Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Η “αρμονία” της ομάδας των διαιτητών (2)

       Ο Κόσμος των Ελλήνων Διαιτητών


Η ομάδα των διαιτητών είναι τόσο καλή, όσο είναι όλοι μαζί οι διαιτητές καλοί.
Όλα τα μέλη της ομάδας πρέπει να είναι στην "ίδια σελίδα" για να είναι επιτυχημένη η ομάδα και συνεπώς κάθε διαιτητής ξεχωριστά.
Με ποιο τρόπο όμως μπορεί να συμβεί αυτό, ειδικά όταν φαίνεται ότι η ομάδα σου δεν είναι στο "ίδιο βιβλίο", πόσο μάλλον στην "ίδια σελίδα";

Ο αμοιβαίος σεβασμός ως διαιτητές και, κυρίως, ως ανθρώπινα όντα, είναι το πρώτο απαραίτητο συστατικό.
Η υποστήριξη, η επικοινωνία και το χιούμορ είναι επίσης σημαντικά.
Ενώ όλα τα μέλη πρέπει να γνωρίζουν τις ευθύνες τους προς την ομάδα και απέναντι σε κάθε διαιτητή ξεχωριστά, αυτός που πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία για την οικοδόμηση αρμονίας, είναι ο crew chief.
Συνήθως, είναι ο εμπειρότερος όλων, είναι ευθύνη του να βοηθά τους νεότερους διαιτητές της ομάδας αλλά και να δημιουργήσει την "οικογενειακή" ατμόσφαιρα που είναι ζωτικής σημασίας για την αρμονία αυτή.

Η διαδικασία ξεκινά με μια τηλεφωνική επικοινωνία αμέσως μετά την ανάθεση των αγώνων.
Μπορεί να είναι μια εισαγωγή για να "σπάσει ο πάγος", ίσως μια φιλική επανένωση ή μια απλή συζήτηση σχετικά με τον αγώνα και την οργάνωση του ταξιδιού.
Ένας καλός τρόπος για να αναπτυχθεί μια αρμονία είναι να ταξιδέψει η ομάδα μαζί, εφ' όσον είναι εφικτό.

Η pregame συνάντηση είναι το κύριο forum οικοδόμησης αρμονίας και είναι ευθύνη του crew chief να κάνει κάθε διαιτητή να αισθάνεται άνετα σ’ αυτό.
Κανένας δεν πρέπει να αισθάνεται μόνος και μειωτικά σε σχέση με τους άλλους και έχει ευθύνη ο crew chief να δημιουργήσει καλό κλίμα και υψηλό επίπεδο. 
Οφείλει να δώσει χώρο και χρόνο ομιλίας στους νέους διαιτητές και στην περίπτωση που η ομάδα αποτελείται από έμπειρους, το σημαντικό είναι η ρύθμιση του εγωϊσμού.

Κατά την διάρκεια του αγώνα, η διαδικασία οικοδόμησης αρμονίας συνεχίζεται, με σκοπό να εργαστεί η ομάδα παραγωγικά, ώστε να κερδίσει γρήγορα τον σεβασμό των παικτών, των προπονητών αλλά και των φιλάθλων.
Έχουμε προσεκτική συμπεριφορά απέναντι στα μέλη της ομάδας και ποτέ δεν "υπονοούμε" ότι δεν συμφωνούμε με την κρίση κάποιου.
Το κυριότερο, διατηρούμε την αίσθηση του χιούμορ μας, χωρίς να επεμβαίνουμε στην ροή του αγώνα.

Και τι γίνεται όταν τίποτα από τα παραπάνω δεν λειτουργεί;
Τι συμβαίνει όταν υπάρχει τριβή μεταξύ των διαιτητών της ομάδας ή ακόμη χειρότερα διχόνοια μεταξύ των μελών;


Ο crew chief, κατά την εκτίμησή μας, θα έπρεπε να υποβάλει έκθεση με μια ειλικρινή αξιολόγηση.
Και είναι αποκλειστική του ευθύνη, έτσι ώστε οι ιθύνοντες να διαπιστώσουν εάν υπάρχει ένα μοτίβο συμπεριφοράς κάποιου μέλους και με ένα σύστημα αξιολόγησης να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μεμονωμένων προβλημάτων, που είναι δυνατόν να διαταράξουν μια ομάδα διαιτητών.

Ξέρουμε ότι τίποτα από όσα περιγράψαμε στην προηγούμενη παράγραφο δεν προβλέπονται στην χώρα μας και τουλάχιστον την δεδομένη χρονική στιγμή δεν πρόκειται να γίνει κάτι.
Είναι όμως η τιμιότερη αντιμετώπιση, αφού η διαδικασία της αρμονίας των ομάδων των διαιτητών απαιτεί συνέχεια βήματα μπροστά, αλλά και συνολική δέσμευση.
Take it or leave it.

Σημείωση: Η σημερινή φωτογραφία του άρθρου, καθώς και η φωτογραφία στο άρθρο Η "αρμονία" της ομάδας των διαιτητών (1), δεν είναι τυχαία. 
Η "αρμονία" και των 2 αυτών ομάδων διαιτητών, στα παιχνίδια της 10ης αγωνιστικής της Basket League 2020-2021, ήταν υποδειγματική.