Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Οι ιδιότητες ως συστατικά του επιτυχημένου διαιτητή (1)



Η διαιτησία του μπάσκετ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ανθρώπινες μεταβλητές.
Ένας διαιτητής είναι καλός, κακός ή αδιάφορος, ανάλογα με τον βαθμό στον οποίο διαθέτει έναν ευνοϊκό συνδυασμό αυτών των μεταβλητών μαζί με μια έξυπνη κατανόηση της εφαρμογής των κανονισμών, της μηχανικής και της ερμηνείας τους.


Στον συνδυασμό αυτών των μεταβλητών αναφερθήκαμε στο άρθρο με τίτλο "Οι παράγοντες που διαμορφώνουν ένα διαιτητή".
Στην σειρά των άρθρων αυτών θα αναλύσουμε τις ιδιότητες που χαρακτηρίζονται ως συστατικά των συγκεκριμένων παραγόντων, ώστε να θεωρείται ένας διαιτητής, επιτυχημένος διαιτητής.
Κανένας όμως και πρέπει να το κατανοήσουμε, δεν είναι τέλειος. Όλοι οι διαιτητές κάνουν λάθη. 


Χρόνος αντίδρασης
Ή το έχεις ή δεν το έχεις.
Με λίγη πρακτική εξάσκηση μπορεί κάποιος να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.
Η πρόσθετη πρακτική δεν φαίνεται να αλλάζει σημαντικά τα αποτελέσματα.
Κάποιος που διαθέτει κάτω από τον μέσο όρο του χρόνου αντίδρασης, έχει μικρή πιθανότητα να γίνει "ανώτερος διαιτητής".
Πρέπει να ληφθούν αποφάσεις κλάσματος του δευτερολέπτου. Ο ρυθμός των αγώνων είναι τέτοιος που ο διαιτητής πρέπει να αντιδράσει αρκετά γρήγορα για να πάρει μια απόφαση.
Σε διαφορετική περίπτωση θα δημιουργήσει σύγχυση και η εικόνα του αγώνα θα παραμορφωθεί.
Ας μην ξεχνάμε ότι σε σχέση με τον χρόνο αντίδρασης του διαιτητή, σπουδαίο ρόλο για την εξέλιξη του αγώνα παίζει και η πρόληψη.
Η “ειδοποίηση” δηλαδή του διαιτητή για μια κατάσταση, σε σχέση πάντα με τον χρόνο αντίδρασης, προς κάποιον παίκτη ή προπονητή, η οποία αυτομάτως τους ενημερώνει ότι ο διαιτητής έχει επίγνωση των λαθών τους, βοηθώντας τους να τα διορθώσουν με σκοπό να διατηρηθεί ο ρυθμός η ροή του αγώνα.

Δυναμική Χαρακτήρα
Δεν εξηγείται με πολλά λόγια.
Θάρρος, "κότσια", δύναμη, χαρακτήρας.
Ή το έχεις ή δεν το έχεις.
Εάν δεν το έχεις πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν υπάρχει καμία θέση για εσένα στην διαιτησία.

Εμπιστοσύνη
Οι παράγοντες που αντικατοπτρίζουν την εμπιστοσύνη ενός διαιτητή και ταυτόχρονα κερδίζουν την εμπιστοσύνη των συμμετεχόντων, προπονητών και θεατών, είναι πολλοί.
Πιθανόν, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος είναι ο τρόπος κίνησης του διαιτητή που υποδηλώνει βεβαιότητα και σιγουριά, ακόμη και εάν εμπεριέχει ένα μικρό βαθμό αλαζονείας που όμως δεν μεταφέρει δυσαρέσκεια και μεταδίδει αυτό το αίσθημα εμπιστοσύνης σε όλους.

Η αποφασιστικότητα, όχι η βιασύνη, χωρίς στοιχείο δισταγμού είναι ιδιαίτερα επιθυμητή και με βεβαιότητα κερδίζει την αποδοχή. Ο διαιτητής δεν πρέπει να αφήνει κανένα θέμα αμφιβολίας και πάντοτε πρέπει να εκπέμπει θετικότητα.

Ποτέ ένας διαιτητής δεν απολογείται και δεν είναι διστακτικός.
Η φωνή του που πρέπει να είναι σταθερή και μεταφέρει την πεποίθηση, μπορεί να είναι η αιτία για να αναπαραχθεί η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός.
Πολλοί είναι οι διαιτητές που δεν έχουν αναπτύξει τις τεχνικές χρήσης της φωνής και της κίνησής τους, ακόμη και των εκφράσεων του προσώπου τους.
Όταν οι διαιτητές επιδεικνύουν ασαφή και αόριστη συμπεριφορά μεταφέροντας τις αποφάσεις τους στους προπονητές και στους παίκτες, δημιουργούν μερικές φορές έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον εαυτό τους.

Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιεί ο διαιτητής την σφυρίχτρα μπορεί να είναι αιτία για να εμπνεύσει το αίσθημα της βεβαιότητας και της σιγουριάς, τα οποία και τα δύο πιθανόν να μετεξελιχθούν σε αίσθημα εμπιστοσύνης.
Ένα αιχμηρό, staccato, ενιαίο σφύριγμα μπορεί να “μιλήσει” από μόνο του.
Και μην ξεχνάμε ότι οποιοδήποτε στυλ επικοινωνίας με τους βοηθούς διαιτητές είναι όχι μόνον επιθυμητό αλλά επιβεβλημένο και σίγουρα βοηθά στην ανάπτυξη εμπιστοσύνης, αλλά μόνον στο πλαίσιο των αποδεκτών οδηγιών σημάτων και μηχανικής.

Συνεχίζεται...

Σημείωση: Μέχρι σήμερα, στα εκπαιδευτικά άρθρα μας βάζαμε φωτογραφίες αποκλειστικά σχεδόν Ελλήνων διεθνών διαιτητών (εν ενεργεία ή μη).
Ξεκινήσαμε και εφ' όσον το διαδίκτυο ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το επιτρέπουν, να βάζουμε φωτογραφίες όλων των Ελλήνων διαιτητών, είτε είναι αξιολογημένοι είτε όχι.