Και όλες οι αντιπαραθέσεις μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα εάν εμείς ως διαιτητές ακολουθήσουμε τις βασικές αρχές διαχείρισης και επίλυσής τους.
Οι βασικές προϋποθέσεις είναι να έχουμε την κατάλληλη θέση στο γήπεδο και να γνωρίζουμε τον ισχύοντα κανονισμό.
Συνήθως βέβαια κανένα προπονητή δεν ενδιαφέρει η θέση μας και η γνώση μας εάν πρόκειται για μια δύσκολη απόφασή μας που ίσως κρίνει το αποτέλεσμα του αγώνα.
Η καλύτερη λύση για τους διαιτητές είναι η εφαρμογή της διαχείρισης επίλυσης διενέξεων.
Βήμα πρώτο
Ακούμε προσεκτικά.
Αφήνουμε τον προπονητή να αποκαλύψει τα συναισθήματά του ή να ξεσπάσει με την απογοήτευσή του για την απόφασή μας.
Οι μη λεκτικές δεξιότητες επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας του σώματος, μπορούν να βοηθήσουν δραματικά ώστε να αντιληφθεί την απόφασή μας.
Έχουμε πάντοτε οπτική επαφή μαζί του, ποτέ δεν σταυρώνουμε τα χέρια στο στήθος μας και οι εκφράσεις του προσώπου μας δείχνουν την αξία να αναγνωρίσουμε την γνώμη του δείχνοντας πρόθυμοι να ακούσουμε την άποψή του.
Βήμα δεύτερο
Αναγνωρίζουμε ότι κατανοούμε και αντιλαμβανόμαστε την θέση του.
Τον ενημερώνουμε γι’ αυτό απαντώντας παράλληλα στις ανησυχίες του.
Απαντούμε στις ερωτήσεις του και προσδιορίζουμε ή αναλύουμε κάθε ασάφεια που προκύπτει με ήρεμο τόνο, καταδεικνύοντας ότι έχουμε τον έλεγχο της κατάστασης.
Οι χειρονομίες είναι καλό να αποφεύγονται και το άγγιγμα του προπονητή δεν προτείνεται.
Βήμα τρίτο
Επιλύουμε την διαφορά μας και επανερχόμαστε στον αγώνα έγκαιρα.
Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε την καταγγελία του προπονητή να εμποδίσει την πρόοδο του αγώνα ή να υπονομεύσει τον έλεγχο της κατάστασης.
Ευχαριστούμε τον προπονητή τον βεβαιώνουμε με τον ρυθμό και τον ενθουσιασμό της ομιλίας μας ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στον αγώνα άμεσα, ομαλά και ευχάριστα και επιστρέφουμε στον αγώνα.
Ας μην ξεχνάμε ότι όσο υπάρχουν αθλητικές αναμετρήσεις μεταξύ ανταγωνιστικών ομάδων, με προπονητές ανταγωνιστικούς ανθρώπους και διαιτητές ανθρώπινα όντα, θα υπάρχουν πάντοτε ευκαιρίες για conflicts.
Ακολουθώντας την παραπάνω προσέγγιση των 3 βημάτων, οι δύσκολες αποφάσεις θα εξακολουθούν να είναι δύσκολες, αλλά θα έχετε εργαλεία για να ξεπεράσετε με επιτυχία τις επόμενες προκλήσεις του “selling the tough call”, κάτι το οποίο γίνεται σχεδόν τόσο σημαντικό όσο και η πραγματοποίηση του δύσκολου σφυρίγματος.