Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Οι ιδιότητες ως συστατικά του επιτυχημένου διαιτητή (5)



Η διαιτησία του μπάσκετ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ανθρώπινες μεταβλητές.
Ένας διαιτητής είναι καλός, κακός ή αδιάφορος, ανάλογα με τον βαθμό στον οποίο διαθέτει έναν ευνοϊκό συνδυασμό αυτών των μεταβλητών μαζί με μια έξυπνη κατανόηση της εφαρμογής των κανονισμών, της μηχανικής και της ερμηνείας τους.


Στον συνδυασμό αυτών των μεταβλητών αναφερθήκαμε στο άρθρο με τίτλο "Οι παράγοντες που διαμορφώνουν ένα διαιτητή".
Στην σειρά των άρθρων αυτών θα αναλύσουμε τις ιδιότητες που χαρακτηρίζονται ως συστατικά των συγκεκριμένων παραγόντων, ώστε να θεωρείται ένας διαιτητής, επιτυχημένος διαιτητής. 

Μπορείτε να δείτε τα προηγούμενα άρθρα εδώ , εδώ , εδώ και εδώ.
Κανένας όμως και πρέπει να το κατανοήσουμε, δεν είναι τέλειος. Όλοι οι διαιτητές κάνουν λάθη. 


Εφαρμογή του κανονισμού και της μηχανικής
Είναι προφανές.
Κάθε διαιτητής μέσης νοημοσύνης μπορεί να μάθει τον κανονισμό και την ερμηνεία του, καθώς επίσης να μελετήσει τα εγχειρίδια μηχανικής.
Μια άριστη γνώση των παραπάνω είναι απαραίτητη.
Μόνον όμως αυτή δεν εγγυάται καλή διαιτησία.
Οι διαιτητές πρέπει να γνωρίζουν και να αντιλαμβάνονται την σχέση που έχουν αυτά τα 2 εγχειρίδια μεταξύ τους.

Η γνώση του basketball δυστυχώς, δεν διδάσκεται από τους εκπαιδευτές διαιτησίας.
Αυτή είναι η μεγάλη αδυναμία του συστήματος.

Παρά την αδιαφορία, επιμένουμε ότι η εκπαίδευση των διαιτητών θα έπρεπε να περιλαμβάνει αλλά και να προωθεί την μεγαλύτερη κατανόηση του τι οι προπονητές διδάσκουν στους αθλητές τους.
Και βέβαια αυτό πρέπει να συμβεί και αντιστρόφως προς τους προπονητές με στόχο την κατανόηση του κανονισμού και της ερμηνείας του.
Πώς είναι δυνατόν να διδάσκεται η άμυνα χωρίς να γνωρίζει κάποιος τι ο κανονισμός και η φιλοσοφία του ορίζει ως φάουλ;

Οι ανώτεροι διαιτητές δεν ακολουθούν την κυριολεκτική ερμηνεία των κανόνων.
Χρησιμοποιούν όμως την κοινή λογική και λαμβάνουν αποφάσεις, κρίνοντας σε μεγάλο βαθμό σχετικά με την επίδραση της όποιας παράβασης στο παιχνίδι.


Το basketball έχει χαρακτηρισθεί ως ένα παιχνίδι μη επαφής, αλλά στην πραγματικότητα είναι ένα παιχνίδι που περιέχει ατέλειωτες καταστάσεις επαφών.
Και το βέβαιο είναι ότι το παιχνίδι δεν χρειάζεται διαιτητές που αποφασίζουν “by the book” στο θέμα αυτών των επαφών.



Τελειώνοντας αυτή την σειρά των αναρτήσεων πρέπει να διευκρινίσουμε πως είναι αυτονόητο ότι έχουμε εξετάσει ορισμένες βασικές ιδιότητες που απαιτούνται για κορυφαίους διαιτητές. Δεν είναι όλες.
Εάν ο διαιτητής δεν είναι σε άριστη φυσική και πνευματική κατάσταση τότε ο χρόνος αντίδρασης και η συγκέντρωσή του δεν θα είναι υψηλού επιπέδου και αυτό σίγουρα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην δίκαιη και συνεπή λήψη αποφάσεων.
Οι σημερινοί κορυφαίοι διαιτητές επιμένουν σε ένα αθλητικό προφίλ και προσέχουν ιδιαίτερα την φυσιολογία και την ψυχολογία τους μέσω παρακολούθησης από ειδικούς επιστήμονες και ηλεκτρονικές συσκευές.





Σημείωση: Συνήθως, στα εκπαιδευτικά άρθρα μας βάζαμε φωτογραφίες αποκλειστικά σχεδόν Ελλήνων διεθνών διαιτητών (εν ενεργεία ή μη).
Ξεκινήσαμε και εφ' όσον το διαδίκτυο ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το επιτρέπουν, να βάζουμε φωτογραφίες όλων των Ελλήνων διαιτητών, είτε είναι αξιολογημένοι είτε όχι.