Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2020

Η ετοιμότητα του διαιτητή (2)

 Ο Κόσμος των Ελλήνων Διαιτητών


Ενσωματώνοντας και επικεντρωνόμενοι οι διαιτητές στα σωστά σημεία ώστε να βελτιωθεί η ετοιμότητά μας, συμπληρώνει την φιλοσοφία και την γνώση των κανόνων και της μηχανικής και μας βοηθά να γίνουμε καλύτεροι.

Επισημαίνουμε σήμερα μαζί με το χθεσινό άρθρο, τα κλειδιά για σπουδαία ψυχική και σωματική ετοιμότητα που κάθε διαιτητής εκτιμούμε ότι πρέπει να εξετάσει.

 

Αντιλαμβάνεσαι το παιχνίδι;
Η αντίληψη και η γνώση του αθλήματος είναι ίσως ο πιο θεμελιώδης λόγος για να γνωρίζουμε τις τάσεις των ομάδων και των παικτών ώστε να αποφασίσουμε το σωστό σφύριγμα.
Με βάση αυτό οι διαιτητές θα πρέπει να κάνουν ό,τι χρειάζεται προετοιμαζόμενοι για τους αγώνες τους.
Εάν π.χ. μια ομάδα παίζει ένα up-tempo στυλ, πρέπει να έχουν την ετοιμότητα για περισσότερο "τρέξιμο".
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ωστόσο, ότι μόνο και μόνο επειδή οι παίκτες ή οι ομάδες λειτουργούν με κάποιο τρόπο συνήθως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα το κάνουν και στο μέλλον.
Οι καλοί παίκτες και προπονητές ξέρουν πώς να προσαρμόζονται και έτσι οι καλοί διαιτητές πρέπει να είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση.

 

Ξέρεις πότε να σταματάς να βιάζεσαι;
Μερικές φορές τα σήματά μας μπορεί να γίνουν "τσαπατσούλικα" επειδή βιαζόμαστε.
Αυτή λοιπόν η στιγμή είναι μια αρνητική μορφή ετοιμότητας.
Let’s keep it simple.
Η μπάλα είναι νεκρή και το ρολόϊ στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σταματημένο.
Μπορεί να φαίνεται ένας αιώνας για να μεταφέρουμε στην γραμματεία ένα σήμα, αλλά οι scorekeepers θα εκτιμήσουν την συγκέντρωσή μας στην σωστή απόδοση όσων περιγράφουμε με τα σήματά μας. Το ίδιο οι προπονητές, ακόμη και οι συνάδελφοί μας.
Σταμάτα, στάσου και δείξε καθαρά. Είναι "επίδειξη" εμπιστοσύνης και αυτοπεποίθησης.

 

 

Κατανοείς τα επίπεδα της ετοιμότητας;
Πρέπει να είσαι στην σωστή θέση για να κάνεις την σωστή κλήση.
Αρκετά συχνά, αυτό απαιτεί μια έντονη προσπάθεια. Άλλες φορές πάλι, όχι.
Προκειμένου να είσαι πάντοτε έτοιμος, ακόμη και όταν δεν απαιτείται ιδιαίτερη προσπάθεια, φρόντισε να δείχνεις την παρουσία σου αποτρέποντας κινήσεις που πιθανόν καταδεικνύουν κούραση ή αδιαφορία.
Ωστόσο η "ψεύτικη" ετοιμότητα δεν συνίσταται.

 

Χρησιμοποιείς sound mechanics;
Η παρέμβασή μας στο παιχνίδι χρησιμοποιώντας την ομιλία μας με τρόπο matter-of-fact μπορεί να θεωρηθεί ως ενεργητική συνεισφορά στο παιχνίδι.
Έχε άνεση στο γήπεδο έτσι ώστε οι περιστροφές, οι θέσεις και τα σήματα να γίνουν δεύτερη φύση, προκειμένου να αυτοματοποιηθούν οι απαραίτητες κινήσεις σου.
Σε όλα αυτά προσάρμοσε κάθε προφορική σου παρέμβαση ώστε να βοηθήσεις την εξέλιξη του παιχνιδιού και όχι τον παίκτη ή τους παίκτες.