Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2019

Coach, δεν γνωρίζεις τους κανονισμούς… (2)



Υπάρχουν, όπως είπαμε σε προηγούμενη ανάρτηση, κάποιοι τομείς στο παιχνίδι που συνήθως προκύπτουν διαφωνίες μεταξύ διαιτητών και προπονητών.
Σήμερα θα μιλήσουμε για το FOUL και τα ΒΗΜΑΤΑ.


Σε ένα άθλημα επαφής όπως το μπάσκετ, όλοι θέλουμε να αποφύγουμε το άθλημά μας να πάρει την διαδρομή του χάντμπολ, αλλά ταυτόχρονα ενθαρρύνουμε και διδάσκουμε την σωματική επαφή, ανεξάρτητα από το εάν ο αντίπαλος έχει την μπάλα ή όχι.


Συχνά λοιπόν χρησιμοποιείται η επαφή σε όλο το παιχνίδι, ως μέσον φθοράς της άλλης ομάδας ή των star αθλητών.
Γνωρίζουν όλοι ότι είναι αδύνατον να χαρακτηρίζουμε όλες αυτές τις επαφές ως σφάλματα, αλλά ταυτόχρονα αναμένουν να “παίρνουν” όσο το δυνατόν περισσότερες κλήσεις υπέρ της ομάδας τους.
Η απόφαση είναι στα χέρια του διαιτητή.

Ας μην ξεχνάμε ότι ένα no-call μπορεί να βοηθήσει την ομάδα που επιτίθεται και ταυτόχρονα την ροή του παιχνιδιού, εφ’ όσον δεν επηρεάζεται σημαντικά το παιχνίδι.
Το πιο hot θέμα είναι το επιθετικό φάουλ και το charge.
Είναι σχεδόν αδύνατον να περιμένουμε οι αμυντικοί ή ο παίκτης που προσπαθεί να κάνει screen να παραμείνουν ακίνητοι.
Η απόφαση είναι πάντα του διαιτητή.

Προκύπτει λοιπόν πόσο σημαντική είναι η συνέπεια των διαιτητών.
Οι προπονητές αφιερώνουν πολύ χρόνο στην διδασκαλία της θέσης άμυνας.
Ας μην ξεχνάμε ότι μια από τις πολυτιμότερες αμυντικές ενέργειες, είναι το κέρδος ενός επιθετικού φάουλ, αφού η ομάδα κερδίζει την κατοχή, χρεώνοντας ένα λάθος και επιπλέον ένα προσωπικό σφάλμα τον αντίπαλο παίκτη.

Ένας μεγάλος αριθμός “μικρών” παραβάσεων βημάτων συμβαίνουν κατά την διάρκεια ενός αγώνα που δεν χρειάζεται να λαμβάνονται υπ’ όψιν, παρά μόνον στις περιπτώσεις που η ομάδα αποκτά τεράστιο πλεονέκτημα ως αποτέλεσμα των παραβάσεων αυτών.
Εάν ο παίκτης είναι μακρυά από το καλάθι και δεν υπάρχει καμία αμυντική πίεση, μικρές παραβάσεις βημάτων – τονίζω ήσσονος σημασίας – θα έπρεπε να παραβλέπονται.
Εάν ο παίκτης κάνει βήματα ως αποτέλεσμα σωματικής επαφής, αλλά ο διαιτητής κρίνει no-call, τότε και η παράβαση των βημάτων θα έπρεπε να είναι no-call εφ’ όσον δεν αποκτάται πλεονέκτημα.