Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Δικτάτορας ή Καταλύτης; (1)

   Ο Κόσμος των Ελλήνων Διαιτητών


"Κύριοι, ο αθλητής αποβάλλεται γιατί είπα ότι αποβάλλεται."
Και εάν αυτό ήταν το είδος της στάσης μέσω της οποίας, ίσως κάποτε οι διαιτητές επιβίωναν στο γήπεδο, να γνωρίζετε ότι οι εποχές έχουν αλλάξει… 

Ανάλογα βέβαια, με την κατάσταση του παιχνιδιού και τις περιστάσεις, είναι πιθανόν μια "σκληρή στάση" να αποδειχθεί χρήσιμη.
Τις περισσότερες όμως φορές στην σημερινή εποχή, οι καλύτεροι διαιτητές, προτιμούν να ενεργούν λιγότερο ως δικτάτορες και περισσότερο ως διαμεσολαβητές και καταλύτες.
Και η φράση που επαναλαμβάνεται στους κόλπους της διαιτησίας είναι: "Θέλουμε να διαχειριστούμε το παιχνίδι."


Είστε δικτάτορας; Εντάξει, μην τρομάζετε. 

Κανένας δεν θα ταιριάζει απόλυτα με την κυριολεκτική σημασία του όρου, ακόμη κι αν υπάρχουν πτυχές της προσωπικότητας που πιθανόν κλίνουν στον όρο αυτό.

Με αυτό κατά νου, οι διαιτητές αυτού του τύπου διαθέτουν πιθανότατα τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

- Ελέγχουν και διευθύνουν το παιχνίδι στον ρυθμό τους και τα πάντα ξεδιπλώνονται ή εξελίσσονται με πρωτοβουλία τους, σε αντίθεση τις περισσότερες φορές με την φυσική ροή που προέρχεται από τους αθλητές.


- Θεωρούν τους εαυτούς τους απόλυτα αφεντικά, με συνέπεια να αντιμετωπίζουν αθλητές και προπονητές με όποιον "σεβασμό" αναλογεί στην παλιά νοοτροπία "This is my game!"


- Πιστεύουν ότι είναι ο νόμος και κυριολεκτικά ενεργούν σαν αστυνομικοί. Η αίσθηση της εξουσίας περνά στον αυταρχισμό και καταλήγει ακόμη και στον ολοκληρωτισμό.

- Η επικοινωνία τους είναι φτωχή, αρνούνται να δεχθούν την συμβολή βοήθειας που προσφέρεται από τους συναδέλφους, τους βοηθούς, τους παίκτες και τους προπονητές.

- Κάνουν πάντα τα "τέλεια" σφυρίγματα και πιστεύουν ότι όλες τους οι αποφάσεις είναι σωστές. Ακόμη κι όταν κάνουν λάθη, αρνούνται να τα παραδεχθούν. 

- Απολαμβάνουν τις αποδοκιμασίες

 

Διαβάζοντας την παραπάνω λίστα, διαπιστώνετε ότι κατέχετε κάποια από αυτές τις ιδιότητες;
Μην ανησυχείτε εάν περιοδικά ανακαλύψετε τον εαυτό σας σε μία ή δύο από αυτές τις κατηγορίες.
Ίσως μετά από όλα, υπάρχουν στιγμές που σας αρέσουν οι αποδοκιμασίες... 

Γιατί ποιος μπορεί να είναι τέλειος στις επικοινωνίες του συνεχώς; 

Εάν όμως δείτε πολλά από τον εαυτό σας στον προηγούμενο κατάλογο, μάλλον είναι καιρός να κάνετε ένα minor tune-up στην στάση σας ή ακόμη και μια σημαντική αναθεώρηση στην γενικότερη θεώρησή σας για την διαιτησία. 

Συνεχίζεται...