Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020

Ο ενεργός “Κεντρικός” διαιτητής είναι ο υπεύθυνος για την επιτυχία της ομάδας (2)

 Ο Κόσμος των Ελλήνων Διαιτητών 


Ο ενεργός "Κεντρικός" διαιτητής (Center) σε μια ομάδα 3 διαιτητών είναι το κρίσιμο συστατικό του κοκτέϊλ.

Στην προηγούμενη ανάρτησή μας αναφερθήκαμε σε 4 περιοχές που ένας ενεργός "Κεντρικός" διαιτητής θα βοηθήσει να γίνουν καλύτερα τα πράγματα στην ομάδα των διαιτητών.

Η παρακολούθηση των δευτερευόντων Αμυντικών παικτών
Εάν η θέση της μπάλας έχει καθοριστεί από έναν guard, έναν shooter και έναν post player στην αριστερή πλευρά, γιαπαράδειγμα, τότε ο διαιτητής Ουράς (Trail) και ο διαιτητής Κεφαλής (Lead) θα έπρεπε να είναι εκεί επίσης.
Αυτό συνεπάγεται έναν δεύτερο guard και κάποιον forward στην δεξιά πλευρά του καλαθιού. 
Ο Κεντρικός διαιτητής (Center) πρέπει να μετακινηθεί χαμηλά από την γραμμή των ελευθέρων βολών για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Εάν ένα σουτ έρθει από την strong side, ο Κεντρικός διαιτητής ελέγχει το weakside rebounding. Επίσης ελέγχει τα screens στην κεντρική διαχωριστική γραμμή των περιοχών ευθύνης.
Εάν η μπάλα "περάσει" γρήγορα στον weakside guard, ο Κεντρικός διαιτητής βρίσκεται επίσης σε καλή θέση ώστε να καλύψει τα one-on-one matchups που θα προκύψουν.

Εάν ένας weakside αμυντικός μετακινηθεί για να βοηθήσει στην μπάλα στην strong side, οι διαιτητές Ουράς καιΚεφαλής είναι πιθανόν να έχουν προβλήματα και ο Κεντρικός διαιτητής θα πρέπει να βοηθήσει.
Μια καλή ομάδα διαιτητών αποκαλεί τις ενέργειες του Κεντρικού διαιτητή "βοήθεια".
Μια αδύναμη ομάδα διαιτητών βλέπει την βοήθεια του Κεντρικού διαιτητή ως "παρέμβαση".
Σε ποια ομάδα διαιτητών θέλεις να ανήκεις;

Βοηθά στην "πίεση"
Μόλις μπει ένα καλάθι, το πρώτο που πρέπει να κοιτάξει ο Κεντρικός διαιτητής είναι να δει που κινούνται οι αμυντικοί παίκτες. 
Ο νέος διαιτητής Ουράς μπορεί να χειριστεί έναν αμυντικό παίκτη που ασκεί πίεση στην base line.
Σε κάθε τύπο άμυνας, ο ρόλος του Κεντρικού διαιτητή είναι ζωτικής σημασίας ειδικά στην πίεση, αφού παρακολουθεί τους παίκτες που κινούνται κατά την διάρκεια της εισόδου της μπάλας στις 4 γραμμές.
Ακόμη κι αν δεν υπάρχει πίεση και γίνεται set επίθεση, ο ενεργός Κεντρικός διαιτητής πάντοτε έχει το μυαλό του σε κάθε περίπτωση ακόμη και του πιο απίθανου transition.
Κάθε άλλη αντίθετη συμπεριφορά από τον Κεντρικό διαιτητή είναι ικανή να δημιουργήσει προβλήματα.

Συμμετοχή στα weakside rebounds
Σε κάθε προσπάθεια για σουτ, ο Κεντρικός διαιτητής και ο διαιτητής Ουράς μοιράζονται την "σηματοδότηση" ενός τρίποντου ή όχι.
Ένας "παθητικός" Κεντρικός διαιτητής απλώς παρακολουθεί, ειδικά εάν το σουτ προέρχεται από την περιοχή του διαιτητή Ουράς.
Η στατιστική λέει, ότι τα περισσότερα rebounding fouls προέρχονται από την αντίθετη πλευρά του σουτ, πιθανόν διότι οι παίκτες νοιώθουν ότι κανένας δεν τους παρακολουθεί. 
Έτσι ο Κεντρικός διαιτητής που παρακολουθεί την μπάλα φαίνεται να αποδεικνύει αυτό που πιστεύουν ή νοιώθουν.
Από την στιγμή που ο ενεργός Κεντρικός διαιτητής αγνοήσει το σουτ και παρακολουθήσει τους παίκτες που πρέπει, η ζωή της ομάδας των διαιτητών στον αγώνα γίνεται πιο εύκολη.

Η διαχείριση των weakside drives προς το κέντρο
Αρκετά συχνά, η επίθεση "φορτώνει" την strong side ως τέχνασμα.
Θέλουν έτσι να απομονώσουν έναν αδύναμο παίκτη, να γίνει μια γρήγορη reverse pass και να οδηγήσουν σε ένα ευνοϊκό match up.
Και βέβαια δεν υπάρχει χρόνος για rotation.
Αλλά δεν έχει σημασία.
Στην περίπτωση αυτή, είναι δουλειά του Κεντρικού διαιτητή (ή του διαιτητή Ουράς) να ακολουθήσει την μπάλα σε όλη την διαδρομή και να είναι έτοιμος να διαιτητεύσει την άμυνα.
Και αυτή είναι μια περίπτωση "ξεκαθαρίσματος" στο pregame.

Αυτές οι 4 περιπτώσεις – παραδείγματα δεν είναι όλα όσα πρέπει να γίνονται, αλλά σίγουρα απεικονίζουν το εξής:
Μερικοί διαιτητές αντιμετωπίζουν την θέση του Κεντρικού διαιτητή ως μια μορφή παρέμβασης στο παιχνίδι.
Το παράδοξο είναι ότι ένας ενεργός Κεντρικός διαιτητής βοηθά πραγματικά να μειωθούν τα fouls, εάν βέβαια το μοτίβο της διαιτησίας έχει συζητηθεί σοβαρά στο pregame και έχει ξεκαθαριστεί εντός ομάδας διαιτητών ότι δεν υπάρχουν "κρυψώνες".

Δοκιμάστε το…