Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Οι ιδιότητες των κορυφαίων διαιτητών



Κάθε διαιτητής έχει την δική του προσωπικότητα.
Είναι μεν αρκετά σημαντικό και μερικές φορές απαραίτητο, να διακρίνουμε την προσωπικότητα των διαιτητών στο γήπεδο, ωστόσο το επίκεντρο θα πρέπει να είναι οι ομάδες που αγωνίζονται.


Εάν παρ’ ελπίδα εξετάσουμε τους κορυφαίους διαιτητές στην Ευρώπη, πιθανότατα θα διαπιστώσουμε ότι όλοι έχουν τις παρακάτω ιδιότητες.

Ακεραιότητα
Ένας great referee είναι θεματοφύλακας της ειλικρίνειας και της τιμιότητας σε κάθε αγώνα.
Το σημαντικότερο είναι ότι πρέπει να διατηρεί συνεχώς την πλήρη απουσία κάθε προκατάληψης.
Σε γενικές όμως γραμμές, οι διαιτητές σπάνια κατηγορούνται για ανέντιμη και δόλια συμπεριφορά.
Εάν φιλοδοξείς όμως να γίνεις μεγάλος διαιτητής, δεν πρέπει ποτέ να θέσεις τον εαυτό σου σε μια θέση που η ακεραιότητά σου θα αμφισβητηθεί.
Και μην ξεχνάς: Μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια για να δημιουργηθεί μια εικόνα υψηλής ακεραιότητας, αλλά μόνο μια ενέργεια ή ένα λάθος για να καταστραφεί.

Φυσική Κατάσταση
Είναι γνωστό αλλά και αποδεδειγμένο ότι η φυσική κατάσταση έχει άμεση σχέση με την πνευματική κατάσταση του διαιτητή.
Το επίπεδο συγκέντρωσης μειώνεται ανάλογα με την κούραση κατά την διάρκεια και ειδικά προς το τέλος ενός αγώνα και αυτό κάνει επιτακτική την ανάγκη ώστε η προετοιμασία και η προπόνηση κάθε διαιτητή να συνεχίζεται καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν.

Σπουδή
Η διαιτησία είναι ένα "παιχνίδι" γωνιών, τοποθέτησης και κίνησης.
Στην εκπαίδευση περιγράφεται η κίνηση και η τοποθέτηση μέσα στο γήπεδο. Το σημαντικό είναι ότι η ταχύτητα και η ανούσια κίνηση δεν συνδέονται.
Είναι σίγουρο όμως ότι οι κορυφαίοι διαιτητές, κινούνται αποτελεσματικά για να είναι στο σωστό μέρος, την σωστή στιγμή, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι βλέπουν κάθε διάστημα που δημιουργείται μεταξύ των παικτών.
Η σπουδή λοιπόν του εγχειριδίου της μηχανικής – όχι το απλό διάβασμα – έχει ως αποτέλεσμα την αποτελεσματική μετακίνηση με σκοπό την καλύτερη δυνατή διαιτησία.

Κρίση
Η σωστή κρίση μπορεί να είναι αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας και της εμπειρίας μας.
Λίγοι διαιτητές είναι γεννημένοι με αυτό και σίγουρα πάρα πολλοί πρέπει να εργαστούν σκληρά για να την αποκτήσουν.
Ως εκ τούτου, μπορεί να περιγραφεί ως μια ενστικτώδης ικανότητα ειδικά στην εφαρμογή π.χ. της αρχής του advantage/disadvantage.

Επικοινωνία
Αυτό στην πραγματικότητα και πολύ απλά, σημαίνει: "Μπορείς να τα βρεις με τους άλλους;" 
"Μπορείς να τα βρεις με τους προπονητές, τους παίκτες και τους συναδέλφους σου κατά την διάρκεια του αγώνα;" 
Η επικοινωνία μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους και σε κάθε περίπτωση θα χρειάζεται η κατάλληλη απάντησή σου.
Η επικοινωνία είναι η γνώση, του πότε είναι καλύτερο να μην πω τίποτα!
Είναι η προσπάθειά μας να λέμε το σωστό πράγμα, την σωστή στιγμή, ώστε να αποφύγουμε πιθανά προβλήματα.

Συνέπεια
Είναι αυτό που κάθε προπονητής θέλει από τους διαιτητές και σχεδόν πάντα το ακούμε σε κάθε παιχνίδι.
Δυστυχώς, δεν είναι κάτι που μπορούμε να το αγοράσουμε από πουθενά!
Οι νεότεροι διαιτητές αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία με την συνέπεια, κυρίως διότι δεν έχουν την εμπειρία. 

Και βέβαια την εμπειρία την αποκτούν αφού κάνουν λάθη.
Γενικώς, όλοι έχουμε δυσκολία με την συνέπεια, αλλά οι κορυφαίοι διαιτητές είναι αμείλικτοι στην κρίση τους, αφού η αίσθησή τους είναι καλύτερη.
Συνέπεια των διαιτητών επίσης σημαίνει να προσαρμόζουν αναλόγως την συμπεριφορά των προπονητών και των παικτών, με σκοπό να βοηθήσουν την ομάδα των διαιτητών στον έλεγχο του αγώνα και την διαχείρισή του.

Θάρρος
Οι κορυφαίοι διαιτητές έχουν το θάρρος και απονέμουν δικαιοσύνη ανεξάρτητα από τις προσωπικότητες που εμπλέκονται στο παιχνίδι, τα μέσα ενημέρωσης και τις πιθανές επιπτώσεις από τις αποφάσεις τους.
Έχουν το θάρρος και δρουν σύμφωνα με τις επιταγές αυτής της αξίας και της δυναμικής τους ως άνθρωποι, ακόμη και με σκληρές, αλλά πάντοτε δίκαιες αποφάσεις.

Κοινή λογική
Από όλες τις ιδιότητες που πρέπει να διαθέτει ένας διαιτητής, η κοινή λογική είναι η πιο σημαντική.
Η κοινή λογική εξασφαλίζει ότι η δικαιοσύνη, η κατανόηση και τα συμφέροντα του παιχνιδιού είναι τα κύρια στο μυαλό του διαιτητή.
Εάν καταλαβαίνεις πραγματικά το πνεύμα και την πρόθεση των κανονισμών, η κοινή λογική θα σε καθοδηγήσει σωστά.
Η κοινή λογική θα σε καθοδηγήσει να ανταπεξέλθεις σε πολλές καταστάσεις που δεν καλύπτονται από τους κανονισμούς και την μηχανική.
Συμβαδίζει με την επικοινωνία και βοηθά να καθορίσουμε τον τρόπο που θα χειριστούμε δύσκολες καταστάσεις.

Φυσικά υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που καθορίζουν τις απόψεις μας σχετικά με το εάν ένας διαιτητής είναι καλός, όπως η "παρουσία" του, η "εμφάνισή" του ή ακόμη και ο "τρόπος ομιλίας" του.
Αυτά όμως τα χαρακτηριστικά, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα έχουν άμεση επίδραση στον τρόπο διαχείρισης του παιχνιδιού, αν και μπορεί να βοηθήσουν δημιουργώντας μια καλή πρώτη εντύπωση.