Τετάρτη 10 Ιουλίου 2019

Διαιτητεύοντας την άμυνα. "Διατήρηση αμυντικής θέσης"



Φαίνεται ότι στον κόσμο του μπάσκετ, υπάρχει ένα πρόβλημα κατανόησης στην διαφορά που υπάρχει μεταξύ του “κατοχυρώνω νόμιμα” μια θέση άμυνας και του “διατηρώ νόμιμα” αυτή την αμυντική θέση.


Είναι πολύ χρήσιμο να διευκρινίσουμε ότι, πρώτα διεκδικούμε κατοχυρώνοντας και ακολούθως προσπαθούμε για την διατήρηση μιας νόμιμης αμυντικής θέσης.

Για την διεκδίκηση μιας αμυντικής θέσης υπάρχουν σαφείς και ξεκάθαρες οδηγίες των κανονισμών της FIBA (Κανόνας 6, άρθρα 32 - 39).
Από τις οδηγίες αυτές 2 είναι οι πλέον απαραίτητες: 

- “Ο αμυντικός παίκτης πρέπει να έχει και τα δύο πόδια του στο έδαφος και το σώμα του ακριβώς απέναντι από το σώμα του αντιπάλου του.”

- "Δεν επιτρέπεται η ανεξέλεγκτη χρησιμοποίηση των χεριών του και για οποιαδήποτε επαφή προς τον κορμό του αμυνόμενου, την ευθύνη έχει ο επιθετικός."


Από την στιγμή που ο αμυντικός κατοχυρώνει μια θέση και προκειμένου να την διατηρήσει, επιτρέπεται να την διατηρήσει κινούμενος στην θέση αυτή.
Η κίνησή του μπορεί να είναι προς τα πίσω ή πλευρική.


Οι έννοιες “seeing the whole play” και “who got there first” είναι κρίσιμες.

Στην πραγματικότητα και στην προσπάθεια της διατήρησης μιας αμυντικής θέσης, δεν ισχύει πάντα το “2 πόδια στο έδαφος” και δεν πρέπει να χρεώνεται ο αμυντικός με φάουλ. 
Σε κάθε όμως περίπτωση, για τις επαφές στον κορμό του αμυντικού την ευθύνη έχει ο επιθετικός παίκτης.

Η φιλοσοφία “Referee the defense” προϋποθέτει:

1. Να βλέπουμε όλο το “play”
2. Να επιβεβαιώνουμε ποιος παίκτης πήρε πρώτος μια θέση
3. Να παρακολουθούμε διαπιστώνοντας ποια επαφή φέρνει σε μειονεκτική θέση κάποιον παίκτη


Και πάντοτε να είμαστε δίκαιοι και στις 2 πλευρές του γηπέδου!