Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020

Οι ψυχολογικές ιδιότητες ενός καλού διαιτητή (2)

    Ο Κόσμος των Ελλήνων Διαιτητών


Υπάρχει μια πολύ στενή σχέση μεταξύ των ψυχολογικών δεξιοτήτων και της φυσικής - σωματικής απόδοσης των διαιτητών.

Η επιτυχία ή η αποτυχία του διαιτητή, εξαρτάται τόσο από τις σωματικές του ικανότητες (προετοιμασία για τις απαιτήσεις του αθλήματος, τεχνική και κινητικότητα, οπτική ικανότητα) όσο και από τις διανοητικές ικανότητές του (αυτοπεποίθηση, συγκέντρωση, συναισθηματικός έλεγχος).
Αυτή η σχέση μεταξύ των φυσικών και των ψυχικών πτυχών – ειδικά στην διαιτησία – είναι συναρπαστική.


Ως διαιτητές, συχνά μιλάμε για την σημασία των ψυχολογικών δεξιοτήτων, περισσότερο από τις σωματικές, ειδικά στις περιπτώσεις που πρέπει να πάρουμε μια "μη δημοφιλή απόφαση", ή να βεβαιωθούμε ότι δεν μας ξεφεύγει ο έλεγχος του αγώνα, ή να διατηρήσουμε την ηρεμία που χρειάζεται χωρίς να ανησυχούμε.
Στην πραγματικότητα, πολλοί έμπειροι διαιτητές επισημαίνουν ότι οι ψυχολογικές μας ιδιότητες αντιπροσωπεύουν το 50 έως 70% της επιτυχίας κάθε διαιτητή.

Ως εκ τούτου, δεν μπορεί να μην προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι στα εκπαιδευτικά σεμινάρια και σε όλου του είδους τα μαθήματα κατάρτισης διαιτητών, δίνεται έμφαση στις φυσικές τεχνικές, στην ερμηνεία των κανονισμών και τέλος στις απαραίτητες γραπτές και πρακτικές εξετάσεις.
Εάν όλοι συμφωνούν ότι οι ψυχολογικές πτυχές είναι σημαντικές για την επιτυχημένη διαιτησία, γιατί δεν δαπανάται χρόνος στην διδασκαλία και την άσκηση των ψυχολογικών δεξιοτήτων;

Ένας σημαντικός λόγος είναι η παρανόηση ότι οι ψυχολογικές δεξιότητες θεωρούνται έμφυτες: Είτε τις έχει κάποιος, είτε δεν τις έχει.
Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος.
Οι δεξιότητες αυτές μπορούν να βελτιωθούν, ακριβώς όπως και οι φυσικές.

Οι διαιτητές που θεωρούνται οι καλύτεροι, δεν γεννήθηκαν με ένα πλήρες πακέτο ψυχολογικών ιδιοτήτων.
Προσπάθησαν και με συστηματική άσκηση βελτίωσαν την ικανότητα συγκέντρωσής τους, τον τρόπο με τον οποίο θα παραμείνουν ήρεμοι υπό πίεση και πολλά ακόμη. 
Και ακριβώς επειδή αυτά δεν είναι μόνο ιδιότητες αλλά και δεξιότητες, κατάλαβαν ότι είναι επιτακτική ανάγκη να τα διατηρήσουν με εξάσκηση για να μην εξαφανιστούν. 

Για να γίνει κάποιος "a special referee" χρειάζεται να διαθέτει ένα συνδυασμό σωματικών και διανοητικών ιδιοτήτων.
Και ο καλύτερος συνδυασμός θα φανεί καθαρά, όταν αρχίσουμε να εξετάζουμε τις πιο σημαντικές ιδιότητες σε έναν καλό διαιτητή.

Συνεχίζεται...