Σάββατο 17 Απριλίου 2021

Η κακή αθλητική συμπεριφορά. Πώς απειλούνται τα αθλήματα των νέων.

         Ο Κόσμος των Ελλήνων Διαιτητών


Οι επιπτώσεις της κακής αθλητικής συμπεριφοράς, υπερβαίνουν κατά πολύ μια μικρή ενόχληση.

Αν και η συμμετοχή στον αθλητισμό έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλά οφέλη, η ευκαιρία να τα αποκομίσει κανείς, σχεδόν χάνεται εξ αιτίας της.
Η συχνότητα μάλιστα είναι τέτοια που φαίνεται ότι πολλοί θυσιάζουν την ευκαιρία να κερδίσουν οποιοδήποτε όφελος καθώς επιλέγουν να απομακρυνθούν.

Το χειρότερο είναι ότι η κακή αθλητική συμπεριφορά, τόσο από τους ενεργούς συμμετέχοντες, όσο και από τους θεατές, τείνουν να θεωρούνται απλά ως μέρος των πρωταθλημάτων και παραδοσιακά αποδεκτό κομμάτι του αθλητισμού.
Ενώ όμως ο ανταγωνισμός μπορεί να είναι υγιής και διασκεδαστικός, η αδικία και η έλλειψη σεβασμού – το λιγότερο – δεν είναι απαραίτητα αποδεκτά οποιουδήποτε αθλητικού διαγωνισμού.

 

Αθλητές
Οι αθλητές που είναι στόχοι κακής αθλητικής συμπεριφοράς, υποφέρουν συναισθηματικά και η συμμετοχή τους δεν ανταποδίδει χαρά και διασκέδαση.
Και ενώ κάποιοι από αυτούς προσπαθούν να το αντέξουν, άλλοι απλώς αποφασίζουν ότι δεν αξίζει τον κόπο.
Ο σημαντικότερος και συνηθέστερος λόγος που οι αθλητές εγκαταλείπουν τον αθλητισμό, είναι η έλλειψη διασκέδασης.
Και ο σημαντικότερος λόγος της έλλειψης αυτής της διασκέδασης είναι η κακή αθλητική συμπεριφορά που βιώνουν.

Διαιτητές
Η σημαντικότερη ανησυχία των υπευθύνων της διαιτησίας είναι η στρατολόγηση και η διατήρηση των διαιτητών.
Εάν ο κύριος λόγος για να γίνει κάποιος διαιτητής, είναι η αγάπη για το παιχνίδι, το επίπεδο εκτίμησης θα μειωθεί απροσδόκητα όταν δεν γίνονται ταυτόχρονα αρκετά για την πρόληψη των λεκτικών και μερικές φορές των σωματικών κακοποιήσεων των διαιτητών.
Και όταν η συχνότητα είναι δυσανάλογα υψηλή και έχει ως αποτέλεσμα δυσάρεστες αλληλεπιδράσεις, πολλοί διαιτητές αποφασίζουν ότι μπορούν να επενδύσουν αλλού και την ενέργεια και τον ενθουσιασμό τους.



"Ποιος τελικά χρειάζεται τους διαιτητές; Άστε το παιχνίδι στην ησυχία του…"
 Ενώ μπορεί να υπάρχουν μερικοί που δεν εκτιμούν την συμβολή των διαιτητών στον αθλητισμό, οι διαιτητές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε αθλητικού αγώνα.
Στην πραγματικότητα, εάν υπάρχει επιθυμία να συνεχίσουμε να παρέχουμε ευκαιρίες και πρόσβαση σε όλα τα οφέλη του αθλητισμού, η έλλειψη διαιτητών είναι ένα πρόβλημα στο οποίο πρέπει να προσφέρουμε την καλύτερη λύση του.

Χωρίς διαιτητές δεν μπορεί να διεξαχθούν πρωταθλήματα.
Οι συζητήσεις σχετικά με την έλλειψη διαιτητών, μπορεί να φαίνονται συνηθισμένες και ίσως ένα πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στην πορεία.
Ωστόσο, δεν υπάρχει χρόνος να περιμένουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προκαλούν την έλλειψη διαιτητών, δεδομένου ότι η αθλητική άμιλλα είναι πρωταρχική, καθώς ο αντίκτυπός της κλιμακώνεται.

Δύο από τις πρωταρχικές ευθύνες των διαιτητών, σε όλα τα αθλήματα, είναι η προώθηση του δίκαιου αγώνα και η προστασία της ασφάλειας των αθλητών.
Η ορθή επιβολή των κανόνων και ο περιορισμός των βίαιων επαφών, μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμών.
Μελέτη στις Η.Π.Α. που έγινε σε 9 διαφορετικά αθλήματα, σε 100 high schools, εντόπισε 98.066 τραυματισμούς σε μια περίοδο 2 ετών και το 76% αυτών των τραυματισμών έγιναν ως άμεσο αποτέλεσμα μιας παράνομης δραστηριότητας και έλλειψης πειθαρχικών ελέγχων από τους διαιτητές.
Όπως αποδεικνύεται, οι διαιτητές δεν αποτελούν μια απλή εξωτερική προσθήκη στους αθλητικούς αγώνες, αλλά διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο στην αποστροφή των κινδύνων τραυματισμού των συμμετεχόντων και δεσμεύονται να αποτρέψουν την κακή αθλητική συμπεριφορά στο μέτρο του δυνατού.

Στην επόμενη και τελευταία ανάρτησή μας περί του θέματος, θα εξετάσουμε τις αιτίες και τους υπεύθυνους πρόκλησης προβλημάτων αθλητικής συμπεριφοράς.

Συνεχίζεται...