Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 26 Αυγούστου 2019

Σφυρίζεις μπροστά μου! Έλλειψη εμπιστοσύνης ή κακή συνήθεια; (1)


Στον κόσμο της διαιτησίας υπάρχει ένα statement: 

“Έχουμε εμπιστοσύνη στους συναδέλφους διαιτητές” ή “Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους συναδέλφους διαιτητές”.

Και κανένας δεν μπορεί να διαφωνήσει.


Υπάρχει όμως ένα θέμα.
Τι γίνεται με τους διαιτητές οι οποίοι μονίμως παίρνουν αποφάσεις σε αγώνες, έξω από την κύρια περιοχή κάλυψής τους;
Και επιπλέον, 
είναι αυτές οι ενέργειές τους  ένα “σημάδι” έλλειψης εμπιστοσύνης ή απλώς μια κακή συνήθεια;

Επιφανειακά, ένας διαιτητής basketball έχει να κάνει μια απλή δουλειά.
Κανένας όμως που έχει φορέσει τα “γκρι” και έχει διαιτητεύσει πραγματικούς αγώνες, δεν έκανε “περίπατο”.
Υπάρχουν πολύ περισσότερα που πρέπει να δει από όσα συναντά το γυμνό του μάτι.

Όταν 2 ή 3 διαιτητές βγαίνουν στο γήπεδο, θα έπρεπε να νοιώθουν μεγάλη σιγουριά ο ένας για τον άλλον. 
Είναι βασικό.
Έτσι, όταν ένας από τους διαιτητές σφυρίζει εκτός της κύριας περιοχής κάλυψής του, συμβαίνουν "πράγματα" που είτε γνωρίζουμε είτε όχι και μπορούν να “χαλάσουν” τον αγώνα ανά πάσα στιγμή.

Όταν μάλιστα συνεργαζόμαστε με λιγότερο έμπειρους διαιτητές, δίνουμε μερικές φορές την εντύπωση ότι δεν έχουμε εμπιστοσύνη και χρειάζεται η παρέμβασή μας.
Αυτό βέβαια θα δημιουργήσει πρόβλημα στον νέο διαιτητή, προκαλώντας την αμφισβήτησή του από προπονητές και αθλητές, ακόμη και στα πιο φανερά σφάλματα και παραβάσεις.

Η “συνήθεια” να σφυρίζεις παντού, δίνει την εντύπωση στους προπονητές και στους φιλάθλους ότι είσαι ο μόνος διαιτητής που ξέρει τι κάνει.
Αυτό με την σειρά του κάνει τους συναδέλφους διαιτητές να φαίνονται “κακοί” και πιθανότατα θα προκαλέσει τους φιλάθλους και τους προπονητές να “ασχοληθούν” μαζί τους.
Τέτοιου είδους εξελίξεις δεν θα βοηθήσουν τους νεότερους διαιτητές.

Οι περισσότεροι νέοι διαιτητές εμπιστεύονται τους έμπειρους συναδέλφους τους και καταλαβαίνουν ότι η μεγάλη τους εμπειρία τους βοηθά να γνωρίζουν περισσότερα.
Άλλες φορές, οι νέοι διαιτητές, έχουν τόσα πολλά στο μυαλό τους στον αγώνα, που δεν συνειδητοποιούν τι κάνει ο συνεργάτης τους.

Σε αντίθετη περίπτωση, κάποιοι έμπειροι διαιτητές “ενοχλούνται”, όταν οι νεότεροι σφυρίζουν εκτός της περιοχής κάλυψής τους.

Καταλαβαίνετε βέβαια πόσο εύκολα όλη αυτή η κατάσταση μπορεί να δημιουργήσει τριβές και επιπλέον να δημιουργηθούν εντάσεις από τους προπονητές οι οποίοι αντιλαμβάνονται γρήγορα αυτές τις "παρεμβάσεις".

Συνεχίζεται...
Stay Tuned