Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Βελτίωσε το "παιχνίδι" σου (1)

                 Ο Κόσμος των Ελλήνων Διαιτητών


Όποια ετικέτα κι αν δώσεις στον "θυμό", σε όλους μας έχει συμβεί.


Είτε η αιτία είναι ο "φωνακλάς" στην κερκίδα, είτε ένας προπονητής που δεν σταματά να "μιλάει" ή ακόμη και η "γκρίνια" του παίκτη, κάθε διαιτητής έχει να αντιμετωπίσει το συναίσθημα αυτό κατά την διάρκεια ενός αγώνα. 

Πώς αντέδρασες την τελευταία φορά που θύμωσες;
Συγκρατήθηκες;
Αναστατώθηκες και εκδήλωσες τα συναισθήματά σου;
Με ποιον τρόπο επηρεάστηκες ίσως;

Ο θυμός είναι ένα φυσιολογικό ανθρώπινο συναίσθημα και κανένας δεν είναι σε θέση να διατηρήσει την ψυχραιμία του στο 100% του χρόνου. 

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα δύο βασικά ερεθίσματα για να αναπτύξεις συναισθήματα θυμού είναι το άγχος και η απογοήτευση.
Το άγχος θα το αποφύγουμε σε ελάχιστα παιχνίδια.
Την απογοήτευση σχεδόν ποτέ.
Και αυτό, γιατί οι περισσότεροι από τους διαιτητές, όταν οι άλλοι τους αμφισβητούν, υποσυνείδητα ερμηνεύουν τα πράγματα βαθύτερα και πιστεύουν ότι αμφισβητούνται "γενικά" και όχι μόνον ως διαιτητές.
Δεν είναι ασυνήθιστο για τους παίκτες, τους προπονητές και τους οπαδούς να βλέπουν στον διαιτητή το "bad guy" που τιμωρεί την ομάδα τους.
Και βεβαίως, δεν είναι λίγες οι φορές που οι διαιτητές αντιμετωπίζονται ως "απόκληροι".
Ανάλογα με το πάχος του δέρματός μας, μπορούμε να το πιστέψουμε και να θεωρήσουμε ότι μας μισούν, αντί απλώς το ότι τρέφουν την συνηθισμένη αντιπάθεια για την στάση και την στολή μας.
Ποιος είναι ο τρόπος που τότε λειτουργούμε;
Αντιλαμβανόμαστε ότι απλώς μας αμφισβητούν ως διαιτητές, ή ότι αμφισβητούν την ακεραιότητά μας ως άνθρωποι;


Η διαιτησία δυστυχώς και ίσως περισσότερο από κάθε άλλο "επάγγελμα", έχει αυτή την λεπτή γραμμή ισορροπίας.
Και βέβαια επιβάλλεται να αποφύγουμε τέτοιου είδους διλήμματα. 

Ο κυριότερος τρόπος για να τα αποφύγουμε είναι η εκπαίδευσή μας να μην διαφωνούμε.
Χρειάζεται ψυχική σκληρότητα, συναισθηματικός έλεγχος και αρκετή old-fashioned αυτοσυγκράτηση.
Εάν μπορέσεις να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να παραμείνεις εκτός από κάθε είδους ξέσπασμα παίκτη ή προπονητή και να λειτουργήσεις σύμφωνα με ό,τι επιβάλλεται από τον κανονισμό, θα είσαι ένας καλύτερος διαιτητής.


Σε επόμενη ανάρτησή μας θα καταγράψουμε ορισμένες προτάσεις μας για την ανάληψη του ελέγχου μιας διένεξης, πριν αυτή μετατραπεί σε διαφωνία.

Συνεχίζεται...