Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Οφείλουμε κατάλληλη καθοδήγηση στην επόμενη γενιά διαιτητών

 Ο Κόσμος των Ελλήνων Διαιτητών


Στην διαιτησία μπορεί να μην υπάρχει πιο σημαντικός ρόλος από αυτόν του μέντορα. 
Εάν θέλουμε να υπάρξει επόμενη γενιά διαιτητών τότε αυτοί θα πρέπει να λάβουν την κατάλληλη καθοδήγηση.

Η χρησιμότητα ενός καθοδηγητή διακρίνεται από τις δεξιότητές του.
Κυρίως όμως από ορισμένα πράγματα που απαραιτήτως πρέπει να περιλαμβάνονται στις ιδιότητες κάθε καθοδηγητή και τα οποία είναι "must dos".

1. Υπολόγισε την προσωπικότητα
Πριν ξεκινήσεις να προσφέρεις καθοδήγηση, να γνωρίζεις ότι πρέπει να αντιμετωπίσεις τους ανθρώπους ανάλογα με την προσωπικότητά τους και την ιδιοσυγκρασία τους.
Εάν δεν έχεις την υπομονή αυτή, παράτα το...

2. Μην "παραποιείς" τον εαυτό σου
Θυμήσου ότι, ακόμη κι αν είσαι πιο πεπειραμένος, δεν είσαι απαραιτήτως εμπειρογνώμονας. Μη φοβάσαι να παραδεχτείς ότι έκανες λάθη και κυρίως χρησιμοποίησέ τα ως εργαλείο διδασκαλίας.
Και ενώ η καριέρα σου μπορεί να ήταν σπουδαία, η φλυαρία για τον εαυτό σου, δεν περιλαμβάνεται στην σωστή καθοδήγηση. Είναι κομπορρημοσύνη.

3. Μην είσαι μικρόψυχος
Εάν αποκρύπτεις πληροφορίες, νομίζοντας ότι εάν τις αποκαλύψεις αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο διαιτητής που έχεις αναλάβει να πάρει καλύτερα ίσως παιχνίδια από εσένα, δεν θα πρέπει να είσαι ένας μέντορας.

4. Να έχεις χρόνο
Εάν δεν είσαι πρόθυμος να διαθέσεις τον απαραίτητο χρόνο και ενέργεια, θα υπάρξουν προβλήματα.
Ο χρόνος που διαθέτεις μπορεί να είναι από τον αγώνα που θα διαιτητεύσεις μαζί του, μέχρι την επικοινωνία που οφείλεις μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου.

5. Να είσαι διαθέσιμος
Ρύθμισε συναντήσεις και συζήτησε τρόπους βελτίωσης. Παρακολούθησε μαζί του αγώνες και βρες τον χρόνο για μια ολοκληρωμένη συζήτηση μετά το τέλος τους.
Η τεχνολογία πλέον μας επιτρέπει να μην είναι αναγκαίες οι προσωπικές συναντήσεις.
Αυτό υποχρεώνει τον μέντορα να είναι σε θέση να καλωσορίσει κάθε του τηλεφώνημα ή email με ερωτήσεις και ανησυχίες.

Όλα τα παραπάνω είναι τα βασικά που πρέπει να διαθέτει κάποιος ο οποίος προορίζεται να συμβάλλει καθοδηγώντας νέους ανθρώπους στα πρώτα τους και όχι μόνον, βήματα στον χώρο της διαιτησίας. 
Όποιο από τα 5 βασικά αυτά στοιχεία απουσιάζει, θα είναι η μοναδική αιτία για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο νέος διαιτητής αλλά και ο οργανισμός κατ' επέκταση, του οποίου είναι λάθος η επιλογή του καθοδηγητή.