Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Να ακούμε ή να μην ακούμε;

www.greekrefereesworld.blogspot.com 

Ένα από τα μεγαλύτερα αινίγματα για εμάς τους διαιτητές: Πώς μπορούμε να ακούμε τα θεμιτά (;) παράπονα των προπονητών, των παικτών, ακόμη και των οπαδών χωρίς να ακούμε πάρα πολλά;


Σχεδόν όλοι έχουν να πουν κάτι γι αυτό που κάνουμε και πώς το κάνουμε.
Το θέμα είναι σε τι θα έπρεπε να δίνουμε περισσότερη προσοχή και πόσο είναι το πάρα πολύ;

Υπάρχουν τρεις κατηγορίες ανθρώπων με απόψεις για το πώς οι διαιτητές φέρνουν εις πέρας τη δουλειά τους. Η καθεμία είναι μοναδική, και η καθεμία πρέπει να έχει τα δικά της όρια.

Οι οπαδοί: Οι οπαδοί είναι οι πιο "τρελοί", και μερικές φορές οι πιο διασκεδαστικοί, που σχεδόν πάντα θέλουν να "σχολιάσουν" τις ικανότητές μας.
 

Εάν λοιπόν ξοδεύουμε πολύ χρόνο κάθε φορά ακούγοντας ό,τι λένε οι οπαδοί και δίνοντας μεγάλη αξία σε αυτά, είναι αναπόφευκτο ότι θα βλάψουμε τον αγώνα.
 
Άσκοπα προκατειλημμένοι, οι οπαδοί των περισσοτέρων ομάδων θα φανατιστούν με εκπληκτική ταχύτητα.

Βέβαια όλοι μας γνωρίζουμε ότι λίγοι οπαδοί γνωρίζουν αρκετά, σχετικά με τους κανόνες ή τους μηχανισμούς που εφαρμόζουμε.
 

Ας αφήσουμε λοιπόν τα σχόλιά τους να πέσουν στο κενό χωρίς καμία αντίδραση.
 

Οι παίκτες: Το κλειδί της επικοινωνίας με τους παίκτες είναι το τι λένε και πώς το λένε.

Σχεδόν σε κάθε παιχνίδι οι παίκτες θα παραπονεθούν ότι κρατήθηκαν, ότι χτύπησαν το χέρι τους κ.λπ. Εάν οι παίκτες το κάνουν με σεβασμό, τότε τους ακούμε και πιθανόν τους διαβεβαιώνουμε ότι θα το προσέξουμε.

Εάν, από την άλλη μεριά, το σχόλιο είναι ανάρμοστο, προσωπικό ή αμφισβητεί την κρίση μας, οφείλουμε να ενεργήσουμε πιο δραστικά. Δεν πρέπει να διστάσουμε, διαφορετικά το παιχνίδι γρήγορα θα βγει εκτός ελέγχου.

Οι προπονητές: Καθώς κάποιοι προπονητές μπορούν να χαρακτηριστούν ως χρόνια καταγγέλλοντες, είναι ταυτόχρονα και εκείνοι που γνωρίζουν το παιχνίδι καλύτερα από όλους τους άλλους.
 
Οι προπονητές είναι οι άνθρωποι στους οποίους πρέπει να δώσουμε τη μέγιστη προσοχή μας.
 

Πολλά έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να συναναστρεφόμαστε κατά την διάρκεια ενός αγώνα με τους προπονητές, αφού η επικοινωνία μας μαζί τους είναι πολύ σημαντική.

Οι περισσότεροι από τους κανόνες που εφαρμόζονται ως επίσημη επικοινωνία παικτών, εφαρμόζονται επίσης και στην επίσημη επικοινωνία προπονητών.
 

Εάν ο τρόπος τους πλησιάζει τα όρια οφείλουμε να δίνουμε στους προπονητές μια “ευγενική προειδοποίηση”.
Βιαιότητες όμως και προσωπικές επιθέσεις απαιτούν άμεσες απαντήσεις.
 
Εάν ο προπονητής απευθύνει μία θεμιτή ερώτηση σε ήρεμο τόνο και με σεβασμό ας μην αισθανόμαστε απειλή. Δίνουμε μία ειλικρινή απάντηση.
 

Εάν ο τόνος του γίνει σαρκαστικός ή υποτιμητικός, απαντάμε σταθερά και κατάλληλα. Πάντοτε όμως μένουμε ψύχραιμοι.

Ας εκπαιδευτούμε στην συνειδητή επιλογή της κατανόησης σε ό,τι ακούμε από τους προπονητές. Απαιτείται η πρόθεσή μας και η προσοχή μας. Είναι το καλύτερο και πλέον κατάλληλο που μπορούμε να επιλέξουμε.