Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Δικτάτορας ή Καταλύτης; (2)

 Ο Κόσμος των Ελλήνων Διαιτητών


Τελικά ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσεις την διαιτησία;

Προς το παρόν, το πιο δημοφιλές και αποτελεσματικό "στυλ" είναι ο τύπος του διαιτητή που λειτουργεί διαμεσολαβητικά.
Αυτό περιλαμβάνει την ιδέα ότι οι διαιτητές βρίσκονται στο γήπεδο με στόχο να διαχειριστούν το παιχνίδι και λιγότερο να το ελέγξουν.
Και οι 2 καλύτερες λέξεις για να συνοψίσουμε τις ιδιότητες ενός facilitator-type διαιτητή είναι η διαχείριση και η επικοινωνία.
Οι καλοί διαιτητές ξέρουν πώς να κρατήσουν υπό έλεγχο, το ενδιαφέρον των παικτών, των προπονητών και των οπαδών. Επίσης γνωρίζουν με ποιο τρόπο θα οριοθετήσουν τις γραμμές επικοινωνίας με όλους όσους εμπλέκονται στο παιχνίδι.


Το πιθανότερο είναι να διαθέτουν αυτά τα χαρακτηριστικά:


- Είναι ενεργοί ακροατές. Όχι μόνον ακούν τι λένε οι παίκτες οι προπονητές και οι άλλοι διαιτητές, αλλά απορροφούν με κατανόηση κάθε πληροφορία.


- Κάνουν ερωτήσεις. Και αυτό για κάθε περίπτωση που δεν είναι σίγουροι για κάτι και ζητούν διευκρινίσεις ειδικά από τους συναδέλφους διαιτητές.


- Παρεμβαίνουν μόνον όταν είναι απαραίτητο. Αφήνουν τους παίκτες και τους προπονητές να καταλάβουν για το τι πρόκειται να ανεχθούν, δίνοντας δίκαιες προειδοποιήσεις. 


- Αντιμετωπίζουν με σεβασμό όλους τους εμπλεκόμενους. Έχουν ευρεία αντίληψη ότι η αρμονία και ο επαγγελματισμός όλων είναι τα συστατικά που θα βοηθήσουν την ροή του παιχνιδιού και καταλαβαίνουν ότι η διατήρηση του επαγγελματισμού τους είναι το αντίδοτο στην διαπίστωση του μη ελέγχου του επαγγελματισμού των άλλων.


- Εκτιμούν την εποικοδομητική κριτική. Επιζητούν το feedback είτε είναι θετικό είτε είναι αρνητικό ώστε να μπορέσουν να βελτιώσουν το παιχνίδι τους. 


- Επιτρέπουν την φυσική ροή του αγώνα. Δεν "δίνουν δουλειά στον εαυτό τους" όταν δεν υπάρχει ανάγκη.


- Προτιμούν να παραμένουν στο background. Όσα λιγότερα ακούγονται από τους διαιτητές τόσο καλύτερο είναι το παιχνίδι. Όταν όμως η δράση του αγώνα το υπαγορεύει, έρχονται στην πρώτη γραμμή και το κάνουν χωρίς δισταγμό και με επαγγελματισμό. 


- Απολαμβάνουν το παιχνίδι. Ακριβώς όπως οι αθλητές οι προπονητές και οι φίλαθλοι.