Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Η συνεπής μηχανική είναι η αιτία των συνεπών αποφάσεων

       Ο Κόσμος των Ελλήνων Διαιτητών  


Στο πέρασμα των χρόνων, όλοι έχουμε δει και έχουμε συνεργαστεί με διαιτητές που φαίνεται να πιστεύουν ότι το εγχειρίδιο μηχανικής δεν έχει ιδιαίτερη σημασία γι’ αυτούς και είναι γεμάτο με πράγματα που, αναλόγως με την περίπτωση, πρέπει να επιλεγούν ή να αγνοηθούν.

Αυτού του είδους η στάση, ότι δηλαδή κάποιοι διαιτητές ξέρουν ένα τρόπο – τον δικό τους - και θα τον ακολουθήσουν, ανεξάρτητα από το τι απαιτείται, πλήττει τους διαιτητές, ιδιαίτερα τους εμπειρότερους, οι οποίοι όμως έχουν σε αυτό μεγάλο μερίδιο ευθύνης και ενοχής.

Αυτή η προσέγγιση είναι απολύτως λανθασμένη.
Αν και μπορεί να διαφωνούμε με την μηχανική διαιτησίας, είναι υποχρέωση όλων μας να την τηρήσουμε.

Έχουμε πιθανόν την δυνατότητα να κάνουμε όποια προσπάθεια επιθυμούμε για να προσπαθήσουμε να αλλάξει, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει τις αντιλήψεις μας για τον τρόπο που πρέπει να καλύπτεται το γήπεδο και πώς πρέπει να κινούνται οι διαιτητές στον χώρο, αλλά εάν δεν καταφέρουμε οτιδήποτε, θα πρέπει να προχωρήσουμε και να εφαρμόσουμε ό,τι υπάρχει.

Το σημαντικό είναι ότι κάθε μας απόκλιση από το εγχειρίδιο μηχανικής, μπορεί να οδηγήσει σε ασυνέπεια και σοβαρά λάθη διαιτητικών αποφάσεων.

Φανταστείτε μια ομάδα διαιτητών στην οποία ο ένας διαιτητής βλέπει με διαφορετική ματιά τις ενέργειες των παικτών, επειδή χρησιμοποιεί λάθος μηχανική είτε επειδή θέλει, είτε επειδή δεν γνωρίζει.
Οι "ανυπότακτοι" διαιτητές προκαλούν προβλήματα στους άλλους διαιτητές και στην χειρότερη περίπτωση χάος.
Η επιμονή στην τήρηση των κανόνων της μηχανικής πρέπει να ξεκινήσει από την "ημέρα 1" των νέων διαιτητών, να επιβληθεί και τέλος να γίνει ασυμβίβαστη φιλοσοφία τους.

Οι περισσότεροι από τους διαιτητές διαθέτουν υγιή εγωϊσμό.
Όσο περισσότερα παιχνίδια διαιτητεύουν, τόσο μεγαλύτερη είναι η τάση να πιστεύουν ότι γνωρίζουν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζονται συγκεκριμένα "play situations".
Ωστόσο, για λόγους ομοιομορφίας, μεταξύ άλλων, η καλύτερη προσέγγιση είναι να ελέγξουμε τον εγωϊσμό μας και να λειτουργήσουμε "by the book".
Σε διαφορετική περίπτωση, θα είμαστε η πηγή των προβλημάτων που θα δημιουργήσουμε στον εαυτό μας, στους συναδέλφους μας, στο πρωτάθλημα, στην Ένωσή μας και στην Ομοσπονδία μας.