Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021

Με ποιους παίζω; (3)

      Ο Κόσμος των Ελλήνων Διαιτητών


Οι συνάδελφοι και συνεργάτες διαιτητές, με τους οποίους αποτελούμε μια ομάδα, είναι διαφορετικές προσωπικότητες.

Υπάρχουν εξαιρετικά καλοί, αλλά και άλλοι που θα δοκιμάσουν την υπομονή μας, ακόμη και την ικανότητά μας ως διαιτητές, λόγω της συμπεριφοράς τους. 
Πιθανότατα έχει τύχει να "συνεργαστείτε" με κάποιον από αυτούς, κατά την διάρκεια της σταδιοδρομίας σας. 
Και βέβαια ας ελπίσουμε ότι δεν βλέπετε έναν τέτοιο στον καθρέφτη σας. 
Στην διαιτησία δεν μπορείς να επιλέγεις με ποιον θα συνεργαστείς. 
Οπότε θα πρέπει να το αντιμετωπίσεις.

Μπορείτε να διαβάσετε τα προηγούμενα άρθρα της σειράς αυτής, εδώ και εδώ.


Ο "Just-in-Time"
Τα πάντα για τον διαιτητή αυτόν, είναι της τελευταίας στιγμής.
Είναι αυτός που εμφανίζεται 15 λεπτά πριν από έναν αγώνα, παρόλο που δεν έρχεται από την δουλειά. Και επειδή δεν θέλετε να βγείτε στον αγωνιστικό χώρο χωρίς αυτόν, κάνετε τους προπονητές να αναρωτιούνται εάν έχουν έρθει οι διαιτητές στο γήπεδο.
Εάν υπάρχουν χαρτιά που πρέπει να συμπληρωθούν μετά τον αγώνα, περιμένει μέχρι και την τελευταία στιγμή και βέβαια πάντοτε φταίει το email που δεν λειτουργεί ή το fax που έχει χαλάσει.
Το αποκορύφωμα έρχεται όταν αντιληφθείτε ότι η "φιλοσοφία" του είναι πως ό κόσμος όλος πρέπει να εργαστεί για εκείνον, αφού ο χρόνος του είναι σημαντικός και ο ίδιος ένα τόσο απασχολημένο πρόσωπο που χωρίς αυτόν τίποτα δεν θα λειτουργούσε καλά.

Η αντιμετώπιση
Όσο συνεχίζετε να εξυπηρετείτε αυτόν τον διαιτητή, δεν θα αλλάξει ποτέ.
Οι προθεσμίες πρέπει να τηρηθούν και οι καθυστερημένες αφίξεις του, πρέπει να επισημαίνονται στις επιτροπές ορισμού.
Μόνον έτσι θα αντιληφθεί την σημασία της προθεσμίας.
Όλοι μπορεί να καθυστερήσουν κάποια στιγμή και για κάποιον λόγο. Όταν όμως συμβαίνει συστηματικά, θα πρέπει να προνοήσουμε ώστε να μην αφήνουμε κανέναν να υπαγορεύει το πρόγραμμά μας ή τον τρόπο που καθιερωμένα γίνονται τα πράγματα.


Ο Προφανής
Είναι αυτός που έχει την ανάγκη να "πουλά" τα πάντα και κυρίως τα προφανή που δεν χρειάζεται.
Τα "δραματικά" του σφυρίγματα, οι "θεατρικές" του κινήσεις και η συνεχής ομιλία του, προκειμένου να εξηγήσει ακόμη και τις πιο απλοϊκές του αποφάσεις, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του.
Θεωρεί απαραίτητο να εξηγήσει ακόμη και τα πιο βασικά σφυρίγματα στους παίκτες, στους προπονητές και πολλές φορές με τον τρόπο του, ακόμη και στους θεατές.
Θέλει να επιβεβαιώσει στον εαυτό του ότι όλοι γνωρίζουν ότι γνωρίζει τι γνωρίζει και ότι είδε ό,τι είδε.
Φυσικά, όταν χρειαστεί να "πουλήσει" μια δύσκολη απόφασή του, η αξιοπιστία του είναι υπό αμφισβήτηση, επειδή δεν μπορεί να κάνει τίποτα πιο δραματικό από ό,τι έκανε για τις super προφανείς του κλήσεις.


Η αντιμετώπιση

Ο διαιτητής αυτός χρειάζεται καθοδήγηση. 

Βοηθήστε τον προτείνοντάς του να παρακολουθήσει διαιτητές υψηλότερου επιπέδου και προτρέψτε τον να ακολουθήσει τις τεχνικές τους για την διαχείριση του αγώνα.
Ο τύπος αυτός του διαιτητή είναι πιθανώς ένας πολύ καλός διαιτητής που δεν έχει αντιληφθεί ή συνειδητοποιήσει την ζημιά που κάνει στον εαυτό του με το "overselling" των προφανών σφυριγμάτων του. 


Συνεχίζεται...