Ο Κόσμος των Ελλήνων Διαιτητών
Τα παιδιά ενθουσιάζονται από το ελκυστικό ανταγωνιστικό πνεύμα που παρέχουν τα αθλήματα σωματικής άσκησης.
Και αυτό συμβαίνει είτε συμμετέχουν ως αθλητές είτε ως θεατές.
Δυστυχώς ο τρόπος που εκφράζεται ο ενθουσιασμός από πολλούς ανθρώπους είναι συχνά αρνητικός.
Το ανταγωνιστικό πνεύμα που ανεβάζει την αδρεναλίνη και φέρνει ενθουσιασμό, ανοίγει δρόμο σε ελπίδες να δούμε την ομάδα μας να κερδίζει πάντα.
Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο να παρατηρούμε οπαδούς να αισχρολογούν, αθλητές και προπονητές να έχουν κακές συμπεριφορές και γονείς να παρεκτρέπονται, στο πλαίσιο ενός αγώνα παιδικού πρωταθλήματος.
Ανάμεσα στην επιθυμία όλων να κερδίσουν, κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος για να κατηγορήσουν, εάν η ομάδα τους δεν κερδίζει.
Θα μπορούσε να είναι ένα λάθος των αθλητών ή των προπονητών και βεβαίως πολύ συχνά των διαιτητών.
Οι "ένοχοι" γίνονται στόχοι λεκτικής και μερικές φορές ακόμη και σωματικής κακοποίησης.
Σε άλλες περιπτώσεις, η επιθυμία να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της ήττας είναι τόσο μεγάλη, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τους κανόνες και τον κανονισμό ανακαλύπτοντας "παραθυράκια", αντί να παίζουν στο πνεύμα της άμιλλας.
- Πώς η αθλητική αρένα έχει φτάσει στο σημείο να επιτρέπει αυτές τις συμπεριφορές;
- Πώς τα αθλήματα οδηγήθηκαν από έναν διασκεδαστικό τρόπο προώθησης της κοινωνικής συμμετοχής, του υγιούς ανταγωνισμού και της σωματικής άσκησης, σε πόλεμο που οι μάχες του χρησιμοποιούνται για να αποδείξουν ανωτερότητα;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε πολλούς αθλητικούς κύκλους έχει επικρατήσει μια στάση "win-at-all-cost".
Και ενώ ο ανταγωνισμός μπορεί να είναι ένα υγιές κομμάτι της ζωής μας στην Ελλάδα, πρέπει να γίνει πολλή δουλειά για τον επαναπροσδιορισμό του τρόπου με τον οποίο εκφράζεται αποδεκτά ο ενθουσιασμός για τον αθλητισμό και για την προστασία όλων εκείνων που υποφέρουν ως στόχοι κακοποίησης.
Το πρόβλημα της κακής αθλητικής συμπεριφοράς απαιτεί συνολική προσπάθεια και μοναδική θέληση για την επίλυσή του.
Ωστόσο, με έμφαση στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα και με την συμμετοχή μας ως διαιτητές, θα πρέπει να προχωρήσουμε κατανοώντας τα οφέλη και τις απειλές για τον αθλητισμό και να αναγνωρίσουμε τους υπεύθυνους για τα προβλήματα αθλητικής άμιλλας, αναζητώντας τις λύσεις.
Θα συνεχίσουμε τα άρθρα για την κακή αθλητική συμπεριφορά, αφού θα μιλήσουμε αρχικά για τα οφέλη του αθλητισμού, ακολούθως, τον τρόπο με τον οποίο απειλεί τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα, το ρόλο των διαιτητών, θα εντοπίσουμε αυτούς που προκαλούν τα προβλήματα και τέλος, θα αναφερθούμε σε πρωτοβουλίες που προωθούν την αθλητική συμπεριφορά και την θετική κουλτούρα.
Συνεχίζεται...