Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 6 Μαΐου 2021

Η αποτυχία του διαιτητή να προετοιμαστεί, είναι η προετοιμασία του να αποτύχει… (1)

    Ο Κόσμος των Ελλήνων Διαιτητών


Καθώς οι αγώνες μπάσκετ εξελίσσονται σε αγώνες ελεύθερης κατά βάση ροής, διαπιστώνουμε αύξηση των κάθε είδους one-on-one matchups.
Οι ομάδες "απλώνουν" στο γήπεδο και χρησιμοποιώντας screens, προσπαθούν να φτάσουν στο καλάθι μπαίνοντας στην περιοχή των 3 δευτερολέπτων για ένα εύκολο σουτ ή μια πάσα σε ελεύθερο παίκτη για σουτ 3 πόντων.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί χειριστές της μπάλας αρχίζουν να ξεκινούν επαφή με τον αμυντικό, στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν χώρο για να κερδίσουν ένα πλεονέκτημα και να σκοράρουν.

Στην αρχή αυτής της επαφής, πολλοί επιθετικοί παίκτες προσπαθούν να ξεγελάσουν τους διαιτητές να καλέσουν αμυντικά φάουλ, με θεατρικές κινήσεις του κεφαλιού τους ή των ώμων τους και των χεριών τους, στο παραμικρό σημάδι επαφής.
Και ενώ αυτή η συμπεριφορά μπορεί να διδάσκεται ή όχι, είναι σίγουρα αχαλίνωτη και ίσως θεωρείται η μάστιγα στα σημερινά παιχνίδια.
Ως εκ τούτου, πρέπει κάθε διαιτητής να είναι προετοιμασμένος να την διαιτητεύσει.

Ενώ το παλιό "πλεονέκτημα/μειονέκτημα" έχει γίνει μια φιλοσοφία στο παιχνίδι του μπάσκετ, οι κανόνες δηλώνουν ότι η επαφή που εμποδίζει την κανονική επιθετική ή αμυντική κίνηση είναι φάουλ.
Οι διαιτητές – ανεξαρτήτως επιπέδου – γνωρίζουν ότι υποτίθεται πως πρέπει να διαιτητεύσουν την άμυνα.
Αυτό όμως είναι το ήμισυ της εξίσωσης.

Πρέπει κατ' αρχήν να έχουμε επίγνωση του αδικήματος.
Εάν ο αμυντικός έχει θέση άμυνας με δύο πόδια στο παρκέ, απέναντι από τον αντίπαλο και αποκτά πρώτος ένα σημείο του γηπέδου, αυτό είναι μια νόμιμη θέση άμυνας.

Εάν με αυτή την θέση συμβεί επαφή, τότε έχουμε 2 επιλογές:
- Τυχαία επαφή (no call) ή
- Φάουλ του παίκτη που έχει τον έλεγχο της μπάλας.


Στην συνέχεια πρέπει να καθορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο κάνουμε διάκριση μεταξύ τυχαίας και παράνομης επαφής.
Η προφανής παράνομη επαφή συμβαίνει όταν ένας επιθετικός παίκτης ξεκινά επαφή με έναν αμυντικό που έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία να συνεχίζει να παίζει άμυνα.
Αυτή η επαφή ή θα μετατοπίσει έναν παίκτη ή θα τον ρίξει στο παρκέ.
Αυτά τα plays είναι προφανή και πρέπει να θεωρούνται παράνομα.

Στην αυριανή μας ανάρτηση θα μας απασχολήσει το καίριο ερώτημα:
Τι γίνεται όταν ο επιθετικός σπρώχνει ελαφρώς ή προκαλεί επαφή σε έναν αμυντικό;
Ποιες οδηγίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε;

Συνεχίζεται...