Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Το διαιτητικό σου στυλ έχει σημασία (4)



Στο πρώτο άρθρο της σειράς αυτής, που μπορείτε να δείτε εδώ, είχαμε τελειώσει με την ερώτηση:
"Ποιος είσαι όταν φοράς την στολή του διαιτητή;"


Σε γενικές γραμμές οι διαιτητές μπορούν να χωριστούν σε τρεις διακριτές μορφές:
Τον αυταρχικό, τον δημοκρατικό και τον laissez faire.

Μπορεί επίσης να εμπίπτουν σε ένα "eclectic style", χρησιμοποιώντας ένα συνδυασμό των παραπάνω στυλ, ανάλογα με το παιχνίδι και τις ομάδες που εμπλέκονται.
Ως επί το πλείστον όμως, οι διαιτητές έχουν ένα από τα 3 αρχικά και ξεχωριστά στυλ. 


Laissez-faire διαιτητές
Οι Laissez-faire διαιτητές είναι ακριβώς το αντίθετο των διαιτητών περιγραφής "δικτάτορα".
Αυτό το είδος διαιτησίας αναφέρεται στις Η.Π.Α. ως "allowing the inmates to run the prison".
Οι laissez-faire διαιτητές είναι εξαιρετικά παθητικοί. 
Δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια σχεδόν απαθής παρουσία στο γήπεδο και σπάνια αποδεικνύουν οποιοδήποτε authority.

Αυτό, είτε οφείλεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης στις ίδιες τους τις ικανότητες, είτε δεν ενδιαφέρονται για την ποιότητα της διαιτησίας τους.
Το αποτέλεσμα είναι ότι ο αγωνιστικός χώρος είναι συχνά ένα πεδίο σύγχυσης και χάους.
Όταν δε, πρόκειται για τους κανονισμούς, κάποιοι επιβάλλουν τους προφανείς και τους κραυγαλέους και κάποιοι, δυστυχώς, τους παραβλέπουν εντελώς.
Συχνά διακινδυνεύουν να τους ξεφύγει ο έλεγχος του παιχνιδιού, διότι υπάρχει μια προφανής έλλειψη διαιτητικής συνέπειας, με αποτέλεσμα την πρόκληση απογοήτευσης και  πολλές φορές θυμού από όλους τους εμπλεκόμενους.
Οι διαιτητές με τέτοιου είδους ελλείψεις θα πρέπει – το λιγότερο – να συνδυαστούν με διαιτητές ισχυρής προσωπικότητας προκειμένου να έχουν minimum βαθμό επιτυχημένης παρουσίας.

Βελτίωσε το στυλ σου
- Εάν επρόκειτο να σε περιγράψουν οι άλλοι διαιτητές ή οι προπονητές και οι παίκτες, ποια περιγραφή από όσες περιγράψαμε θα σου έδιναν;
- Επιπλέον εάν έπρεπε εσύ ο ίδιος να περιγράψεις τον εαυτό σου, με ποιο τρόπο θα το έκανες, στηριζόμενος στις 3 περιγραφές;


Οι 3 διακριτές μορφές διαιτητών που έχουμε περιγράψει, καλύπτουν τα ακραία χαρακτηριστικά του κάθε στυλ.
Ένας διαιτητής που παραμένει στις 2 ακραίες μορφές – "αυταρχικός" ή "laissez faire" – σπάνια παραμένει στον χώρο της διαιτησίας για αρκετό καιρό.
Οι πιο αποτελεσματικοί διαιτητές είναι εκείνοι που λειτουργούν δημοκρατικά επιβάλλοντας τους κανόνες και τους κανονισμούς, ενώ ταυτόχρονα είναι καλοί "διαμεσολαβητές" μεταξύ των εμπλεκομένων.

Ο βασικότερος λόγος που είναι πολύ καλοί διαιτητές είναι γιατί διαθέτουν ό,τι χρειάζεται για μια αποτελεσματική επικοινωνία.
Η επικοινωνία είναι το σήμα κατατεθέν ενός επιτυχημένου leader και ειδικότερα όταν είναι η αιτία της διευκόλυνσης ενός αγώνα.
Η αποτελεσματικότητα δε, συνίσταται στο να ακούς τι λένε οι άλλοι όταν ζητούν διευκρινίσεις για κάθε τους αμφιβολία.
Οι καλοί διαιτητές αναζητούν πληροφορίες με την παρατήρηση και την ακρόαση και αντιμετωπίζουν όλα τα παιχνίδια ως μοναδικά, σφαιρικά και πάντοτε έτοιμοι για κάθε είδους προσαρμογή.