Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

Οι ιδιότητες ως συστατικά του επιτυχημένου διαιτητή (3)



Η διαιτησία του μπάσκετ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ανθρώπινες μεταβλητές.
Ένας διαιτητής είναι καλός, κακός ή αδιάφορος, ανάλογα με τον βαθμό στον οποίο διαθέτει έναν ευνοϊκό συνδυασμό αυτών των μεταβλητών μαζί με μια έξυπνη κατανόηση της εφαρμογής των κανονισμών, της μηχανικής και της ερμηνείας τους.


Στον συνδυασμό αυτών των μεταβλητών αναφερθήκαμε στο άρθρο με τίτλο "Οι παράγοντες που διαμορφώνουν ένα διαιτητή".
Στην σειρά των άρθρων αυτών θα αναλύσουμε τις ιδιότητες που χαρακτηρίζονται ως συστατικά των συγκεκριμένων παραγόντων, ώστε να θεωρείται ένας διαιτητής, επιτυχημένος διαιτητής. 

Μπορείτε να δείτε τα προηγούμενα άρθρα εδώ και εδώ.
Κανένας όμως και πρέπει να το κατανοήσουμε, δεν είναι τέλειος. Όλοι οι διαιτητές κάνουν λάθη. 



Ακεραιότητα
Η ακεραιότητα έχει να κάνει με την διαιτησία ενός παιχνιδιού που γίνεται με αμερόληπτο και τίμιο τρόπο, ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις των παικτών, των προπονητών και των θεατών, τον υπολειπόμενο χρόνο, το σκορ, τις προηγούμενες αποφάσεις ή ακόμη και "άλλες" πηγές επιρροής.
Η καλύτερη διασφάλιση για την διατήρηση αλλά και την προστασία της ακεραιότητας κάθε διαιτητή, είναι το "Call it as you see it".
Η διατήρηση του σεβασμού των άλλων, όσον αφορά στην ακεραιότητά μας, περιλαμβάνει την μη δημοσιοποίηση των απόψεών μας σχετικά με παίκτες, προπονητές και σίγουρα συναδέλφους μας.
Δεν πρέπει τέλος να ξεχνάμε ότι ο στοιχηματισμός είναι επί του παρόντος υπό έρευνα σε πολλά μέρη του κόσμου.
Μην αφήσετε ποτέ τους πειρασμούς ή τις προκαταλήψεις να παρασύρουν την ακεραιότητά σας.


Κρίση
Εάν ο διαιτητής ξεκαθαρίσει τις βασικές αρχές που αποτελούν τον οδηγό που καθορίζει την νομιμότητα του αθλήματος και ταυτόχρονα την ευθύνη των πράξεων που διαπράττονται, αυτομάτως έχει κτίσει τα θεμέλια επάνω στα οποία θα αναπτυχθεί η κρίση.
Αυτές οι βασικές αρχές πρέπει να γίνουν πλήρως κατανοητές.
Στην συνέχεια η ορθή κρίση θα δημιουργηθεί μέσω της εμπειρίας που θα αποκτηθεί από τον χειρισμό των αγώνων. Γιατί τα πάντα είναι πρακτική εξάσκηση.



Όταν ως διαιτητές συμμετέχουμε σε περιπτώσεις σωστής κρίσης, στην ουσία δηλώνουμε ότι:
- Είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι
- Αγνοούμε τους περισπασμούς ή τους αποκλείουμε αποτελεσματικά
- Αδιαφορούμε για τις προηγούμενες αποφάσεις μας και τις επακόλουθες πιθανόν αντιδράσεις
Οι καλοί διαιτητές γνωρίζουν ότι οι σκέψεις που δεν σχετίζονται με το παιχνίδι, μειώνουν την αποτελεσματικότητά τους και δημιουργούν ένα κενό στην συγκέντρωσή τους.
Αυτό το κενό μπορεί να είναι η αιτία μιας κακής απόφασης που μπορεί να κάνει την διαφορά μεταξύ του ποιος κερδίζει ή ποιος χάνει το παιχνίδι.
Η κρίση συνδέεται στενά με την συγκέντρωση και την επικοινωνία.


Συνεχίζεται...


Σημείωση: Μέχρι σήμερα, στα εκπαιδευτικά άρθρα μας βάζαμε φωτογραφίες αποκλειστικά σχεδόν Ελλήνων διεθνών διαιτητών (εν ενεργεία ή μη).
Ξεκινήσαμε και εφ' όσον το διαδίκτυο ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το επιτρέπουν, να βάζουμε φωτογραφίες όλων των Ελλήνων διαιτητών, είτε είναι αξιολογημένοι είτε όχι.