Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2021

Η ψυχοσύνθεση των προπονητών (1)

        Ο Κόσμος των Ελλήνων Διαιτητών 


Η αντιπαλότητα που μπορεί να υπάρχει μεταξύ των διαιτητών και των προπονητών, συμβαίνει κυρίως λόγω της πρωταρχικής διαφοράς της νοοτροπίας τους, που είναι το κύριο χαρακτηριστικό της ψυχοσύνθεσής τους:
Οι προπονητές ενδιαφέρονται για το ποιος κερδίζει.
Οι διαιτητές όχι.


Οι προπονητές, επινοούν επιθετικές και αμυντικές στρατηγικές προκειμένου να κερδίσουν, παρακολουθούν και ελέγχουν το παιχνίδι μέσα από το όραμα της νίκης και ταυτόχρονα έχουν μια ενσωματωμένη προκατάληψη: 
"Θέλουν τα πράγματα να πάνε όπως τους συμφέρει και τα γεγονότα να κυλήσουν υπέρ τους."
Και όπως είχε κάποτε πει ο Jack Pardee:
"Ένας προπονητής περνά όλη του την ζωή νομίζοντας ότι πολεμά αλιγάτορες. Ένας διαιτητής είναι απλά ένας αλιγάτορας."

Κατά συνέπεια, μερικές φορές θεωρούν τις αποφάσεις των διαιτητών άδικες.
Επίσης μερικές φορές ο ζήλος τους, τους οδηγεί να έχουν μια αντίπαλη στάση διότι αισθάνονται ότι, εκτός από τους αντιπάλους τους, πρέπει να "πολεμήσουν" και τους διαιτητές.
Ορισμένοι μάλιστα προπονητές βλέπουν τους ρόλους τους ανταγωνιστικά σε σχέση με τους διαιτητές.

Και όλα αυτά, τους οδηγούν σε οτιδήποτε μπορεί να τους "βοηθήσει", ώστε να αποκτήσουν μια υποτιθέμενη ευνοϊκή μεταχείριση από την ομάδα των διαιτητών.
- Μερικοί προπονητές πιθανόν να συμπεριφερθούν σκόπιμα με τρόπο που ενοχλεί τους διαιτητές, πιστεύοντας ότι τέτοιες "αστείες" μέθοδοι θα λειτουργήσουν με κάποιο τρόπο προς όφελός τους.
- Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι οι διαιτητές επηρεάζονται από τις δικές τους προσδοκίες.
Εάν δηλαδή μια ομάδα που θεωρείται καλή, δεν έχει καλή απόδοση, μπορεί να έχει ανεκτική μεταχείριση από τους διαιτητές, επειδή ακριβώς το μυαλό τους έχει προγραμματιστεί να περιμένει κορυφαία απόδοση.
Αντιθέτως, εάν η φήμη μιας ομάδας ή του ίδιου του προπονητή είναι τέτοια που οι διαιτητές αναμένουν πρόχειρο, ελλιπές ή βρώμικο παιχνίδι, τότε οι διαιτητές μπορεί να υποθέσουν ότι η φήμη αυτή θα εκδηλωθεί έτσι κι αλλιώς σύμφωνα με την λογική": 
"Expect trouble and you get trouble."

Είναι αυτή ακριβώς η στάση που διαιωνίζει την νοοτροπία "εμείς εναντίον αυτών" και η οποία οδηγεί στις συνηθισμένες παρατηρήσεις των προπονητών "We don’t get calls", λες και οι διαιτητές λειτουργούν προκατειλημμένα στο γήπεδο.

Συνεχίζεται...