Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Η δύσκολη “δουλειά” του Παρατηρητή διαιτησίας (3)

  Ο Κόσμος των Ελλήνων Διαιτητών


Η παρατήρηση των διαιτητών δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Το αντίθετο μάλιστα. 
Είναι ένα από τα πιο "λεπτά", δύσκολα και "άχαρα" καθήκοντα στο έργο του διαιτητή.
Πώς λοιπόν θα πρέπει οι παρατηρητές να διαχειρίζονται την δύσκολη ενημέρωση των λιγότερο έμπειρων συναδέλφων τους διαιτητών, μετά το τέλος των αγώνων τους;

- Προσπαθήστε να διορθώσετε τους μηχανισμούς που χρησιμοποιούν οι διαιτητές έτσι ώστε να βελτιωθεί η διαχείριση του αγώνα.
Ο παρατηρητής πρέπει να "ανέχεται" τις ατομικές ιδιαιτερότητες και τον χαρακτήρα κάθε διαιτητή. 
Είναι αυτά που επηρεάζουν τον τρόπο κίνησής τους αλλά και την παρατήρηση των παραβάσεων.
Με αυτό κατά νου, είναι σημαντικό να συνεργαστεί με τους νέους διαιτητές, έτσι ώστε να καταφέρουν να χρησιμοποιήσουν ως αντανακλαστικά τέτοια μηχανική η οποία να πλησιάζει όσο το δυνατόν πιο κοντά στις ενδείξεις του εγχειριδίου μηχανικής διαιτησίας.
Μην ξεχνάμε ότι κάθε διαιτητής διαμορφώνει το στυλ του ως αποτέλεσμα πολλών χαρακτηριστικών που παρατηρούν στους εμπειρότερους διαιτητές, αντιγράφοντας και ανακυκλώνοντας.
Είναι τέλος πολύ σημαντικό να αντιληφθούν ότι η μηχανική διαιτησίας είναι γραφτό να είναι στις υπηρεσίες τους.
Παρ’ όλα αυτά, κάθε παρατηρητής θα πρέπει να είναι πολύ αυστηρός όταν κάποιος διαιτητής αποφασίζει να μην σφυρίξει την παράβαση λόγω της μηχανικής διευκρινίζοντας: "It was off my zone..." 

- Ο καλύτερος διαιτητής είναι αυτός που διατηρεί τον έλεγχο του αγώνα με τις λιγότερες δυνατές αποφάσεις.
Κάθε αγώνας είναι διαφορετικός και χρειάζεται ξεχωριστή προσέγγιση.
Η ποιότητα του διαιτητή καθορίζεται από την ικανότητά του να προσαρμόζεται στα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού, αφήνοντάς το να εξελίσσεται φυσικά. 
Δεν χρειάζονται ενέργειες που θα δημιουργήσουν διακοπή στην ροή του αγώνα, αλλά οφείλει να δημιουργήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα τρέξει το παιχνίδι φυσιολογικά.
Συχνά οι διαιτητές "κατηγορούν" τους παρατηρητές ότι βρίσκουν καταφύγιο πίσω από την έκφραση: "Τα κριτήρια για τις επαφές δεν ήταν τα κατάλληλα." 
Θα τολμούσαμε να πούμε ότι αυτό είναι άδικο γιατί η ποιότητα της απόδοσης ενός διαιτητή, εξαρτάται ουσιαστικά από την ποιότητα της κρίσης των επαφών που αντιπροσωπεύουν το 75% των σφυριγμάτων σε κάθε αγώνα.
Ως εκ τούτου, είναι λογικό ότι εάν η εκτίμησή τους για τις καταστάσεις επαφών ήταν κακή, το αποτέλεσμα θα είναι η κακή διαχείριση του αγώνα.

Συνεχίζεται...