Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021

Η αποτελεσματική επικοινωνία αποδεικνύει την ικανότητα του διαιτητή (2)

   Ο Κόσμος των Ελλήνων Διαιτητών


Κάθε διαιτητής χρειάζεται να γνωρίζει ποιες είναι οι ικανότητες, οι δεξιότητες και τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να μπορέσει να επικοινωνήσει αποτελεσματικά.


Η απάντηση είναι σαφής και επικεντρώνεται σε 5 αλληλένδετες περιοχές:
- Προσωπικές ιδιότητες
- Σεβασμός και Προσιτότητα
- Μονόδρομη επικοινωνία
- Παρακολούθηση και Αναγνώριση καταστάσεων
- Εξειδικευμένη αλληλεπίδραση


Προσωπικές ιδιότητες
Πρώτα απ’ όλα οι διαιτητές πρέπει να διαθέτουν κατάλληλη φυσική παρουσία.
Αυτό που όλοι σκέφτονται για τις αποφάσεις των διαιτητών επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το τι σκέφτονται γι αυτούς.

Είναι προφανές ότι ο διαιτητής είναι καλύτερο να αποφύγει να είναι υπερβολικά φιλικός, αλλά ταυτόχρονα, εάν παρουσιάσει ιδιότητες και χαρακτηριστικά που "αρέσουν", είναι πιθανόν να είναι όλοι πιο δεκτικοί και στον ίδιο και στις αποφάσεις του.
Η επιτακτικότητα και ο αυταρχισμός, ποτέ δεν ήταν σε θέση να επιφέρουν επιθυμητά αποτελέσματα.

Οι κορυφαίοι διαιτητές έχουν επίγνωση του τρόπου με τον οποίο η προσωπικότητά τους επηρεάζει την διαιτησία τους.
Αυτό τους επιτρέπει να προσαρμόζουν το στυλ τους σύμφωνα με τις απαιτήσεις του παιχνιδιού.
Είναι ένα είδος συναισθηματικής νοημοσύνης που τους επιτρέπει να "σχετίζονται" με όλους τους παράγοντες του παιχνιδιού αποτελεσματικά.
Αυτή η αυτογνωσία είναι κρίσιμη και παρόλο που τα χαρακτηριστικά μπορούν να θεωρηθούν μέρος της προσωπικότητας κάθε διαιτητή, ο έλεγχός τους με σκοπό την αυτοσυγκράτηση συμβάλλει στην αποτελεσματική διαιτησία.
Ως εκ τούτου, η προσωπικότητα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και σταθερή, αλλά ως κάτι που μπορεί να αναπτυχθεί από όλους τους διαιτητές.

Βέβαια και δυστυχώς, οι διαιτητές είναι "μόνοι" στον τομέα αυτό και δύσκολα διακρίνουμε ευαισθησία από όσους έχουν την ευθύνη εκπαίδευσης, να προτείνουν με ποιον τρόπο διατίθενται να βοηθήσουν.

Συνεχίζεται...