Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019

Η έννοια της σύγχρονης διαιτησίας (6)



Στο σύγχρονο basketball, το επίπεδο των επιδόσεων του διαιτητή είναι μια πολύπλοκη λειτουργία πολυάριθμων άμεσων και έμμεσων παραγόντων οι οποίοι είναι:

1. Η Φυσική κατάσταση
2. Τα κριτήρια για τις φυσικές επαφές
3. Η γνώση της ψυχολογίας των παικτών, των προπονητών και των φιλάθλων
4. Η γνώση του κανονισμού παιδιάς, των ερμηνειών και των σημείων έμφασης

5. Η γνώση των αμυντικών και επιθετικών τακτικών
6. Ομαδική συνεργασία του team της διαιτησίας
7. Η γνώση της μηχανικής της διαιτησίας
8. Η γνώση των εργασιών της γραμματείας
9. Ο συντελεστής του ταλέντου και της προσωπικότητας
10. Ο συντελεστής της φιλοδοξίας, της ισχυρής θέλησης και της υπομονής
11. Ο συντελεστής “Προσωπική ευκαιρία”


Σήμερα θα μιλήσουμε για το σημείο 6.


Ομαδική εργασία του team της διαιτησίας


Στο σύγχρονο μπάσκετ, η στενή και κυρίως η άριστη συνεργασία μεταξύ των διαιτητών αλλά και του κομισάριου του αγώνα, είναι πρωτίστης σημασίας.

Αυτό κατ’ αρχάς, μεταφράζεται σε πίστη κι εμπιστοσύνη στους συναδέλφους διαιτητές.
Κανένας δεν πρέπει να “κυριαρχεί” σε αυτή την σχέση.


Μερικές φορές γινόμαστε μάρτυρες καταστάσεων διαφωνίας ή διπλών σφυριγμάτων.
Πολύ συχνά, αυτό θα μπορούσε να λυθεί με μια απλή οπτική επαφή, διακριτικά σήματα ή και με μια απλή και συνοπτική διαβούλευση (5 – 6 δευτερολέπτων) μεταξύ των διαιτητών και πάντα σε απόσταση από τους παίκτες και τους προπονητές.
Και αυτού του είδους οι διαβουλεύσεις πρέπει να γίνονται με αμοιβαία εμπιστοσύνη και φιλική συνεργασία.

Οι μακροχρόνιες συζητήσεις και οι εξηγήσεις μεταξύ των διαιτητών όταν περιβάλλονται από παίκτες και προπονητές, συχνά δημιουργούν κρίσιμες καταστάσεις.

Στο πλαίσιο του ηθικού κώδικα της συνεργασίας στο γήπεδο, που οι διαιτητές οφείλουν να μην παραβλέπουν, θα αναφερθούμε χρησιμοποιώντας ορισμένα συγκεκριμένα παραδείγματα για όσα πρέπει να αποφύγουν:

- Ο διαιτητής Χ σφυρίζει ένα φάουλ.
Καθώς δείχνει το φάουλ στο τραπέζι της γραμματείας, ένας παίκτης κάνει προσβλητικές χειρονομίες πίσω από την πλάτη του.
Ο συνάδελφός του παραμένει σιωπηλός μάρτυρας και δεν παρεμβαίνει, επειδή η μη αθλητική συμπεριφορά δεν απευθύνεται απευθείας σε αυτόν.

- Ο διαιτητής Χ σφυρίζει ένα φάουλ.
Καθώς δείχνει το φάουλ στο τραπέζι της γραμματείας, ένας παίκτης επικοινωνεί με τον συνάδελφό του διαιτητή προσβάλλοντας τον διαιτητή Χ.
Η αντίδραση του διαιτητή είναι “Η απόφαση ήταν δική του, δεν έχω καμία σχέση”.

- Κατά την διάρκεια κάποιων κρίσιμων στιγμών ενός σκληρού και κλειστού αγώνα, ο διαιτητής Χ “δεν αντιδρά” σε ορισμένες σαφείς παραβάσεις στην περιοχή του και παρ’ ότι είναι σε άριστη θέση, αφήνει τον συνάδελφό του διαιτητή να πάρει τα “μη δημοφιλή σφυρίγματα”.

- Κατά την διάρκεια του αγώνα και κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ο διαιτητής Χ επικρίνει ορισμένες αποφάσεις του συνεργάτη του διαιτητή παρουσία παικτών, προπονητή ή φιλάθλων.

- Κατά την διάρκεια του αγώνα, ο διαιτητής Χ που βρίσκεται στην εξέδρα και μεταξύ των θεατών, επικρίνει ανοικτά τις αποφάσεις των συναδέλφων του στο γήπεδο.


Μερικοί διαιτητές υποτιμούν την σημασία της συνεργασίας με τον κομισάριο του αγώνα.
Προκαθορισμένα, κατά την διάρκεια του pregame, θα μπορούσαν να εφαρμοστούν με επιτυχία, σε ορισμένες συγκεκριμένες καταστάσεις κατά την διάρκεια του αγώνα, διακριτικά σήματα μεταξύ των διαιτητών και του κομισάριου

Ας μην ξεχνάμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι κομισάριοι είναι πρώην διαιτητές με αρκετή εμπειρία και η ηρεμία που διαθέτουν στον αγώνα μπορεί να μας βοηθήσει αρκετές φορές να πάρουμε την πιο σωστή απόφαση.