Τρίτη 22 Ιουνίου 2021

Το “κλειδί” της διάρκειας και της επιτυχίας του διαιτητή (4)

  Ο Κόσμος των Ελλήνων Διαιτητών


Οι διαιτητές, είναι αδιαμφισβήτητο, πρέπει να αντιμετωπίσουν το άγχος των μεγάλων αποφάσεων.
Αυτό δεν μπορεί να γίνει "τυχαία".
Μπορούν και έχουν την δυνατότητα να υιοθετήσουν στρατηγικές για να διατηρήσουν την εστίασή τους.

Μία από τις στρατηγικές αντιμετώπισης του άγχους που ονομάζεται "Parking and Thought Stopping", είναι μια τεχνική με την οποία οι διαιτητές σταματούν κάθε αρνητική σκέψη που εμφανίζεται και τους επιτρέπει να συνεχίσουν με αυτοπεποίθηση.

Είναι πολύ απλή τεχνική αφού βάζει στην άκρη κάθε αρνητική σκέψη χρησιμοποιώντας την λέξη "Stop".
Στην ουσία πρόκειται για ένα τέχνασμα... 
Λειτουργεί όμως 9 στις 10 φορές, αφού στόχος είναι να αντιμετωπίσει ο διαιτητής το λάθος που έκανε, διατηρώντας τον έλεγχο των αντιδράσεών του και στην συνέχεια να προσαρμοστεί στο παιχνίδι.

Το άγχος για τους διαιτητές μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την συγκέντρωση, την εστίαση, την προσπάθεια και το κίνητρό τους. 
Και όλα αυτά μαζί, θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε αρνητική φυσική απόδοση.
Με άλλα λόγια, υπερφορτώνεται ο εγκέφαλος με συνέπεια να συνεχίζει να κάνει λάθη ψυχολογίας, που οδηγούν ταυτόχρονα και στην σωματική κόπωση.
Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους τα άϋλα στοιχεία αποτελούν τόσο σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης των διαιτητών.

Οι διαιτητές, όχι μόνο πρέπει να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τις σωματικές και συναισθηματικές αντιδράσεις, αλλά θα πρέπει και να είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν αυτούς τους στρεσογόνους παράγοντες όταν προκύπτουν.
Συχνά, οι σωματικές και διανοητικές αντιδράσεις συνεργάζονται αρνητικά και το αποτέλεσμα είναι, είτε η έλλειψη συγκέντρωσης, είτε η έλλειψη εστίασης και ακόμη και η έλλειψη προσπάθειας.
Οι ενέργειες που προκαλούν άγχος σε κάθε αγώνα είναι κυρίαρχες και αναπόφευκτες.

Οι διαιτητές αναμένεται να λάβουν ακριβείς αποφάσεις σε εξαιρετικά ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Αυτός ο μεγάλος αριθμός αποφάσεων, σε συνδυασμό με τους χρονικούς περιορισμούς, δημιουργεί μια πολύ στενάχωρη ατμόσφαιρα και για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ως αποτέλεσμα, οι διαιτητές εξαντλούνται σωματικά και ψυχικά, ανάλογα με το μέγεθος του άγχους που αντιμετωπίζουν κατά την διάρκεια του αγώνα.

Η μελέτη – έρευνα που αναφερθήκαμε σε προηγούμενη ανάρτηση, διεπίστωσε ότι η λεκτική κακοποίηση από τους προπονητές, η πραγματοποίηση μιας αμφιλεγόμενης κλήσης και η λάθος θέση του διαιτητή είναι οι επόμενοι 3 παράγοντες από τους οποίους οι διαιτητές αισθάνθηκαν το μεγαλύτερο άγχος και μάλιστα η ένταση του οποίου συμπίπτει συχνά με το άγχος που σχετίζεται με την πραγματοποίηση ενός λάθους σφυρίγματος.

 

 

Συνεχίζεται...