Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Η αποκάλυψη των συναισθημάτων μας ως διαιτητές (1)

 Ο Κόσμος των Ελλήνων Διαιτητών


Η "Απόφαση Κρίσης" είναι μια παλιά έννοια στην ανθρώπινη ιστορία και όσο περνά ο καιρός έρχεται συχνά στην επιφάνεια η προσπάθεια, όλων όσων καλούνται να κρίνουν αποφασίζοντας με ρομποτική συνέπεια, ρυθμίζοντας και αποβάλλοντας κάθε μορφή συναισθήματος που μπορεί να δημιουργείται. 

Η ουσία της εξέλιξης της "Απόφασης Κρίσης" μοιάζει με ένα πρόγραμμα ή με μια εφαρμογή ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Βέβαια, εάν κάθε άθλημα, που "ρυθμίζεται" από ανθρώπους, είχε γίνει σε ένα πρόγραμμα υπολογιστή και οι διαιτητές - προφανώς - ήταν ρομπότ, τότε μάλλον τα παιχνίδια θα ήταν βαρετά, υπερδιαχειριζόμενα και ακόμη χειρότερα, θα μπορούσες μόνο να παίξεις και όχι να παρακολουθήσεις…

Για να είναι κάποιος διαιτητής που απονέμει δικαιοσύνη, πρέπει να κινείται σε ένα υπαρκτό πλαίσιο. 
Όταν διακηρύσσεται από οποιονδήποτε, ότι σε όλη την διάρκεια ενός αγώνα οι διαιτητές πρέπει να αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο, αποδεικνύουν στην πραγματικότητα την έλλειψη κατανόησης της δικαιοσύνης και του πλαισίου που κινείται κάθε διαιτητής, διότι απλώς ζητούν "κενή" αντικειμενικότητα.

Πώς όμως θα φτάσουμε στην συνέπεια, στην αντικειμενικότητα και στην δικαιοσύνη;
Απάντηση: Ανθρώπινα


Τα συναισθήματα είναι ένα κομμάτι της ανθρώπινης κατάστασης.
Είναι επίσης βέβαιο ότι μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητά μας να κρίνουμε δίκαια.
Αντί όμως να προσπαθούμε ως διαιτητές να μην έχουμε συναισθήματα, είναι προτιμότερο να τα αναγνωρίσουμε και στην συνέχεια να τα διαχειριστούμε, ώστε αυτό να μας βοηθήσει να λειτουργήσουμε, κατά το δυνατόν, αντικειμενικά και δίκαια. 

Συνεχίζεται...