Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

Οι ψυχολογικές ιδιότητες ενός καλού διαιτητή (4)

  Ο Κόσμος των Ελλήνων Διαιτητών


Παρά το γεγονός ότι η διαιτησία απαιτεί ένα ορισμένο κομμάτι τεχνικών γνώσεων, χρειάζεται αναμφίβολα μια "τέχνη" για να εξελιχθεί κάποιος ως ένας εξαιρετικός διαιτητής.

Είναι η τέχνη που επιδεικνύεται από κάθε διαιτητή κατά την διάρκεια του παιχνιδιού και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προσωπικές του ιδιότητες.
Σε αυτή την σειρά των αναρτήσεων θα περιγράψουμε αυτές τις ιδιότητες και θα αναφέρουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να σχετίζονται με συγκεκριμένες ψυχολογικές δεξιότητες, αλλά και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να αναπτυχθούν αυτές οι δεξιότητες.

2. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Η Επικοινωνία είναι εκείνη η χαρακτηριστική ποιότητα που διαθέτει κάποιος, ώστε να είναι σε θέση να συνεργάζεται με τους άλλους με παραγωγικό τρόπο.
Οι καλές επικοινωνιακές δεξιότητες είναι σημαντικές σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας, αλλά ίσως ακόμη περισσότερο στην διαιτησία.
Κάθε διαιτητής πρέπει να προσπαθήσει να δημιουργήσει καλούς διαύλους επικοινωνίας με τους παίκτες και τους προπονητές. 
Αυτή είναι η ικανή συνθήκη, εφ’ όσον βέβαια αντιληφθούμε ότι ως διαιτητές δεν προσπαθούμε να κερδίσουμε διαγωνισμούς δημοτικότητας, αλλά ούτε "εχθρούς".

Το κλειδί για να καθιερώσουμε καλή επικοινωνία είναι η αποτελεσματικότητά της.
Εάν είμαστε αποτελεσματικοί τότε το πιθανότερο είναι να συνεργαστούμε με τους παράγοντες του παιχνιδιού και να μην αμφισβητούνται οι αποφάσεις μας.
Κάθε διαιτητής μπορεί να βελτιώσει την επικοινωνία του εάν αντιμετωπίζει τους παίκτες και τους προπονητές με ευγένεια και σεβασμό και ταυτόχρονα είναι σε θέση να περιμένει το ίδιο από αυτούς.
Απαραίτητη είναι όμως και η διατήρηση μιας απόστασης η οποία θα εξαλείψει κάθε αμφιβολία.
Οι διαιτητές είναι προσιτοί και δεκτικοί σε ερωτήσεις και παράπονα, αλλά χωρίς να "ενοχλείται" ο ρυθμός του αγώνα από φράγματα σχολίων.

3. ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ
Οι αποφάσεις του διαιτητή πρέπει να είναι άμεσες.
Ο δισταγμός είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει διαμαρτυρίες, παρά το ότι μερικές φορές, είναι σημαντικό να περιμένουμε "μια στιγμή" για να επαναληφθεί στο μυαλό μας η πλήρης εικόνα.
Όσο πιο κοντά είμαστε στο παιχνίδι τόσο βελτιώνεται η ταχύτητα με την οποία παίρνουμε αποφάσεις.
Και μια σαφής απόφαση είναι απαιτητή, αφού εκτός των άλλων δίνει την εντύπωση ότι είμαστε απολύτως σίγουροι για αυτό που βλέπουμε.

Συνεχίζεται...