Το ιστολόγιο λειτουργεί στο περιβάλλον του Google Blogger και ο Blogger χρησιμοποιεί cookies για την παροχή των υπηρεσιών, την ανάλυση της επισκεψιμότητας και τη βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. Με την περιήγηση στο ιστολόγιο αποδέχεστε τη χρήση των cookies.

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Το “last second shot” δεν είναι ένα έκτακτο περιστατικό (4)

        Ο Κόσμος των Ελλήνων Διαιτητών


Στις αναρτήσεις μας αυτές δεν προσπαθούμε να επιβάλλουμε μια συνταγή για το πώς θα καλύψουμε, ως ομάδα διαιτητών, τα buzzer beaters, αλλά να περιγράψουμε μια άποψη, στο όριο της ενημέρωσης, η οποία όμως σέβεται την μηχανική και δείχνει πιθανώς το τρόπο να αντιμετωπίζουμε σχετικά ζητήματα. 
Σε κάθε περίπτωση, οι οδηγίες των θεσμών προηγούνται – εφ’ όσον υπάρχουν – και δεν πρέπει να αγνοούνται.

Παρά τον οποιοδήποτε σχεδιασμό μας, μερικά "last-second plays" χρειάζεται να τα αντιμετωπίσουμε στην λεπτομέρειά τους:
-Το σουτ μπορεί μεν να ήταν εμπρόθεσμο, αλλά η προσπάθεια ήταν 2 ή 3 πόντων;
-Το φάουλ που έγινε στον σουτέρ ήταν πριν ή μετά τον ήχο του buzzer;
-Το φάουλ έγινε στην προσπάθεια για καλάθι ή μετά;
-Ήταν ο χρονομέτρης κάπως αργός ξεκινώντας το ρολόϊ στην επαναφορά από εκτός ορίων με 2,4 δευτερόλεπτα να απομένουν; (Άλλος ένας λόγος για τον διαιτητή που έχει την ευθύνη κάλυψης να κοιτάζει το ρολόϊ).


Εξ αιτίας αυτών των πιθανοτήτων – και πολλών ακόμη – οι 3 διαιτητές θα πρέπει να επικεντρωθούν στο τελευταίο σουτ όταν αυτό συμβεί. 

Θα πρέπει να αφήσουν όποιον έχει την ευθύνη κάλυψης να αποφασίσει, αλλά θα είναι έτοιμοι και ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να δώσουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να πάρουν την σωστή απόφαση όταν συμβεί οτιδήποτε.
Η παραμικρή αίσθηση αβεβαιότητας σημαίνει ότι η ομάδα των διαιτητών πρέπει να συγκεντρωθεί και να συζητήσει όσο χρειάζεται για να συγκρίνουν τις παρατηρήσεις τους και να επιβεβαιώσουν την σωστή απόφαση.

Η σωστή κρίση για ένα buzzer beater, όταν καθορίζει ένα αποτέλεσμα ενός αγώνα, μπορεί να είναι από τις πιο δύσκολες αποφάσεις που θα πρέπει να πάρει ένας διαιτητής, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος για να υπάρχει ένταση και δεύτερες εικασίες.
Η καλή προετοιμασία και η προθυμία της ομάδας των διαιτητών να καλύψει τον αγώνα με πειθαρχία, παράγει μεν σωστό αποτέλεσμα αλλά δεν το εγγυάται.
Για να είσαι έτοιμος για την επιτυχία, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να πάρεις την δύσκολη απόφαση.