Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Συμβουλές προς νέους διαιτητές (1)



Η εκπαίδευση των διαιτητών στηρίζεται αποκλειστικά στην μάθηση των κανονισμών παιδιάς και στην εφαρμογή του εγχειριδίου μηχανικής στο γήπεδο.
Και όλα αυτά είναι καταγεγραμμένα.


Έτσι, οι διαιτητές μπορούν να επανέλθουν ώστε να επανεξετάσουν τον κανονισμό και να διορθώσουν την κίνησή τους μελετώντας την μηχανική.
Η εμπειρική γνώση που αποκτάται δεν αποτυπώνεται και με αυτόν τον τρόπο εξελίσσεται ως “παράδοση” στον χώρο της διαιτησίας από “στόμα σε στόμα”.
Σε δύο συνεχόμενες αναρτήσεις θα αποτυπώσουμε γραπτώς, όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει κάθε νέος διαιτητής – και όχι μόνο – προκειμένου να διασφαλίσει το όσο το δυνατόν ομαλότερο ξεκίνημά του στο δύσκολο έργο που έχει αποφασίσει.


ΘΑ ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΗ
Μερικές φορές τα λάθη θα είναι πιθανόν μεγάλα.
Πρέπει να τα δεχτούμε ως τον ενδεχόμενο κίνδυνο που έχει η ιδιότητα του διαιτητή, ο οποίος καλείται να πάρει ένα πλήθος αποφάσεων εντός κλάσματος δευτερολέπτου υπό συνθήκες αγχωτικές.
Είναι μεγάλο βάρος να επενδύει ο οποιοσδήποτε στην τελειότητα και όσο πιο γρήγορα απαλλαγείς, τόσο πιο γρήγορα θα αντιληφθείς απολαμβάνοντας την χαρά της διαιτησίας.

ΜΑΘΕ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΣΟΥ
Οι ενέργειες που αποσκοπούν να αποσπάσουν την προσοχή σου μακριά από το παιχνίδι είναι αντιεπαγγελματικές και απαράδεκτες.
Χρησιμοποίησε τους τυπικούς μηχανισμούς και τα σήματα και μη ξεχνάς ποτέ ότι είσαι ένα κομμάτι μιας μεγάλης κοινότητας.


ΔΕΝ ΣΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙ
Ένας από τους πολλούς αθλητικούς μύθους που γίνονται αποδεκτοί ως γεγονός είναι ότι οι διαιτητές είναι προδιατεθειμένοι να ευνοήσουν την γηπεδούχο ομάδα.
Δεν πρέπει να χρησιμοποιείς ποτέ τις αποφάσεις σου για να ευνοήσεις καμία από τις δύο ομάδες που αγωνίζονται.
Η αμεροληψία είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο είναι χτισμένο το οικοδόμημα της διαιτησίας.
Οι διαιτητές οφείλουν να είναι "τυφλοί" σε παράγοντες που δεν έχουν καμία σχέση με το παιχνίδι, συμπεριλαμβανομένου του ποιος κερδίζει ή ποιος χάνει.


Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ
Για τους περισσότερους από εμάς – υπάρχουν εξαιρέσεις – η διαιτησία είναι μια απασχόληση και όχι το επάγγελμά μας.
Αναγνωρίζουμε ότι θα μας βοηθήσει σε μια οικονομική ισορροπία.
Χρειάζεται χρόνος, σκληρή δουλειά και μελέτη για να γίνεις επιτυχημένος διαιτητής.
Πάντοτε όμως το πραγματικά σημαντικό θα είναι η οικογένειά μας και η εργασία μας.


Η ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ ΧΤΙΖΕΙ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ
Οι ιδιότητες που διακρίνουν έναν καλό διαιτητή είναι επίσης ιδιότητες που χαρακτηρίζουν έναν καλό εργαζόμενο, σύζυγο, φίλο και γονέα.
Η ομαδική εργασία, η αφοσίωση, η θυσία, η μελέτη, η λήψη αποφάσεων, η δικαιοσύνη, η λογοδοσία και η ειλικρίνεια είναι μερικές από τις δεξιότητες που μπορούν να αντληθούν, να αναπτυχθούν και να εφαρμοστούν μέσω της διαιτησίας.


ΔΙΑΙΤΗΤΕΥΕΙΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ
Η διαιτητική σου προσωπικότητα καθοδηγείται από την καθημερινή σου προσωπικότητα.
Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.
Αλλά να θυμάσαι ότι είναι συχνά επιζήμιο για την διαιτησία.
Οι διοικητικές ευθύνες στην εργασία σου ή οι ικανότητές σου στις πωλήσεις πρέπει να μεταφερθούν με λογική – ίσως και φειδώ - στην διαιτησία ώστε να μην μετριάσουν την προσωπικότητά σου ως διαιτητή.


Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ
Απροετοίμαστος δεν μπορείς να περιμένεις Επιτυχία.
Αφιέρωσε τον κατάλληλο χρόνο για την αναθεώρηση του εγχειριδίου κανονισμών και της μηχανικής, μελέτησε περιπτώσεις στο video.
Η φυσική σου κατάσταση πρέπει να είναι σε επίπεδο τέτοιο ώστε να συμβαδίσεις με τους αθλητές αλλά και να μειώσεις την πιθανότητα τραυματισμών.
Ο χρόνος που "ξοδεύεις" για την προετοιμασία σου είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία σου στο γήπεδο.

ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ
Υπάρχει ένας ισχυρός συσχετισμός μεταξύ της εμφάνισης και της αποδοχής σου ως διαιτητή.
Το ύψος, το βάρος, η καθαριότητα, η γλώσσα του σώματος παίζουν όλα τον ρόλο τους.
Εάν δεν μοιάζεις ότι ανήκεις στον χώρο ή στο γήπεδο είναι πιθανόν να έχεις περισσότερα προβλήματα από άλλους που φροντίζουν την εμφάνισή τους.
 
Συνεχίζεται...