Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

Η δύναμη των Ελλήνων διαιτητών μπάσκετ 2019 – 2020 (3)



Οι Διεθνείς διαιτητές (12) και οι αξιολογημένοι διαιτητές στην Α1 Εθνική κατηγορία (86) αποτελούν το σύνολο των διαιτητών, που “τυπικά” θα κληθούν να διαιτητεύσουν τους αγώνες της basket league.
Σύνολο 98.


Στους διεθνείς διαιτητές δεν συμπεριλαμβάνονται οι πρόσφατα διεθνείς οι οποίοι, τουλάχιστον έως και αυτήν την στιγμή, δεν αναρτώνται στην ιστοσελίδα της ΟΔΚΕ.

Αρκετοί είναι οι Σύνδεσμοι που διαθέτουν εκπροσώπους στους πίνακες αυτούς.

Το σύνολο όπως προαναφέραμε είναι 98 διαιτητές.
Αυτό σημαίνει ότι το 33,33% των αξιολογημένων διαιτητών ανήκουν στην Α1.

Ο Σύνδεσμος Αττικής έχει 7 διεθνείς διαιτητές.
Ο Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης έχει 3 διεθνείς διαιτητές.
Ο Σύνδεσμος Κ. Μακεδονίας και ο Σύνδεσμος Μαγνησίας από 1 διεθνή διαιτητή.

Οι αξιολογημένοι διαιτητές ανά σύνδεσμο, στην Α1 Εθνική κατηγορία την περίοδο 2019 – 2010 είναι:

- Σύνδεσμος Ν. Σερρών 1.
- Σύνδεσμος Αχαΐας – Ηλείας 8.
- Σύνδεσμος Κ. Μακεδονίας 3.
- Σύνδεσμος Χίου 1.
- Σύνδεσμος Αν. Μακεδονίας 2.
- Σύνδεσμος Αττικής 33.
- Σύνδεσμος Ημαθίας 1.
- Σύνδεσμος Θεσσαλονίκης 9.
- Σύνδεσμος Θράκης 1.
- Σύνδεσμος Κ.Δ. Θεσσαλίας 4.
- Σύνδεσμος Κιλκίς 2.
- Σύνδεσμος Κρήτης 3.
- Σύνδεσμος Μαγνησίας 6.
- Σύνδεσμος Αν. Στερεάς & Εύβοιας 2.
- Σύνδεσμος Β/Δ Ελλάδος 1.
- Σύνδεσμος Δ. Μακεδονίας 4.
- Σύνδεσμος Κ.Ν. Πελοποννήσου 2.
- Σύνδεσμος Νότιας Αττικής 3.

Για την ευκολία της συζήτησης θα δεχθούμε ότι – εφ’ όσον το σύνολο είναι 98 διαιτητές – ο αριθμός διαιτητών εκάστου Συνδέσμου είναι και το ποσοστό εκπροσώπησής του στην Α1.

Χρησιμοποιώντας απλώς την λογική και χωρίς να λαμβάνουμε υπ’ όψιν “παραμέτρους” όπως π.χ. διεθνείς, μεγάλης εμπειρίας διαιτητές, πιθανόν εντοπιότητα και άλλες, θα περίμενε κάποιος ότι οι αγώνες της Basket league, θα “μοιραστούν” στους διαιτητές αναλόγως με το ποσοστό αυτό.


Ο Σύνδεσμος π.χ. Αττικής, εκπροσωπείται με ένα ποσοστό 33%, άρα δικαιούται να απαιτεί ώστε τα αξιολογημένα μέλη του να οριστούν στο 33% των 182 αγώνων της κανονικής περιόδου, αφού στα play off και play out οι παράμετροι για τους ορισμούς διαφοροποιούνται.
Βέβαια, οι αγώνες αυτοί θα διανεμηθούν λαμβάνοντας υπ’ όψιν κριτήρια όπως διεθνής, μεγάλης εμπειρίας, μικρής εμπειρίας κ.λπ. διαιτητής.

Η κατανομή αυτή αντιλαμβανόμαστε ότι καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο το έργο οποιασδήποτε Κεντρικής Επιτροπής Ορισμού, η οποία στην ουσία αναλαμβάνει την ευθύνη να αρχίσουν και να τελειώσουν τα πρωταθλήματα με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα.

Είμαστε επομένως περισσότερο από βέβαιοι ότι ο μεγάλος αριθμός διαιτητών στον πίνακα, αναγκάζει την Κ.Ε.Δ./Ε.Ο.Κ. να δημιουργεί “εσωτερικές αξιολογήσεις”. 
Είναι λογικό... Δυστυχώς.
Και αυτό δημιουργεί “ανισότητες”, οι οποίες θα εξέλιπαν εάν ο πίνακας – ή οι πίνακες – είχαν δημιουργηθεί με περισσότερη σοφία και πιθανόν λιγότερη “εξυπηρέτηση”.


Η απόφαση της Ε.Ο.Κ. να υπάρχουν 3 διαιτητές στα πρωταθλήματα Β’ Εθνικής και Α1 Εθνικής γυναικών θα αποσυμφορήσει την κατάσταση, αν και φοβάμαι ότι 
η Κ.Ε.Δ./Ε.Ο.Κ. θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει – στην αρχή τουλάχιστον – διαιτητές με εμπειρία στην μηχανική των 3, με αποτέλεσμα διπλο-ορισμούς.

Τέλος, ευχόμαστε να παρακαμφθεί το μέτρο της εντοπιότητας των διαιτητών, το οποίο στην ουσία "κλέβει" αγώνες από διαιτητές συνδέσμων και δημιουργεί επιπλέον ανισότητες από όσες "πιθανόν" έχει δημιουργήσει το σύστημα αξιολόγησης.