Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020

Ποιοτικό παιχνίδι σημαίνει ποιοτική σκέψη των διαιτητών (2)



Συνεχίζοντας την προηγούμενη ανάρτησή μας, θα προσδιορίσουμε και θα εξετάσουμε τις οριακές στιγμές και καταστάσεις που οι αποφάσεις των διαιτητών στον αγώνα είναι πιθανόν να ενεργοποιήσουν δυσάρεστες εξελίξεις.


Οριακές κλήσεις 1: Παίκτες με επιρροή

Μερικοί παίκτες είναι καλύτεροι από τους άλλους.
Πάντα έτσι ήταν.
Αυτοί οι παίκτες είναι impact players, επειδή ακριβώς έχουν έναν αντίκτυπο στο παιχνίδι και στις πιθανότητες της ομάδας τους να κερδίσει.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται ειδική μεταχείριση; ΟΧΙ.
Αλλά καλύτερα να ξέρεις που είναι. 

Τα μάτια όλων είναι στον “Key match-up”.
Οι προπονητές μιλούν γι αυτούς στο pregame, οι αναλυτές τους αναλύουν και εμείς είναι καλύτερα να τους αναγνωρίσουμε.

Όταν υπάρχει ένα οριακό σφύριγμα σε έναν impact player, αυτό το σφύριγμα έχει μια συνέπεια.
Μπορεί να προκαλέσει μια αλλαγή ή ακόμη χειρότερα έναν αποκλεισμό ή μπορεί να σημαίνει ελεύθερες βολές ή καλάθι και βολή.
Σε κάθε περίπτωση επηρεάζεται σοβαρά μια κατάσταση και σίγουρα οι πιθανότητες μιας ομάδας για την επιτυχία, η οποία είναι και ο λόγος που προπονητές, παίκτες και φίλαθλοι εκρήγνυνται.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η κατάσταση μοιάζει με “δίκοπο μαχαίρι”, αφού είτε χαθεί είτε σφυριχθεί θα υπάρχει μια σημαντική αντίδραση.

Το πρόβλημα μειώνεται – χωρίς να εξαλείφεται – όταν έχουμε μια αυξημένη συνειδητοποίηση αυτών των καταστάσεων.
Αυτό δεν αλλάζει την κρίση μας, αλλά θα μας κρατήσει σε εγρήγορση και σίγουρα στην αναμονή μιας περισσότερο από απλής αντίδρασης, ώστε να είμαστε έτοιμοι να πάρουμε τις κατάλληλες αποφάσεις για όποια εξέλιξη.



Οριακές κλήσεις 2: Χρονικές στιγμές “κλειδιά”

Είναι προφανές ότι καθώς ο χρόνος τελειώνει, μια κακή κλήση (ή μη κλήση) μπορεί να έχει τεράστιες συνέπειες, αφού τα περιθώρια για να ξεπεραστεί το λάθος μας από την ομάδα έχουν στενέψει χρονικά.

Τι ορίζουμε ως “Key Times”;
Το πιο προφανές είναι το τέλος του αγώνα.
Η ίδια σκέψη βέβαια ισχύει και για το τέλος του ημιχρόνου, το τέλος των 10λέπτων και σίγουρα το τέλος του shotclock.

Όσο μειώνεται ο χρόνος σε όλες τις προηγούμενες καταστάσεις, η επίγνωσή μας θα πρέπει να αυξάνεται συνεχώς, αφού είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να παίρνουμε αποφάσεις ενάντια ακόμη και στις οποιεσδήποτε αντιδράσεις.