Ο Κόσμος των Ελλήνων Διαιτητών
Το ίδιο ακριβώς ισχύει και στην διαιτησία.
Απλώς, το σενάριο πάνω στο οποίο είναι βασισμένος ο κανονισμός είναι πιο πολύπλοκος και χρειάζεται να αποκτήσουμε ως διαιτητές, μια "πνευματική" σχέση με τους "χρόνους" του παιχνιδιού και απόλυτη επίγνωση ώστε να είναι η βάση για μια σωστή διαιτησία.
Η επίγνωση του χρόνου των ρολογιών είναι ένα σημάδι ευαισθητοποίησης στην λεπτομέρεια, το οποίο είναι πλεονέκτημα όχι μόνον για τους παίκτες, τους προπονητές και τους βοηθούς διαιτητές, αλλά και για την ομάδα των διαιτητών.
Στο jump ball, το χρονόμετρο του αγώνα (game clock) ξεκινά από την στιγμή που κάποιος από τους παίκτες που συμμετέχουν στην αναπήδηση, ακουμπήσει νόμιμα την μπάλα.
Το χρονόμετρο της διάρκειας της επίθεσης (shot clock) ξεκινά όταν μια από τις δύο ομάδες αποκτήσει τον έλεγχο της μπάλας.
Το χρονόμετρα σταματούν όποτε κάποιος από την ομάδα των διαιτητών σφυρίζει και στην περίπτωση που η γραμματεία πρέπει να δώσει ένα timeout.
Το πρακτικό μέρος του κανόνα χρειάζεται ευαισθητοποίηση και επίγνωση.
Όταν ένας διαιτητής σφυρίζει, πρέπει αυτομάτως να είναι σε θέση να γνωρίζει ότι τα χρονόμετρα του αγώνα και της επίθεσης σταματούν, ενώ η επανεκκίνησή τους διαφέρει (δεν θα αναλύσουμε τον κανονισμό).
Ψάξε σε κάθε αλλαγή από trail σε lead και center να βρεις το game clock και το shot clock.
Καθιέρωσέ το σαν συνήθεια και θα αντιληφθείς με τον καιρό, ότι είναι η χρησιμότερη συνήθεια για να σε βοηθήσει να αποκτήσεις δεξιότητες ευαισθητοποίησης και επίγνωσης, που είναι ικανότητες απαραίτητες για την καλή διαιτησία κάθε αγώνα.
Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παραθέσουμε τον κανονισμό παιδιάς που αφορά στο game και στο shot clock (άρθρα 49 και 50).