Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Δεν υπάρχει υποκατάστατο της “επίγνωσης” στην διαιτησία (1)

 Ο Κόσμος των Ελλήνων Διαιτητών


Στην διαιτησία είναι απαραίτητο να κρίνεις σωστά.

Ο διαιτητής που ξεχωρίζει, είναι αυτός που έχει και την επίγνωση του παιχνιδιού σε σχέση με τα φάουλ και τις παραβάσεις που αποφασίζει.
Οι βαθύτερες αντιλήψεις όμως για κάθε αγώνα, όπως είναι ο "χαρακτήρας" του και τα "μοτίβα των αλλαγών" του στην διάρκειά του, ίσως βοηθήσουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.


Η αντίληψη του χαρακτήρα του αγώνα
Κάθε αγώνας έχει τον χαρακτήρα του.
Υπάρχουν αντιπαλότητες ομάδων, παιχνίδια που κάθε κατοχή έχει την σημασία της, παιχνίδια έκρηξης, παιχνίδια άνευ σημασίας και ο κατάλογος είναι ατέλειωτος.
Είναι λοιπόν, ιδιαίτερα χρήσιμο να έχουμε ως διαιτητές μια αίσθηση του χαρακτήρα που μπορεί να έχει κάθε αγώνας εκ των προτέρων.
Εάν όχι, τότε επιβάλλεται να αναγνωρίσουμε τον χαρακτήρα του παιχνιδιού άμεσα.

Υπάρχουν ομάδες που έχουν μια έντονη αντιπαλότητα μεταξύ τους.
Συχνά, σε αυτού του τύπου τους αγώνες, το παιχνίδι θα έχει ξεκινήσει πριν πραγματικά ξεκινήσει, με σκοπό και μάλιστα αποτελεσματικά, να "ζεσταθούν" τα συναισθήματα.

Η ομάδα των διαιτητών πρέπει να έχει αντίληψη της κατάστασης αυτής και την αυξημένη πιθανότητα που υπάρχει για αντιαθλητικές συμπεριφορές.
Σε κάθε περίπτωση, οι διαιτητές πρέπει να γνωρίζουν τον χαρακτήρα και το πλαίσιο του παιχνιδιού, ώστε να καταλαβαίνουν πότε κάτι δεν ταιριάζει και με τον χαρακτήρα και με το πλαίσο.  
Η έλλειψη κατανόησης του πλαισίου και του χαρακτήρα ενός αγώνα όχι μόνον δεν θα βοηθήσει στην εξέλιξη και την ολοκλήρωσή του, αλλά θα συμβάλλει ώστε να κάνει το παιχνίδι ακόμη πιο δύσκολο από ό,τι είναι.

Σε επόμενη ανάρτησή μας θα μιλήσουμε για τα "μοτίβα αλλαγών" στους αγώνες και θα προσπαθήσουμε να αναγνωρίσουμε περιπτώσεις που είναι πιθανόν να μας παρασύρουν σε μη φυσιολογικές καταστάσεις.

Συνεχίζεται...