Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Οι ψυχολογικές ιδιότητες ενός καλού διαιτητή (7)



Παρά το γεγονός ότι η διαιτησία απαιτεί ένα ορισμένο κομμάτι τεχνικών γνώσεων, χρειάζεται αναμφίβολα μια "τέχνη" για να εξελιχθεί κάποιος ως ένας εξαιρετικός διαιτητής.

Είναι η τέχνη που επιδεικνύεται από κάθε διαιτητή κατά την διάρκεια του παιχνιδιού και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προσωπικές του ιδιότητες.
Σε αυτή την σειρά των αναρτήσεων θα περιγράψουμε αυτές τις ιδιότητες και θα αναφέρουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να σχετίζονται με συγκεκριμένες ψυχολογικές δεξιότητες, αλλά και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να αναπτυχθούν αυτές οι δεξιότητες.


7. ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ
Οι ικανοί διαιτητές έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και στις ικανότητές τους.
Αυτή η αυτοπεποίθηση επηρεάζει οποιοδήποτε παιχνίδι τους ή κατάσταση στην οποία εμπλέκονται.
Οι διαιτητές που έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους δεν χάνουν τον έλεγχο σε δύσκολες καταστάσεις.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχουν αισθήματα αμφιβολίας, αλλά ότι δεν χάνουν την αυτοπεποίθησή τους λόγω μιας λάθους απόφασης.
Όλοι έχουμε αναμνήσεις από παιχνίδια που θα προτιμούσαμε να ξεχάσουμε, αλλά ένας διαιτητής με αυτοπεποίθηση δεν θα επιτρέψει σε καμία περίπτωση να τον επηρεάσουν ώστε να κάνει καλά την δουλειά του.
Χωρίς αυτοπεποίθηση είναι δύσκολο να κερδίσεις τον σεβασμό των παικτών, των προπονητών και των φιλάθλων. 
Και είναι απολύτως βέβαιο ότι οι παίκτες και οι προπονητές που αισθάνονται ότι ο διαιτητής δεν είναι σίγουρος για τις αποφάσεις του, θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να εκμεταλλευτούν την κατάσταση.
Αν και η Εμπιστοσύνη μπορεί αναμφίβολα να είναι δύσκολο κάποιος να την αποκτήσει, ένας κορυφαίος διαιτητής έχει την δυνατότητα να διατηρήσει μια θετική στάση ανεξάρτητα από τις περιστάσεις και την δυσκολία των καταστάσεων που αντιμετωπίζει.
Οι κορυφαίοι διαιτητές δεν ανησυχούν για γεγονότα που είναι πέραν του ελέγχου τους και έχουν την λογική να διατηρούν μια θετική στάση.
Εντέλει ας έχουμε υπ’ όψιν μας ότι σε κάθε περίπτωση που θα προσεγγίσουμε έναν αγώνα ως ένα γεγονός σπουδαιότερο από ό,τι είναι και χωρίς πίστη στον εαυτό μας, προετοιμαζόμαστε για έναν αγώνα που με μαθηματική ακρίβεια θα μας οδηγήσει σε "βαθιά και επικίνδυνα νερά".


8. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ - ΚΙΝΗΤΡΟ
Οι top referees απολαμβάνουν το έργο τους.
Αυτή η αίσθηση της ευχαρίστησης συνδέεται στενά με μια θετική ψυχική στάση και συναισθήματα ζωτικότητας και ενέργειας.
Το να είσαι καλός διαιτητής απαιτεί σκληρή δουλειά, αφοσίωση και πρακτική εμπειρία.
Όλα αυτά προέρχονται από ένα υψηλό επίπεδο κινήτρων το οποίο με την σειρά του συνδέεται με την απόλαυση.
Από την στιγμή που ένας διαιτητής αρχίσει να χάνει αυτό το αίσθημα απόλαυσης, θα χάσει επίσης το κίνητρο για σκληρή δουλειά που απαιτείται από αυτόν.
Το μόνο κοινό πράγμα που είχαν όλοι εκείνοι οι διαιτητές που εγκατέλειψαν πρόωρα την διαιτησία, είναι η απώλεια αυτού του συναισθήματος: "Να απολαμβάνουν αυτό που κάνουν λόγω της έντονης πίεσης στην οποία υποβάλλονται, που 100% προέρχεται από την αίσθηση ότι οι προσπάθειές τους δεν εκτιμώνται."



Οι ψυχολογικές ιδιότητες ενός καλού διαιτητή (6)