Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2020

Η δύσκολη “δουλειά” του Παρατηρητή διαιτησίας (4)

 Ο Κόσμος των Ελλήνων Διαιτητών


Η παρατήρηση των διαιτητών δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Το αντίθετο μάλιστα.
Είναι ένα από τα πιο "λεπτά", δύσκολα και "άχαρα" καθήκοντα στο έργο του διαιτητή

Πώς λοιπόν θα πρέπει οι παρατηρητές να διαχειρίζονται την δύσκολη ενημέρωση των λιγότερο έμπειρων συναδέλφων τους διαιτητών μετά το τέλος των αγώνων τους;

- Ο παρατηρητής πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό της αξιολόγησης των διαιτητών μετρώντας τον αριθμό των λανθασμένων αποφάσεων.
Η ουσία της παρατήρησης βρίσκεται στην εκτίμηση της συνολικής απόδοσης και όχι σε συγκεκριμένα σφάλματα.
Μια εξαιρετική απόδοση για 39 λεπτά και 59 δευτερόλεπτα μπορεί να καταστραφεί από μια λάθος τελική απόφαση. 
Αυτό μπορεί να είναι μόνο ένα λάθος, αλλά μπορεί να είναι το λάθος που καθόρισε τον νικητή του παιχνιδιού.
Από την άλλη, παρά τα όποια συγκεκριμένα λάθη που μπορεί να κάνει ένας διαιτητής στον αγώνα, μπορεί να πετύχει μια καλή ή ακόμη και πολύ καλή συνολική απόδοση, επειδή η παρουσία, το ύφος και η συμπεριφορά του, έγιναν όλα αποδεκτά από τους συμμετέχοντες.
Και ακριβώς αυτό είναι που κάνει την μεγάλη διαφορά μεταξύ μιας live αξιολόγησης και μιας αξιολόγησης απόδοσης που καταγράφεται και "ελέγχεται" από το video του αγώνα.
Ένα video καθιστά δυνατή την αξιολόγηση μιας ειδικής κατάστασης και σίγουρα έξω από το "κλίμα" και γενικότερα το πλαίσιο του αγώνα. 
Η ίδια κατάσταση είναι πιθανόν να γίνει αντιληπτή live και να κριθεί με διαφορετικό τρόπο, αφού η εικόνα περικόπτει την πραγματικότητα και την αίσθηση του κλίματος, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που καλούνται οι διαιτητές να επιβάλλουν πειθαρχικό έλεγχο.

- Χρειάζεται ο παρατηρητής να προετοιμάσει μια τελική περίληψη, ξεκινώντας με τις ενέργειες που πρέπει να αποφεύγονται και τις ενέργειες που πρέπει οι διαιτητές να διατηρήσουν.
Είναι σημαντικό το συμπέρασμα να καταλήγει σε ένα θετικό μήνυμα.
Μια καλή ενημέρωση πρέπει να τελειώσει με στόχο όλα εκείνα τα σημεία που ο διαιτητής πρέπει να διατηρήσει, να βελτιώσει ή να αποφύγει ώστε να βοηθήσει την καριέρα του.
Κάθε διαιτητής έχει ιδιότητες που αξίζουν να υπογραμμιστούν και να εκτιμηθούν.
Είναι επίσης καλό να τονίσει ότι η απόδοση κάθε διαιτητή είναι θέμα "συμβίωσης", ομαδικής εργασίας και συμπεριφοράς, πριν αλλά και μετά τον αγώνα.
Ο διαιτητής είναι διαιτητής ανά πάσα στιγμή.

- Ο παρατηρητής έχει πάντοτε θετική στάση. 
Πρέπει να ενεργεί περισσότερο σαν προπονητής ο οποίος ενθαρρύνει και συμβουλεύει και όχι σαν μια "μηχανή" συλλογής λαθών.
Επίσης πολύ σημαντικό είναι ότι πρέπει να υϊοθετήσει μια ανοικτή, εγκάρδια, ευέλικτη, αλλά σταθερή και σίγουρη στάση απέναντι στα επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσουν οι διαιτητές, για να προσπαθήσουν να κρύψουν τις αστοχίες ή τα λάθη τους. 
Είναι η ανθρώπινη φύση και κανείς δεν μπορεί εύκολα να την αποφύγει. 
Μετά από σαράντα λεπτά έντασης, μόνοι στο γήπεδο, υπό την πίεση των ομάδων και των θεατών, οι διαιτητές χρειάζονται έναν φίλο και όχι έναν "εκτελεστή".

Γενικότερα, η σχέση μεταξύ παρατηρητή και διαιτητή πρέπει να βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη.
Η εξέλιξη και η βελτίωση του basketball εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ποιότητα του έργου των παρατηρητών.
Οι διαιτητές πρέπει να αποδεχθούν ότι θα κριθούν.
Οι παρατηρητές πρέπει να προσέχουν τις καλές ιδιότητες των διαιτητών.
Και όλοι πρέπει να αποδεχθούν ότι μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός – είτε διαιτητών είτε παρατηρητών – θα φτάσει στην κορυφή και οπωσδήποτε να αντιληφθούν ότι αυτό δεν πρέπει να είναι εμπόδιο για να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο basketball σε οποιοδήποτε επίπεδο κι αν τυχαίνει να είναι.

Μπορείτε να δείτε τα προηγούμενα άρθρα στα παρακάτω links: