επιστημονική υποστήριξη των αθλητικών προγραμμάτων και την εισήγηση αναγκαίων παρεμβάσεων όπου χρειαστεί.

Που στοχεύουν τα αθλητικά προγράμματα σε αυτούς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε κάποιο πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ;

Κρίνεται αναγκαία, για την συνολική αρτιότητα των θεραπευτικών αποτελεσμάτων, μια σύνθετη και συνδυαστική στόχευση του προγράμματος. Για το λόγο αυτό, το πρόγραμμα περιλαμβάνει στοιχεία τα οποία θα στοχεύουν στη βελτίωση παραγόντων της φυσικής κατάστασης από τη μία, αλλά ταυτόχρονα και στοιχεία που θα βελτιώνουν τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά των συμμετεχόντων. Επιπλέον, μέσω της αθλητικής δραστηριότητας των μελών του οργανισμού, το πρόγραμμα θα βοηθήσει στη κοινωνική τους ενεργοποίηση, επιτυγχάνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον αποστιγματισμό τόσο της έννοιας της εξάρτησης (ασθένεια και όχι ατομική επιλογή) όσο και των ίδιων των εξαρτημένων (ασθενείς με δικαίωμα στη θεραπεία και όχι παραβάτες, επικίνδυνοι χωρίς προοπτική θεραπείας).

Αυτή τη στιγμή, όσον αφορά στα αθλητικά προγράμματα που έχουν σχεδιαστεί για τους θεραπευόμενους του Οργανισμού, έχουν ενταχθεί 60 από αυτούς σε τμήματα α) παραδοσιακών χορών β) μυϊκής ενδυνάμωσης γ) υπαίθριων δραστηριοτήτων αθλητικής αναψυχής και δ) πρώτων βοηθειών (θεωρητικό μάθημα). Τα εν λόγω προγράμματα βρίσκουν ιδιαίτερη απήχηση στο πληθυσμό αυτό, αφού στο κάλεσμα τους έχει ανταποκριθεί ένας πολύ σημαντικός αριθμός για αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα και από ότι φαίνεται ο αριθμός συμμετοχών αυξάνεται με πολύ γρήγορο ρυθμό.

Είστε ένας άνθρωπος της προσφοράς και το κοινωνικό σας έργο είναι γνωστό. Τι σας έχει προσφέρει η ενασχόλησή σας με αυτό το τμήμα του ΟΚΑΝΑ;

Δουλεύω ως επαγγελματίας Ψυχικής υγείας από το 1999. Νομίζω ότι σε αυτό το χώρο ή φεύγεις αμέσως ή μένεις για πάντα. Δεν υπάρχει ενδιάμεση λύση. Αυτό σημαίνει ότι δένεσαι με τους αυτούς τους ανθρώπους και τους αγαπάς υπερβολικά. Γίνονται πλέον κομμάτι της οικογένειας σου. Είναι σαν να τους έχεις υιοθετήσει. Διαφορετικά δεν μπορείς να προχωρήσεις. Για να μπορείς να το κάνεις σίγουρα θα πρέπει να έχεις ευαισθησίες και ένα υψηλό επίπεδο ηθικών αξιών. Χαίρομαι που μπορώ να βοηθάω ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Ξέρετε, είναι και ένα είδος ψυχοθεραπείας για μένα. Με βοηθάει. Βλέπω τα προβλήματα που υπάρχουν. Με κάνει σίγουρα καλύτερο άνθρωπο.

Είμαι ευτυχισμένος που βοηθάω μέσα από τον αθλητισμό. Πιστεύω ότι ο αθλητισμός δεν είναι μόνο αυτό που συμβαίνει μέσα στους αγωνιστικούς χώρους αλλά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνικής ζωής, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη δημιουργία μιας υγιούς κοινωνίας.

Τι θα συμβουλεύατε τα νέα παιδιά που ασχολούνται ή επιθυμούν να ασχοληθούν με το χώρο του αθλητισμού;

Στα νέα παιδιά λέω πάντα αυτό που μου είπε ο γιός μου σε ερώτηση που του έκανα, αν σκοπεύει ν’ ασχοληθεί πολλά χρόνια με τον αθλητισμό. Μου είπε: «Μπαμπά Θα ασχολούμαι μέχρι να πάψει να είναι διασκεδαστικός για μένα».


Μπορείτε να διαβάσετε την συνέντευξη και εδώ