Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Οι ψυχολογικές ιδιότητες ενός καλού διαιτητή (6)

    Ο Κόσμος των Ελλήνων Διαιτητών


Παρά το γεγονός ότι η διαιτησία απαιτεί ένα ορισμένο κομμάτι τεχνικών γνώσεων, χρειάζεται αναμφίβολα μια "τέχνη" για να εξελιχθεί κάποιος ως ένας εξαιρετικός διαιτητής.

Είναι η τέχνη που επιδεικνύεται από κάθε διαιτητή κατά την διάρκεια του παιχνιδιού και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις προσωπικές του ιδιότητες.
Σε αυτή την σειρά των αναρτήσεων θα περιγράψουμε αυτές τις ιδιότητες και θα αναφέρουμε τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να σχετίζονται με συγκεκριμένες ψυχολογικές δεξιότητες, αλλά και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται για να αναπτυχθούν αυτές οι δεξιότητες.

5. ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ
Αυτό που στην ουσία σημαίνει Ακεραιότητα, είναι η διεξαγωγή ενός αγώνα αμερόληπτα και δίκαια, εντελώς ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις που δείχνουν οι παίκτες, οι προπονητές ή οι φίλαθλοι και επίσης ανεξάρτητα από τον χρόνο που απομένει μέχρι την λήξη του αγώνα, το αποτέλεσμα, τις προηγούμενες αποφάσεις ή τις οποιεσδήποτε άλλες πηγές επιρροής.
Ο καλύτερος τρόπος για να εγγυηθούμε την ακεραιότητά μας είναι να έχουμε κατά νου την φράση: "Σφυρίζω αυτό που βλέπω με τα μάτια μου." 
Ή καλύτερα όπως οι Αμερικανοί λένε: "The more friends you have, the more opinions there are.”
Είναι εξαιρετικά σημαντική η διατήρηση της ακεραιότητάς μας τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου.
Και βέβαια αποκαλύπτουμε την ακεραιότητά μας στις επιλογές που απορρίπτουμε.
Όλοι το καταλαβαίνουμε, εκτιμώ…

6. ΚΟΙΝΗ ΛΟΓΙΚΗ
Η κοινή λογική αρχίζει με μια πλήρη και λεπτομερή κατανόηση των κανόνων που διέπουν το άθλημα του μπάσκετ.
Από την στιγμή που αποκτάται η γνώση των κανόνων του παιχνιδιού, μπορεί να χρησιμεύσει ως οδηγός για τον καθορισμό της νομιμότητάς του.
Στην συνέχεια, η κοινή λογική, που προέρχεται από την εμπειρία, θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες καταστάσεις που προκύπτουν στην διαιτησία.
Ο διαιτητής που μελετά τους κανονισμούς διαρκώς και κάνει χρήση της εμπειρίας του για να βελτιωθεί, είναι αυτός που έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να εξελιχθεί σε έναν καλό διαιτητή.
Η επανειλημμένη εξάσκηση με στόχο να βελτιώσουμε την κοινή λογική μας είναι τόσο απαραίτητη, όσο ακριβώς απαραίτητη είναι η άσκηση για έναν αθλητή προκειμένου να βελτιώσει τις φυσικές και σωματικές του ικανότητες.

Όταν οι διαιτητές περιγράφουν παραδείγματα καταστάσεων στις οποίες ενήργησαν λογικά, αναπόφευκτα λένε ότι ήταν:
- Απόλυτα επικεντρωμένοι στο παιχνίδι ή στην κατάσταση
- Χωρίς περισπασμούς ή ήταν σε θέση να τους παραλείψουν
- Χωρίς προκαταλήψεις από αποφάσεις που ελήφθησαν εκ των προτέρων
- Ανεπηρέαστοι από επακόλουθες αντιδράσεις


Οι καλοί διαιτητές ξέρουν ότι εάν δεν είναι συγκεντρωμένοι γίνονται λιγότερο αποτελεσματικοί.
Η έλλειψη συγκέντρωσης μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένη απόφαση που μπορεί να κάνει την διαφορά μεταξύ νίκης και ήττας.
Η συγκέντρωση τέλος, είναι μια ικανότητα που μπορεί να ενισχυθεί εφ’ όσον εργαστούμε με αυτό τον σκοπό.


Οι ψυχολογικές ιδιότητες ενός καλού διαιτητή (5)