Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Με ποιους παίζω; (1)

    Ο Κόσμος των Ελλήνων Διαιτητών


Οι συνάδελφοι και συνεργάτες διαιτητές, με τους οποίους αποτελούμε μια ομάδα, είναι διαφορετικές προσωπικότητες.

Υπάρχουν εξαιρετικά καλοί, αλλά και άλλοι που θα δοκιμάσουν την υπομονή μας, ακόμη και την ικανότητά μας ως διαιτητές, λόγω της συμπεριφοράς τους.
Πιθανότατα έχει τύχει να "συνεργαστείτε" με κάποιον από αυτούς, κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας σας.
Και βέβαια ας ελπίσουμε ότι δεν βλέπετε έναν τέτοιο στον καθρέφτη σας.
Στην διαιτησία δεν μπορείς να επιλέγεις με ποιον θα συνεργαστείς.
Οπότε θα πρέπει να το αντιμετωπίσεις.

Ο Κυρίαρχος
Είναι ένα μίγμα control freak, loudmouth και με υπερβολική αυτοπεποίθηση.
Κυριαρχεί στο pregame, πριν τον αγώνα με τους προπονητές και φυσικά καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για οτιδήποτε συμβαίνει κατά την διάρκεια του αγώνα.
Εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα – ακόμη και εάν βρίσκεται μακριά – θα πλησιάσει για να "σώσει" την κατάσταση, είτε είναι ευπρόσδεκτος είτε όχι και τελικά θα επιδιώξει να διευθετηθεί οτιδήποτε με τον δικό του τρόπο.

Η αντιμετώπιση:
Κάντε ό,τι μπορείτε κατά την διάρκεια του pregame. 
Ακόμη κι αν δεν ακούει είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε.
Συμπεριφερθείτε με επαγγελματικό τρόπο, ακόμη κι αν δεν καταλαβαίνει.
Αφήστε τον να έχει τον έλεγχο, αρκεί να μην δημιουργεί πρόβλημα. 
Εάν δημιουργήσει πρόβλημα και οι κανόνες επιτρέπουν διόρθωση, είναι δική σας ευθύνη να επέμβετε, άσχετα με το εάν δεν θα του αρέσει να μοιράζεται την, κατά κάποιον τρόπο, μικρή αυτή δημοσιότητα.

Ο "Techie" 
Είναι ενθουσιώδης και ιδιαίτερα ικανός με οτιδήποτε τεχνικό, κυρίως digital  και με τον τρόπο που σχετίζεται οτιδήποτε με την διαιτησία.
Το "έξυπνό" του τηλέφωνο έχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται για να παρακολουθεί βίντεο, να συμμετέχει σε συζητήσεις για την διαιτησία, να μελετά τους κανονισμούς και βεβαίως να επικοινωνεί με άλλους για όλα αυτά.
Και όλα αυτά είναι σπουδαία.
Το πρόβλημα είναι ότι απασχολείται συνεχώς με την συσκευή του ελέγχοντας τα emails του, τα γραπτά του μηνύματα και βεβαίως με το searching στο διαδίκτυο.
Ισχυρίζεται ότι παρακολουθεί κατά την διάρκεια του pregame και του postgame, αλλά είναι δύσκολο να γνωρίζεις όταν ταυτόχρονα ακούς όλες τις "ειδοποιήσεις" του smatphone.

Η αντιμετώπιση:
Ένας συνάδελφος "techie" θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία ως μέρος του pregame προκειμένου να έχει θετική παρουσία.
Εάν η απασχόλησή του δημιουργεί πρόβλημα, δεν είναι κακό να του ζητήσετε να μην ασχολείται και σε κάποιες περιπτώσεις, να βάλει σε "σίγαση" ή και να απενεργοποιήσει την συσκευή του.

Συνεχίζεται...