Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Απόκλεισε κάθε περισπασμό και συγκεντρώσου

 Ο Κόσμος των Ελλήνων Διαιτητών


Κάθε αγώνας – είτε είναι παιχνίδι παιδικού πρωταθλήματος, είτε της basket league – έχει την ίδια σημασία για τους αθλητές.
Αυτό και μόνο είναι αρκετό για να προσπαθούμε ως διαιτητές για το καλύτερο.


Βέβαια είναι εύκολο να το επισημαίνουμε και μόνο.
Όσοι όμως προσπαθούν έχοντας αυτό ως στόχο, υπερέχουν στην διαιτησία και αναγνωρίζονται.


Με ποιον τρόπο διατηρούν οι διαιτητές την συγκέντρωσή τους, όταν οι περιστάσεις όχι μόνο δεν τους βοηθούν, αλλά τους οδηγούν προς την αντίθετη κατεύθυνση;

Το σπουδαιότερο στην διαιτησία είναι ότι υπάρχει ένα καθορισμένο και πολύ συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να επικεντρωθεί ο διαιτητής στο παιχνίδι, να απομονώσει τον υπόλοιπο κόσμο έξω από αυτό και να ζήσει πραγματικά την στιγμή.
Μην αφήσεις τίποτα να σου στερήσει αυτή την χαρά!


Για να λυθεί ένα πρόβλημα, πρέπει πρώτα να προσδιοριστεί.
Αντιλαμβάνεσαι λοιπόν ότι πρέπει, αφού γνωρίζεις καλά τον εαυτό σου, να απομονώσεις κάθε εξωτερική συνθήκη που είναι ικανή να σε κάνει να χάσεις την εστίασή σου.
Όποια κατηγορία περισπασμού κι αν είναι η αχίλλειος πτέρνα σου, πρέπει να την πολεμήσεις... Είτε είναι η πολλή ζέστη ή το κρύο, είτε είναι η εργασία σου, ακόμη και τα πιθανά οικογενειακά σου προβλήματα.


Η μεγάλη πρόκληση όλων των διαιτητών είναι τα απαιτητικά εκ των προτέρων παιχνίδια. 
Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν εξελίσσονται πάντα με τον ίδιο τρόπο.
Κάποια είναι εντελώς μονόπλευρα, μερικά είναι αμφιλεγόμενα και κάποια χρειάζονται μεγάλη ικανότητα, ευελιξία και ομοιομορφία που απαιτούν απόλυτη εστίαση.
Όλα όμως τα παιχνίδια είναι ευκαιρίες.
Εάν δοκιμάζεις ένα νέο τρόπο στα σήματά σου, το τρέξιμό σου ή την παρουσία σου γενικότερα, οι πιθανότητες να το επιτύχεις σε ένα παιχνίδι με υψηλό διακύβευμα και μεγάλη πίεση είναι μηδενικές.
Ένα παιχνίδι όμως χαμηλότερης κατηγορίας και χωρίς πίεση, μπορεί να αποδειχθεί mini clinic, αφού θα σου δώσει την ευκαιρία να διορθώσεις τις μηχανικές σου και θα σε βοηθήσει να βελτιώσεις ό,τι έχεις ανάγκη.
Αυτό σημαίνει διάθεση να αναπτύξεις την ικανότητα κατανόησης του παιχνιδιού συνολικά, που με την σειρά του θα σε βοηθήσει στα υψηλού επιπέδου παιχνίδια.


Οι προπονητές είναι ένα κομμάτι του παιχνιδιού, αλλά μια κατηγορία από μόνοι τους.
Η καμπύλη μάθησης της διαχείρισης του παιχνιδιού, ειδικά όταν πρόκειται για προπονητές, είναι ίσως το πιο δύσκολο έργο για όλους τους διαιτητές.
Το πιο σημαντικό σημείο της διαχείρισης των προπονητών είναι η χρησιμοποίηση των εργαλείων που επιτρέπει ο κανονισμός.
Το δεύτερο πιο σημαντικό σημείο – καθοριστικό τις περισσότερες φορές – είναι να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι η συγκέντρωσή μας στον αγώνα έχει μεγαλύτερη αξία από την κάλυψη κάθε συναισθηματικής τους ανάγκης.
Μερικές φορές μια απλή υπενθύμιση που ταυτόχρονα θέτει όρια είναι απαραίτητη: 
"Συγγνώμη Coach, αλλά δεν μπορώ να ασχοληθώ μαζί σου. Η συγκέντρωσή μου στον αγώνα προέχει. Εάν χρειάζεσαι συζήτηση, σε παρακαλώ κάλεσε ένα timeout." 
Όταν οι προπονητές δεν ανταποκρίνονται σε αυτού του είδους τις οδηγίες, είναι η στιγμή να εξετάσεις τα πειθαρχικά εργαλεία του κανονισμού, είτε πρόκειται για προειδοποίηση, είτε πρόκειται για τεχνικό φάουλ. 


Οι διαιτητές δεν είναι στον αγώνα για να παρενοχλούνται με τον οποιοδήποτε τρόπο και βεβαίως έχουν την δυνατότητα μέσω του κανονισμού παιδιάς, να σταματούν κάθε τέτοιου είδους συμπεριφορά από οποιονδήποτε. 

Μην ξεχνάς: 
Χρησιμοποίησε τους συνεργάτες διαιτητές για υποστήριξη. 
Είναι οι μοναδικοί σου φίλοι κατά την διάρκεια κάθε αγώνα. Άφησέ τους να σε βοηθήσουν.