Και βέβαια αντί να περιμένει απλώς να συμβεί, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο να προσπαθήσει να καταλάβει κατ’ αρχήν, την νοοτροπία κάθε μέλους της ομάδας.
Αξιοποιώντας την προσωπικότητά τους και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζει την διαιτησία τους, θα του επιτρέψει να οικοδομήσει συνέργεια, δημιουργώντας όλες τις προϋποθέσεις για την καλύτερη δυνατή απόδοση της ομάδας στον αγώνα.
Σε πολύ γενικές γραμμές, υπάρχουν 3 διαφορετικές νοοτροπίες που εξελίσσουν την προσωπικότητα των διαιτητών.
Ο Οπορτουνιστής
Είναι ο διαιτητής που χαρακτηρίζεται από την νοοτροπία “Me vs The World”.
Είναι εύκολο να τον αναγνωρίσουμε.
Είναι αυτο - προσανατολισμένος, αρέσκεται να χειραγωγεί και δημιουργεί όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να αναγνωριστεί “νικητής” με κάθε δυνατό τρόπο.
Για να κάνω τα πράγματα χειρότερα, θεωρεί ότι η προσέγγισή του αυτή είναι απολύτως ορθολογική.
Και όλα αυτά συμβαίνουν γιατί ο κόσμος γι αυτούς είναι ένα μέρος που ο καθένας λειτουργεί για τον εαυτό του και επομένως είμαστε ανταγωνιστές σ’ ένα απέραντο πολεμικό τοπίο.
Για κάθε crew chief δεν είναι εύκολη η διαχείρισή του.
Κάνουν πολύ λίγα για την ομάδα και είναι πιο αποτελεσματικοί όταν διαιτητεύουν μόνοι τους.
Οι επικεφαλής των ομάδων θα πρέπει να προσπαθήσουν να τους πείσουν να δουν – έστω και μόνον για όσο διαρκεί ένα αγώνας – πέρα από την δική τους προοπτική.
Χρειάζεται να επενδύσει κάποιος σε χρόνο για να τους βοηθήσει να αναγνωρίσουν ότι οι ενέργειές τους έχουν αντίκτυπο σε όλη την ομάδα αλλά και στον αγώνα.
Θα πρέπει να αντιληφθεί, να κατανοήσει και να εκτιμήσει, ότι στην ομάδα συνεισφέρουν όλοι με κάθε δυνατό τρόπο.
Ο Διπλωμάτης
Οι διπλωμάτες από μόνοι τους ορίζουν τους εαυτούς τους ως τους διαιτητές που όλοι θέλουν να παίζουν μαζί τους και πάντοτε είναι αγαπητοί.
Ως εκ τούτου είναι “πιστοί” και ευδοκιμούν όταν όλα είναι αρμονικά.
Η αντιμετώπιση εκείνων τους οποίους θεωρούν “authority figures” – προπονητές και crew chiefs – είναι το πιο αδύνατο στοιχείο τους, δεδομένου ότι δημιουργεί μια ατμόσφαιρα σύγκρουσης.
Τείνουν να είναι καλοί στον ρόλο τους ως διαιτητές, αλλά δεν θα θέλατε ως crew chiefs να τους δείτε με εμπιστοσύνη και πέρα από τις ελάχιστες απαιτήσεις ενός αγώνα.
Ο διπλωμάτης δεν είναι ταλαντούχος στο να δίνει ή να παίρνει feedback και επομένως η οποιαδήποτε προσαρμογή υπολογίζουμε ότι θα γίνει στο ημίχρονο να είναι άλλη μια πρόκληση.
Είναι αλήθεια ότι οι διπλωμάτες βοηθούν στην δημιουργία μιας “υποστηρικτικής” ατμόσφαιρας, αλλά η απέχθειά τους για το “ρίσκο” και κάθε είδους ένταση, δημιουργεί κλίμα απογοήτευσης στην ομάδα των διαιτητών.
