Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

triponta.com.cy | Αναφορά της FIBA στο πρόγραμμα εκπαίδευσης διαιτητών/κριτών της ΚΟΚ!



Διαβάσαμε στην ιστοσελίδα triponta.com.cy:




Το τμήμα διαιτησίας της FIBA έχει προχωρήσει τις προηγούμενες ημέρες σε ανάρτηση, αναφορικά με τις δράσεις που πραγματοποίησαν οι Κύπριοι διαιτητές και κριτές καλαθοσφαίρισης, αλλά και η ΚΟΚ, κατά την διάρκεια του lockdown που έγινε εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πιο κάτω μπορείτε να βρείτε το κείμενο που δημοσιεύθηκε από την ιστοσελίδα της FIBA, όπως αυτό μεταφράστηκε στα Ελληνικά:

«Στην Κύπρο, από τις 13 Μαρτίου, όλες οι αθλητικές δραστηριότητες είχαν σταματήσει, ενώ όλοι οι αθλητικοί χώροι, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και πανεπιστημίων παρέμειναν κλειστοί μετά από εντολή των κρατικών αρχών. Επίσης, η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης πήρε την απόφαση να διακόψει οριστικά για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020 όλα τα πρωταθλήματα. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, και για να διατηρηθούν όλοι οι διαιτητές και κριτές ενεργοί, πραγματοποιήθηκαν οι εξής ενέργειες:

1. Κάθε 10-15 ημέρες, μέσω του προγράμματος Google Forms, έγινε αποστολή ερωτήσεων με κανονισμούς καλαθοσφαίρισης (15 ερωτήσεις) τις οποίες έπρεπε να απαντήσουν όλοι οι διαιτητές και κριτές. Μέσω του ίδιου προγράμματος, αποστέλλονταν επίσης αποκόμματα βίντεο με διαφορετικές φάσεις από αγώνες της ΟΠΑΠ Basket League και του Basketball Champions League, όπου δίνονταν τέσσερις πιθανές αποφάσεις. Πιο συγκεκριμένα, οι πιο πάνω φόρμες στάλθηκαν προς τους διαιτητές / κριτές, τις εξής ημερομηνίες:

· Ερωτηματολόγιο 23 Μαρτίου – Κανονισμοί καλαθοσφαίρισης
· Ερωτηματολόγιο 1 Απριλίου – Κανονισμοί καλαθοσφαίρισης
· Ερωτηματολόγιο 6 Απριλίου – Βίντεο
· Ερωτηματολόγιο 13 Απριλίου – Κανονισμοί καλαθοσφαίρισης
· Ερωτηματολόγιο 22 Απριλίου – Μηχανική τριών διαιτητών
· Ερωτηματολόγιο 30 Απριλίου – Μηχανική τριών διαιτητών
· Ερωτηματολόγιο 29 Μαΐου – Μηχανική τριών διαιτητών
· Ερωτηματολόγιο 6 Ιουνίου – Μηχανική τριών διαιτητών

1. Αποστάλθηκε σε όλους τους διαιτητές πρόγραμμα φυσικής κατάστασης για άσκηση στο σπίτι, με επεξηγηματικό βίντεο των ασκήσεων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα τεσσάρων εβδομάδων, το οποίο στάλθηκε στις εξής ημερομηνίες:

· Το 1ο σετ ασκήσεων στάλθηκε στις 29 Μαρτίου
· Το 2ο σετ ασκήσεων στάλθηκε στις 30 Απριλίου

1. Πραγματοποιήθηκε παρουσίαση στις 6 Μαΐου προς όλους τους διαιτητές που ετοιμάστηκε από προπονητή καλαθόσφαιρας, σχετικά με θέματα που αφορούν ορολογίες σχετικά με το τρανζίσιον, την επίθεση και την άμυνα.

2. Η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης διοργάνωσε διαδικτυακό σεμινάριο διαιτησίας μέσω της σελίδας της στο Facebook, το οποίο ήταν ανοικτό για το κοινό για παρακολούθηση. Η θεματική του σεμιναρίου αφορούσε τις αλλαγές κανονισμών που έγιναν τα τελευταία χρόνια στο άθλημα της καλαθόσφαιρας. Το σεμινάριο παρουσιάστηκε από τον Εθνικό Εκπαιδευτή της ΚΟΚ, Αντώνη Δημητρίου, και είχε περισσότερες από 2000 προβολές. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στις 14 Απριλίου.

3. Ενημερώθηκαν όλοι οι διαιτητές και κριτές για τα ακόλουθα:

· Οι κανονισμοί καλαθοσφαίρισης της Fiba αλλάζουν το 2020
· Εγχειρίδια φυσικής κατάστασης FIBA
· Εγχειρίδια επιτραπέζιων υπαλλήλων

1. Πραγματοποιήθηκαν διαδικτυακές συναντήσεις μέσα από την πλατφόρμα Zoom, για όλους τους διαιτητές και κριτές, στις οποίες έγινε ανάλυση βίντεο. Οι διαδικτυακές συναντήσεις διεξάχθηκαν τις εξής ημερομηνίες:

· 24 Απριλίου
· 30 Απριλίου
· 1 Ιουνίου

1. Διοργανώθηκαν συναντήσεις μέσω της πλατφόρμας Zoom, για τους Κριτές, με θέμα την ανάλυση των αλλαγών στους κανονισμούς καλαθοσφαίρισης. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν τις εξής ημερομηνίες:

· 4 Μαΐου – 1ο Γκρουπ
· 4 Ιουνίου – 2ο Γκρουπ
· 15 Ιουνίου – 3ο Γκρουπ

1. Τον Ιανουάριο του 2020 ξεκίνησε μια νέα σχολή με 20 υποψηφίους διαιτητές / κριτές. Πραγματοποιήθηκαν δύο συναντήσεις πριν από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ αργότερα τα μαθήματα συνεχίστηκαν διαδικτυακά μέσα από την πλατφόρμα Zoom. Τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν τις εξής ημερομηνίες:

· 15 Μαρτίου
· 23 Μαρτίου
· 6 Απριλίου
· 27 Απριλίου
· 10 Μαΐου
· 15 Μαΐου
· 17 Μαΐου
· 25 Μαΐου
· 28 Μαΐου

1. Έχουν επίσης πραγματοποιηθεί οι συναντήσεις του SCOD (Πρόγραμμα Ανάπτυξης Διαιτησίας Μικρών Κρατών) με τον εκπαιδευτή της FIBA, κ. Miodrag Licina, στις εξής ημερομηνίες:

· 8 Μαΐου
· 20 Μαΐου
· 10 Ιουνίου

1. Κατά την διάρκεια της παραπάνω περιόδου, οι διαιτητές και κριτές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από την σελίδα της ΚΟΚ στο Facebook αρκετές συνεντεύξεις και διαλέξεις από προπονητές και καλαθοσφαιριστές. Κάτι που ήταν επίσης πολύ σημαντικό για να δοθεί η ευκαιρία σε όλους να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να βελτιώσουν τον τρόπο σκέψης τους.

Η περίοδος της πανδημίας του Covid-19, ήταν και εξακολουθεί να είναι μια δύσκολη περίοδος για όλους μας. Για την καλαθοσφαιρική κοινότητά ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για όλους τους διαιτητές / κριτές, να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να εργαστούν σκληρά για να αυξήσουν τις γνώσεις τους. Σίγουρα ήταν μία δύσκολη περίοδος, που ωστόσο φάνηκε αρκετά χρήσιμη και προσοδοφόρα».

Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο εδώ