Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2021

Η ερμηνεία του κανονισμού με βάση την διαφορά στο σκορ

         Ο Κόσμος των Ελλήνων Διαιτητών


Αρκετές φορές, η διαφορά που δημιουργείται στο σκορ ενός αγώνα, δημιουργεί καταστάσεις χάους, οι οποίες με μεγάλη ευκολία, μπορεί να οδηγήσουν τους διαιτητές σε αποφάσεις που δεν θα ελέγχουν.

Οι διαιτητές μπορούν, είτε να συμβάλλουν στο χάος που δημιουργείται, είτε να βοηθήσουν να μειωθεί, έτσι ώστε να διευκολύνουν τον αγώνα, με σκοπό ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα.
Υπάρχει όμως μια προϋπόθεση για να συμβεί αυτό:
Οι διαιτητές έχουν την υποχρέωση να τηρείται ο κανονισμός.

Και υπάρχει βέβαια και το πνεύμα των κανονισμών.
Και σίγουρα στον κανονισμό υπάρχουν επίσης και απροσδιόριστοι τομείς ασάφειας.
Το σημαντικό είναι να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι εκτιμήσεις αυτές όταν τον εφαρμόζουμε.

Άραγε, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι οριακές κλήσεις θα πρέπει να οδηγήσουν σε ευνοϊκές αποφάσεις για την ομάδα που επιδεικνύει ιδιότητες ανικανότητας και βρίσκεται πίσω στο σκορ;
Αυτή η απλοϊκή δήλωση παρουσιάζει επιπλοκές.
Κανένας διαιτητής δεν πρέπει να ενεργεί βιαστικά και να καταλήγει σε αμφισβητήσιμα συμπεράσματα.
Οι ομάδες μπορεί να επιστρέψουν από την μειονεκτική θέση στην οποία βρέθηκαν πρώϊμα στον αγώνα και θα πρέπει να επιτραπεί στην ομάδα αυτή να έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει την νίκη.
Στο μπάσκετ δεν υπάρχουν όρια.
Υπάρχουν όμως οριακές παραβάσεις.
Πρέπει οι διαιτητές να κάνουν διακρίσεις για να εξομαλύνουν τον ανταγωνισμό;
Μάλλον όχι και ελπίζω να μην διαφωνεί κανένας σε αυτό.
Μια αρχική έκρηξη του σκορ στον αγώνα, μπορεί να είναι τυχαία.
Σε τέτοιες περιπτώσεις, κάθε διαιτητής θα πρέπει να κινηθεί σε ένα μοτίβο, μέχρι την στιγμή που θα γίνει προφανές ότι μια ομάδα έχει συντριπτική εις βάρος της άλλης ικανότητα.

Οι διαιτητές οφείλουν να συμβάλλουν στην ομαλή ροή τέτοιων παιχνιδιών και σε καμία περίπτωση να παρασυρθούν, αφού ο κίνδυνος να χάσουν την αυτοσυγκέντρωσή τους είναι μεγάλος.
Το σημαντικότερο για τέτοιου είδους αγώνες που οι διαφορές στο σκορ είναι μεγάλες, είναι να μπορεί κάθε διαιτητής να έχει αποτέλεσμα στον έλεγχο της συμπεριφοράς των αθλητών.
Μπορεί να αποτρέψει τον χλευασμό των νικητών. 
Μπορεί με την παρουσία του και την στάση του, να βοηθήσει τους ηττημένους να προσθέσουν αποφασιστικότητα στις προσπάθειές τους. 
Μπορεί να ασχοληθεί με τους προπονητές που φαίνεται να απολαμβάνουν την διαφορά στο σκορ και ταπεινώνουν τους αντιπάλους.

Σίγουρα όμως οι διαιτητές πρέπει να αποφύγουν να δείξουν ότι βαριούνται.
Και αυτό εύκολα μπορεί να φανεί από το τρέξιμο αλλά και από τον τρόπο που επικοινωνούμε τα σήματά μας.
Εάν οι διαιτητές επιλέξουν να ερμηνεύσουν οριακές αλλά μικρές παραβάσεις υπέρ της ομάδας με μικρότερη ικανότητα, θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι δεν εξαπατούν τον κανονισμό και η όλη προσέγγιση θα πρέπει να είναι τέτοια, που δεν θα δημιουργεί διακρίσεις ή στην χειρότερη περίπτωση θα είναι προσεκτικές.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι εντελώς διαφορετικά πράγματα το "πνεύμα του αγώνα" και το "πνεύμα του κανονισμού".
Η εφαρμογή και των δύο είναι θέμα αντίληψης και διαφοροποίησης των καλών από τους καλύτερους διαιτητές.