Με δεδομένο ότι ο διπλωμάτης ορίζει τον εαυτό του και την συμπεριφορά του μέσω των πράξεων των άλλων διαιτητών της ομάδας, δημιουργείται αρκετές φορές μια επικίνδυνη κατάσταση που κάθε crew chief θέλει να αποφεύγει.
Είναι σημαντικό για την ομάδα ο crew chief να βοηθήσει ώστε να οικοδομηθεί εμπιστοσύνη βοηθώντας τον διπλωμάτη να κατανοήσει ότι έχει αξία η συνδρομή του στην αντιμετώπιση κάθε κατάστασης σύμφωνα με τους κανονισμούς και την pregame συζήτηση.
Ο διπλωμάτης διαιτητής σίγουρα έχει skillsets που χρειάζεται η ομάδα των διαιτητών, βάζοντας στην άκρη την ικανότητά του να “θολώνει” από την έλλειψη της εσωτερικής του δύναμης.
Ο Ειδικός
Αυτός που χαρακτηρίζεται “ειδικός” έχει ένα εξαιρετικό βάθος γνώσεων στους κανόνες και την μηχανική και επιπλέον κανένας δεν αμφισβητεί την εμπειρογνωμοσύνη του.
Χρησιμοποιεί αυτή την εμπειρογνωμοσύνη ως μόχλευση για κάθε είδους σύγκρουση.
Και λόγω της απόλυτης γνώσης που διαθέτει, συνήθως την χρησιμοποιεί με γελοίο και εχθρικό τρόπο.
Ο ειδικός εντυπωσιάζει εύκολα με τις γρήγορες απαντήσεις του και την αεροστεγή σκέψη του.
Δυστυχώς όμως αυτή η εντυπωσιακή πνευματική παλέτα έρχεται με μια τιμή.
Σπανίως αμφισβητούνται.
Όταν όμως έρθει αυτή η στιγμή είναι σχεδόν αδύνατον να το αποδεχθεί εάν η αντίδραση δεν προέρχεται από κάποιον εξ ίσου με αυτόν εμπειρογνώμονα.
Οι ειδικοί, όπως και οι διπλωμάτες, έχουν ανάγκη να αισθάνονται ότι έχουν σημασία.
Αυτό που στερούνται είναι οι θεμελιώδεις δεξιότητες ή το ενδιαφέρον να συνεργαστούν με άλλους που μπορεί να μην έχουν ανάλογο υπόβαθρο γνώσεων.
Ο crew chief θα πρέπει να βοηθήσει τον ειδικό ώστε να καταλάβει και να εκτιμήσει τους ρόλους των άλλων διαιτητών στην ομάδα.
Δεν θα είναι εύκολο, αλλά οι ειδικοί είναι έξυπνοι άνθρωποι.
Για να είμαστε δίκαιοι, ο οπορτουνιστής, ο διπλωμάτης και ο ειδικός είναι θετικές πτυχές για κάθε πλήρωμα διαιτητών.
Δεν θα είναι εύκολο, αλλά οι ειδικοί είναι έξυπνοι άνθρωποι.
Για να είμαστε δίκαιοι, ο οπορτουνιστής, ο διπλωμάτης και ο ειδικός είναι θετικές πτυχές για κάθε πλήρωμα διαιτητών.
Οι οπορτουνιστές είναι ενεργητικοί, οι διπλωμάτες μπορούν να ενώσουν ανθρώπους ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές και οι ειδικοί, με τις εκτεταμένες γνώσεις τους, μπορούν να διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επιβολή κυρώσεων και κατά την διάρκεια μοναδικών καταστάσεων.
Παίρνοντας όμως την ακραία των περιπτώσεων και οι τρεις νοοτροπίες έχουν σοβαρούς περιορισμούς που μόνο με την αξιοποίηση των ανεξερεύνητων πτυχών του μυαλού τους θα οικοδομηθεί συνοχή της ομάδας και θα ικανοποιηθεί κάθε προσδοκία των συναδέλφων διαιτητών αλλά και των παραγόντων κάθε αγώνα.