Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Η απόλυτη σύγχυση του κανονισμού των βημάτων: Reverse - Spinning move (video)

     Ο Κόσμος των Ελλήνων Διαιτητών


Η αλλαγή του κανονισμού των βημάτων έγινε το 2018 από την FIBA, ακριβώς υπό την πίεση εκείνων που ζητούσαν νομιμοποίηση θεαματικών ενεργειών και βέβαια την επιθυμία όλων να έρθουν οι κανονισμοί του ΝΒΑ πιο κοντά.

Αυτό σίγουρα έχει δημιουργήσει μια απορρύθμιση στην χρήση των ποδιών από τον παίκτη με την μπάλα.
Εάν πάντως η πρόθεση ήταν να γίνει το παιχνίδι πιο θεαματικό, το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα επικρατεί η απόλυτη σύγχυση. 

Ας δούμε προσεκτικά το παρακάτω video:


Μόλις 50'' μετά την έναρξη του αγώνα, μετά από ένα αμυντικό ρημπάουντ, ο 42άσπρος ντριμπλάρει την μπάλα μπροστά από τον 3κόκκινο.
Όταν φτάνει στην γραμμή της ελεύθερης βολής, ο 42άσπρος επιταχύνει και κάνει spin move γύρω από το δεξί του πόδι.
Ο 3κόκκινος αναγκάζεται να κάνει φάουλ, που σφυρίζεται αμέσως από τον διαιτητή Κεφαλής, αγνοώντας το +1 βήμα του 42άσπρου.

Κανένας δεν ζητά την Παράβαση βημάτων του 42άσπρου, αλλά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν παράπονα δεν μπορεί να μας κάνει να αγνοήσουμε την ξεκάθαρη αυτή παράβαση.

Την στιγμή που η μπάλα "επαναπαύεται" στα χέρια του 42άσπρου, αυτός έχει το δεξί του πόδι στο έδαφος.
Μετά το άλμα ο παίκτης ακουμπά το παρκέ με το ίδιο πόδι (παράνομο) και κάνει μετά 2 ακόμη βήματα, πριν από το φάουλ και το σουτ.
Ο διαιτητής Ουράς προχωρά αργά και σίγουρα όμως είναι πολύ μακριά για βοήθεια.
Ο Κεντρικός διαιτητής έχει πολλούς παίκτες μπροστά του και πιθανώς επικεντρώνεται στις επαφές και όχι στα πόδια του 42 άσπρου.
Ένα είναι βέβαιο: 

Ας επικεντρωθούμε όμως στην reverse κίνηση που χρησιμοποιούν πολλοί παίκτες.

- Ο κανόνας των βημάτων, χρησιμοποιεί την λέξη "gathering" προκειμένου να χαρακτηρίσει με αυτό τον τρόπο την στιγμή που ο παίκτης ελέγχει ή συλλέγει την μπάλα, κρατώντας την με το ένα ή και τα δύο του χέρια, σταματώντας την ντρίμπλα και με το ένα πόδι στο παρκέ.
- Μετά την περιστροφή στο πόδι αυτό (spinning move), επιτρέπεται να βάλει ο παίκτης το άλλο πόδι στο παρκέ και μετά να σηκώσει το spinning πόδι και να το ακουμπήσει και αυτό στο παρκέ.
- Εκείνη ακριβώς την στιγμή, ο παίκτης μπορεί να σταματήσει, να δώσει πάσα ή να σουτάρει.

Όλα αυτά πρέπει να έχουν ισορροπία και ταχύτητα.

Οι κανονισμοί εξελίσσονται με στόχο να "κυνηγούν" το παιχνίδι, αλλά οι παίκτες θα είναι πάντοτε ένα βήμα πιο μπροστά και πάντοτε θα βρίσκουν τους τρόπους να το εξερευνούν, προσθέτοντας δυσκολίες, όχι μόνον στους διαιτητές, αλλά και σε όσους ασχολούνται με την μελέτη και την διάρθρωση των κανονισμών.
Οι πειραματισμοί αυτοί των παικτών συνεχίζονται μέχρι την στιγμή που οι διαιτητές θα αντιληφθούν και θα εντοπίσουν τα όρια μεταξύ του τι επιτρέπεται και τι όχι.

Ο κανονισμός αναφέρει ότι ένας παίκτης δεν μπορεί να πηδήξει δύο φορές στο ίδιο πόδι (κουτσό). 
Και βέβαια αυτό ισχύει, είτε υπάρχει κανονική προς τα εμπρός κίνηση, είτε περιστρέφοντας το σώμα του (reverse – spin).


Εάν προσέξουμε στο video, ο 42άσπρος παίκτης ξεκινά με το δεξί του πόδι στο ύψος του μπλέ συμβόλου μέσα στον κύκλο και το επόμενο άλμα του (πάλι στο δεξί πόδι), είναι σχεδόν 1 μέτρο μετά και κοντά στο τέλος του κύκλου.
Αυτή η απόσταση επιτρέπει στον παίκτη να κερδίσει χώρο και ισορροπία που είναι οι ιδανικές συνθήκες ενός σουτ.
Και στην πραγματικότητα, παρά την επαφή στα χέρια, ο 42άσπρος σκοράρει αρκετά εύκολα.

Ακούμε συχνά κολακευτικά σχόλια για αυτές τις θεαματικές ενέργειες.
Εάν όμως η θεαματικότητα της ενέργειας ενός επιθετικού παίκτη υπάρχει επειδή προέκυψε από παράνομη ενέργεια, ποιος είναι ο τρόπος να προστατευτούν οι αντίστοιχες θεαματικές πιθανόν ενέργειες των αμυντικών παικτών; 
Παραβλέποντας το φάουλ που κάνουν;

Προς το παρόν, η spin – move υπάρχει στις τεχνικές αποσκευές των παικτών που διαθέτουν την ικανότητα αυτή και πιθανόν μάλιστα, ακριβώς επειδή έχει τεράστιες επιθετικές δυνατότητες, διδάσκεται και από τους προπονητές συστηματικά.
Εμείς απλώς επισημαίνουμε ότι η κλήση ως παράνομης από τους διαιτητές αυτής της ενέργειας, θα αναγκάσει τους παίκτες, αλλά και τους προπονητές, να το αντιληφθούν και να εκτελέσουν παρόμοιες πιθανόν κινήσεις αλλά νόμιμες.